Chystám se na Paříž a Francouzskou riviéru. Láká mě na vlastní kůži zjistit, jestli má Paříž skutečně tu atmosféru, jakou člověk zná k literatury a filmů. X lidí říká, že ano, y, že je to pouze dogma, které možná platilo posledně před desítkami let. Dokud tam nebudu, tak neuvěřim ani jednomu

Nicméně, vzhledem k tomu, že bych to rád spojil i s tenisovým Frech Open, přichází to úvahu tak možná za rok, což už rázem tak hmatatelný plán neni

Dost by mě zajímalo poznat Skandinávii - jiný šmrnc přírody a pobyt v zemích patřících mezi ty s nejvyšší životní úrovní na světě. A když už by šlo o tu severskou přírodu, přidal bych k tomu i Island

Loni mě taky jeden kamarád hmatatelně nadchl pro Kanadu a národní parky. Strávil tam týden "zálesáckého" pobytu a jeho líčení prostředí mě docela ovlivnilo... Kanada mě kromě toho lákala vždycky - Ottawa, Toronto, příroda...
A nakonec čirá zvědavost - Kuba a Brazílie, konkrétně Rio de Janeiro

Co jsem navštívil, z měst mě zaujaly Benátky a Barcelona. Benátky proto, že z nich skutečně dýchá středověká atmosféra renesance a baroka, Barcelona pak pro svou, nazval bych to, "vzdušnost" a volnost. A taky proto, že jsem se tam naučil smlouvat (což jsem od té doby vlastně už nikdy neuplatnil

Hodně se mi líbila cesta křížem krážem po Maďarsku - zajímavá, Slovanovi blízká krajina plná luk, polí, sadů se sdílnými a ochotnými lidmi. Jel jsem tam s menšími předsudky, ale ty se rozplynuly, než jsem tam vůbec dorazil. Už jižní Slovensko ukázalo, že všude dobře a možná i líp než doma

Zní to klišoidně, ale velmi se mi líbí Chorvatsko. Čechoslováků je tam až běda, ale ta země toho má leccos do sebe i kromě moře - ty skály, strže, říčky, vodopády, fascinující vyprahlé pláně. Kromě toho pohodová nátura místních, to je zcela parádní...
Vracíme se domů... loni v létě mě absolutně nadchly Karlovy Vary, rsp. jejich lázeňský kousek rozlohy, to jsem překvapení docela koukal. Zdá se, že východní šedé eminence a rubl to tam daly dost dohromady, alespoň co se týká hlavní turistické třídy. Žádné šedé a poloplesnivé barabizny, ale opravené hotýlky se zazobanými (východními/západními) rentiéry vykuřující z balkónů doutníky

A úplně domů...

Atmosféru malostranských a staroměstkých kavárniček a restaurací v petřínské vyhlídce asi vychutná víc movitý cizinec než našinec, ale jo - už je to přece jen něco trochu na úrovni. Imho nahoru trochu šlo i Staroměstké náměstí a Příkopy...