Matematika

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Velehal: Můžu ti poskytnout dva linky z klasických zdrojů:

http://mathworld.wolfram.com/GoedelsInc ... eorem.html
http://www.answers.com/topic/g-del-s-in ... ss-theorem

No, a vysvětlení... jednak neni na pár vět a druhak bych si to musel sám projít, protože se v těhdle věcech snadno zamotává 8-) Bohužel na obé (psaní dlouhých statí a štourání se v teoriích) teďka moc času nemám, takže kdyžtak až někdy příští týden.

On ten důkaz imho není až tak složitý, když už, tak je spíš hůře stravitelný. Když si to pojedeš krok za krokem a vždy se ubezpečíš, že stále víš, co se vlastně děje, tak to myslím půjde ;-) Když už jsi se vůbec ke Gödelovi dostal, tak ten důkaz je docela hračka. Celá věc je v tom, že si vytvoříš pomocí tvrzení založeném na principu vlastní-nedokazatelnosti složené tvrzení, což ti pak povede na vzájemně se vylučující kontradikce.

Nicméně, tohle je zrovna docela zajímavá pasáž - od začátečního problému zastavení turingova stroje po tyhle a další skopičiny o dokazatelnosti, rozhodnutelnosti atp.
Mám snad dokonce pocit, že Gödel ve svých spekulacích o nedokazatelnosti, dokázal (anebo vlastně nedokázal ;-)), že samy ty jeho teorie jsou vlastně nedokazatelné ;-)

Myslím, že zrovna v knížce Jazyk matematiky (což je btw docela pěkná populárně matematická knížka ;)) je uveden krásný ilustrační příklad:
"Jsem lhář." - lžu tedy v tomto tvrzení, nebo nelžu? ~~~> jsem tedy lhář, nebo vlastně ne? 8-)
Infinity forever! - Baldur's Gate II add-on CZ
Fórum plné RPG - RPG fórum

Obrázek
Velehal
Sigilan

Příspěvek od Velehal »

Tak jsem si koupil knihu "Godelův důkaz", autoři Ernest Nagel (autor dnes již legendárního to článku "What Is It Like To Be a Bat?") a James R. Newman.
Redakce a předmluva od Hofstadtera. Myslím, že to mi bude stačit...
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Velehal: 8-) Tak to myslím bude stačit víc než dost :mrgreen: afaik o tom nějakou dobrou stať napsal i zde dříve zmiňovaný Vopěnka.

Obrázek
krokodile
Sigilan

Příspěvek od krokodile »

alexa píše:
krokodile píše:
alexa píše:jinak řečeno, bez matematiky se nehneš a tudíž je proto tou královnou věd.... :lol: :lol: :lol: 8-)
He he maminka se vydala na medinu jen aby "už nikdy" neviděla matematiku a obešla se bez ní velmi obstojně (a stále bez ní funguje .)
a jestlipak chodí nakupovat? :roll: 8-)
Hehe nic proti ale vysokoškolská matika imho nemá s nakupováním mnoho společného :)
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

tak je fakt, že nákup nepřepočítávám jako diferenciální rovnici... 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Arian
Lim-Lim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arian »

Malý středoškolský dotázek na vás: Používali jste na střední učebnice matiky? My totiž žádné nemáme, pouze knihy s příkladama a učitel se pak diví, že nechápeme jeho učivo (při způsobu jeho výkladu se ale není čemu divit)
Vidíš-li na konci černého tunelu světlo, pak je to obvykle na tebe letící fotonové torpédo
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Arian: takovutu tu sérii barevně odlišených na různé téma Matematika pro gymnázia. Imho to asi ještě vychází...
Matikář si na ně dost stěžoval, btw... ;-)

Obrázek
Yachiko
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yachiko »

Arian: U nás je toto tiež problém. Ani nie tak v matematika ako v ostatných predmetoch... proste to čo sa učíme v učebniciach buď nie je, alebo sú tam len určité časti danej látky...
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

LA: měli jsme myslím stejnou jako Vlasák, a k tomu ještě několik sbírek/učebnic s příklady a občas i nějakou teorií a postupy
ale ty učebnice fakt nestály za moc, já se na maturu učil z jakési zelené sbírky, ta byla celkem fajn
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

LordArian: Jeli jsme podle již zmíněné série Matematika pro gymnázia - tedy spíš jsme z toho dostávali domácí úkoly, výuka byla v režii one-woman-show :-D K tomu jsem si pořídil Přehled středoškolské matematiky od Poláka, parkrát mi to dost pomohlo. Za nějakých 230 Kč je tam hutně shrnuto všechno s čím sem se na gymplu setkal.
Cammaris
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cammaris »

jj učebnice od Poláka je dobrá...rozhodně lepší než její autor jehož bohužel znám víc než bych chtěl...
Arthalion
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arthalion »

Dnes som cely naradosteny cakal na svoju premierovu vytuzenu "aspon dvojku" z pisomky z matematiky. Tentokrat som skutocne tusil, ze sa nado mnou trhaju mraky a tu stvorku z matematiky nedostanem. Mylil som sa. :twisted:
Dostal som za pat, 0 bodov, takze sa opat potvrdilo, ze v matematike su moje osobne prognozy a zistenia vzdy nepravdive. :lol:
Cesare
Lim-Lim
Bydliště: Over the hills and far away... (Where Teletubbies come to play.)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cesare »

Arthalion píše:Dnes som cely naradosteny cakal na svoju premierovu vytuzenu "aspon dvojku" z pisomky z matematiky. Tentokrat som skutocne tusil, ze sa nado mnou trhaju mraky a tu stvorku z matematiky nedostanem. Mylil som sa. :twisted:
Dostal som za pat, 0 bodov, takze sa opat potvrdilo, ze v matematike su moje osobne prognozy a zistenia vzdy nepravdive. :lol:
Já měla z matiky vždycky tak pětky, v lepším případě čtyřky, když jsem to celý opsala od jedničkáře, tak za tři...:-)
Pravda je, že já se ve svých odhadech zřídkakdy mýlila... "Tak dneska to bude výjimečně opět za pět...?" A bylo. ;-)
These are like nostrils, like mouths, like ears, like beam-sockets, like drinking bowls, like mortars, like ditches, like sunken bogs. And the wind goes rushing through them - sniffing, snoring, singing, sighing, puffing, burbling, whistling, whirring--
Katt
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katt »

Cesare píše: "Tak dneska to bude výjimečně opět za pět...?" A bylo. ;-)
same ^ ^
ale asi umim lip opisovat,kdyz ma sousedka za 1 tak ja mam 1- ^___^
Sní androidi o ovečkách?
Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Cesare píše:Já měla z matiky vždycky tak pětky, v lepším případě čtyřky, když jsem to celý opsala od jedničkáře, tak za tři...:-)
Pravda je, že já se ve svých odhadech zřídkakdy mýlila... "Tak dneska to bude výjimečně opět za pět...?" A bylo. ;-)
Hm, to já mám čtyřku z matiky už na základce v devítce. Od učitele jsem se to dozvěděl před pár dnama. No ještěže už jsem přijatej na gympl, a tohle jde mimo mě... jinak bych tu školu zapálil, fakt. :evil:
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“