Politika

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

SiNuHeT píše:Vlasák: všiml sis, že se v poslední době mluví jen o programu ODS? Ta jediná říká, že ČR se řítí do velkého průseru, a nabízí k tomu řešení. Ostatní strany buď dělají, že žádný problém neexistuje (ČSSD, KSČM), nebo jeho existenci přiznávají, ale jejich program je plný povrchních řečí a žádných konkrétních kroků (KDU-ČSL, SNK-ED, SZ).
Ano všiml jsem si... A situace mi přijde následovná - ODS drtí do vlády s tím, jak ona by to dělala jinak lépe... Napadená strana poukáže na její program a:

- program ODS mluví zcela něco jiného, než ODS
- program ODS má poněkud naivní rysy (neříkám, že socdem třeba ne...)
- program ODS kritizuje

(neříkám, že tyto tři odrážky program plně charakterizují => neříkám, že je ve *všem* špatný)

A tak, když už se někdo ohání tím, jak by to dělal, potažmo jak špatně se to dělá teď, tak je jasné, že protistrana oponuje. Takže mi to přijde zkrátka jako vývoj situace...

Že ODS říká, že jdeme do průseru, to je... to je fakt... Ale nevím, co z toho... Objevili snad Ameriku? Je díky tomu jejich volební program jediný správný? Jasně - je to míněno "tímto dosadvaním vývojem se řítíme do průseru", ale to musí být ve volebním programu řečeno, že jdeme do průseru?

Nemyslím, že nejsigifikantnější součástí programu musí být pasáž "jak by bylo, kdybyste nás nezvolili..."... Imho to tam stejně nějakým způsobem má každý a že zrovna ODS ve svém volebním programu používá explicitní kadenci kritiky, tak budiž...

Druhak, pasáž "jak by bylo, kdybyste nás nezvolili..." je značně spekulativní - otevírá daleko širší spektrum možného vývoje, tam se může napsat prostě cokoliv, co se hodí - mě spíš zajímá ta "jak by bylo, kdybyste nás zvolili" - to je mnohem konrétnější.

Na tomto místě nemůžu neocitovat takový menší komentář, který je možná i na mě až moc silný, ale zatraceně vtipný ;-)

Právo - 29.03.2006 - Jan Keller - str. 14
Předvolební kabaret

Stalo se už tradicí, že v předvolebním období se naše politická scéna mění v kabaret, na jehož pódiu se strany předvádějí v roli bavičů.
Je pravděpodobné, že volby vyhraje ODS, protože na její scénky prostě nikdo nemá.

Topolánkova strana navrhuje, aby živnostníci jednou za čtyři roky neplatili žádné daně. To je tedy podařené vyvrcholení jejího úsilí zavést pro všechny poplatníky jednotnou daň. Všichni budou platit naprosto stejně, včetně živnostníků, kteří zaplatí o čtvrtinu méně.

Jak známo, ODS je pro systémová řešení. Jestliže řekla A, pak by měla říci i B. Je logické, aby ti, kdo nebudou jednou za čtyři roky přispívat do státní poklady, také jednou za čtyři roky z této pokladny nic nebrali. Jestliže nechce ODS podporovat parazitismus, musí živnostníkům navrhnout, aby se jednou za čtyři roky obešli bez ochrany policie, bez služeb soudů a bez zásahu hasičů. Pokud se nechtějí chovat jako černí pasažéři, měli by nahlásit, který rok během volebního období nebudou používat silnice a dálnice, jejichž budování a provoz je kryt z našich daní. V případě svých dětí studujících na veřejných školách by měli oznámit, který rok výuky si přejí pro své ratolesti vypustit.

Celkově je toto řešení natolik duchaplné, že už chybí jenom to, aby se za něj postavil Petr Matějů. Ten nedávno ve svém tak trochu dryáčnicky nazvaném článku Cenné přiznání profesora Kellera (Právo 13. 3.) radil, jak vyřešit problém financování vysokých škol. Neprozradil sice čtenářům, k čemu jsem se to měl vlastně přiznat, zato pobavil představou o tom, jak by zkasíroval vysokoškoláky. Ti, kteří budou mít platy nadprůměrné, budou odevzdávat jakési výpalné za vzdělání. Ti, kteří budou placeni málo, budou tlačit na to, aby jim zaměstnavatel přidal. Přebytek, který si vydupou, odevzdají školám. Jak rafinované.

Rýsuje se nám obrázek společnosti naprosto rovné daně, viděné ovšem odněkud z ptačí perspektivy. Na jedné straně vysokoškoláci, kteří musejí ze svých platů odevzdávat jakousi pokutu za vzdělání, na straně druhé živnostníci, kteří mají být daňově zvýhodněni oproti pouhým zaměstnancům. Konečně se naše společnost výrazně zpřehlední. A ti nejmazanější si s vysokou školou pořídí i živnostenský list. Získané vzdělání pak budou moci splácet vždy toho roku, kdy na ně připadnou daňové prázdniny.
Infinity forever! - Baldur's Gate II add-on CZ
Fórum plné RPG - RPG fórum

Obrázek
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

V hlasování chybí NEVÍM a ZELENÍ kterým rostou preference
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Jab píše:Mmj. zeleným přeji úspěch, jelikož budoucnost tohoto státu by se měla plánovat s ohledem na životní prostředí.
Jo a s modrou šancí nechť si trhnou nohou. Ekonomická stabilita jde ruku v ruce se stabilitou sociální.
Jsem pro existenci soukromých nemocnic, ale proti privatizaci sítě těch státních.
Jsem pro existenci soukromých škol i se školným, ale jsem proti školnému na státních universitách (ED v tomto dává hezkou možnost platit studium až po jeho ukončení, z výplaty. Tedy platit až když na to opravdu máme).
Ono by to sice všechno v posledku hezky vypadalo na růstu HDP, ale co bych z toho měl sakra já?
jj, souhlas...

ad Zelení - v zásadě souhlas se SiNuHeTem. Ale politické karikatury najdeme všude... Rád bych věřil, že půjde o "rebelantskou" stranu, která trochu provětrá sněmovnu, ale...

...ale, když už bych věřil tomu, že má jít o svěží vítr, pak bych nesměl slyšet hlášky Štětiny ("zásadně bych nikdy nesouhlasil s komunisty a ani se socdem") a čím dál tím více pozitivnější postoj Bursíka k otázce možnés spolupráce s ODS. Tam, kde ještě před půlrokem měřil socdem i ODS relativně stejně - ba naopak, ODS rád neměl - najednou viditelně přetáčí...

Jestli je v tom i něco s Havlem, nevím... Znělo by to i logicky - ať už personálně, tak zmiňovanou podobnou genezí s US atp. - ale jejich postupný anti-socdem a pro-ODS postoj se mi každopádně zdaleka nezamlouvá...

Obrázek
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Vlasák píše:Jestli je v tom i něco s Havlem, nevím... Znělo by to i logicky - ať už personálně, tak zmiňovanou podobnou genezí s US atp. - ale jejich postupný anti-socdem a pro-ODS postoj se mi každopádně zdaleka nezamlouvá...
Pro mě je to zase naděje ;-)
Žralok, který štěká, nekouše.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Asi ODS. Další možnost by bylo KDU-ČSL (jsou to takové prima děvky pro všechny, které zaplní volné mezery a mohou umožnit vytvoření vlády) - bohužel prosazují některé pochybné zákony (a některé postavy bych rovnou vyhodil - především ty """""odborníky"""""", kteří se zabývají drogovou problematikou)) - hmm, když to čtu, tak asi opravdu ODS.
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Takže ODS od začátku dubna ob týden vydává svůj volební program tematicky rozdělen do tematických částí. Už bylo na čase!

Vlasák: Jak jsme se onehdá bavili o tom, jaké řešení "školného" nabízí ODS, takže v programu je tohle:
"Nezavedeme školné. Navrhujeme finanční spoluúčast absolventů vysokých škol, nikoliv studentů. Absolvent vysoké školy by své vysoké škole splácel část nákladů na své vzdělání formou splátek poté, co by dosáhl alespoň na průměrný plat. Výše splátek bude závislá na jeho skutečném příjmu. Vysoká škola by takto získané prostředky investovala do rozšíření počtu studijních míst a na zvýšení kvality výuky."
Dle mého nejlepší a nejférovější řešení, pokud se to na kvalitě VŠ projeví.

Ovšem nad některými věcmi mi zůstává rozum docela stát:
"Daňové prázdniny pro každého živnostníka na jeden rok v období 2006-2010, pokud se zřekne nároků na sociální příjmy."
Jak se ODS pořád ohání tou rovností, jednoduchostí a transparentností... Tohle je přesně ta věc, která jí naprosto odporuje :evil:
Populismus... Stejně jako u několika jiných návrhů ze sociálně-pracovní oblasti :-?
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Ajantis píše:Vlasák: Jak jsme se onehdá bavili o tom, jaké řešení "školného" nabízí ODS, takže v programu je tohle:
"Nezavedeme školné. Navrhujeme finanční spoluúčast absolventů vysokých škol, nikoliv studentů. Absolvent vysoké školy by své vysoké škole splácel část nákladů na své vzdělání formou splátek poté, co by dosáhl alespoň na průměrný plat. Výše splátek bude závislá na jeho skutečném příjmu. Vysoká škola by takto získané prostředky investovala do rozšíření počtu studijních míst a na zvýšení kvality výuky."
Dle mého nejlepší a nejférovější řešení, pokud se to na kvalitě VŠ projeví.
V té své modré šanci píší ale něco dost jiného. 8-)
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Jab: Podívej se na stránky ODS, víc se k tomu nedá říct.
ODS prostě mění svá stanoviska, to je jejich hloupost. Ve volebním programu je tohle, co jsem psal výš.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Ajantis píše:Jab: Podívej se na stránky ODS, víc se k tomu nedá říct.
ODS prostě mění svá stanoviska, to je jejich hloupost. Ve volebním programu je tohle, co jsem psal výš.
Jo, já už to četl. Nejdříve jsem to tedy hledal i v té modré šanci.
Zajímalo by mě, co pude platit před těsně před volbami a co po volbách. :roll:
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Jab píše:Jo, já už to četl. Nejdříve jsem to tedy hledal i v té modré šanci.
Zajímalo by mě, co pude platit před těsně před volbami a co po volbách. :roll:
To jsem taky zvědavý. Do voleb už s tím snad nic dělat nebudou, ale po volbách bude samozřejmě všechno jinak. Dílem proto, že je ten program nereálný, druhak zčásti populistický a třeťak tady nebude mít ODS neomezenou vládu, ale bude se muset "domluvit" s KDU a Zelenými.

Ještě dlužím svůj názor na Zelené -
Ta strana žádný konkrétní komplexní program nemá, a lidé ji kvůli němu ani nevolí. Mnoho chce jít volit, ale prostě si nedokáže vybrat. Doteď byli Zelení jen jednou z malých stran, kterou krom skalních nikdo nevolil, bo neměla šanci se dostat do parlamentu. Ve chvíli, kdy překročila onu hranici 5%, stala se relevantní, a pochopitelně soustřeďuje ty bezradné hlasy - je to něco nového, ještě se nestačila zdiskreditovat... A proto jí rostou preference.
Po volbách sehraje roli děvky. Anžto reálně nemá program, prodá se tomu, kdo nabídne víc. Resp. tomu, kdo nabídne. A právo 1. noci bude mít vítězná ODS (sice by mohl Klaus pověřit sestavením vlády Paroubka, i když by volby nevyhrál, ale proč by to dělal? Vlastně by mě zajímala varianta, kdyby mohli Zelení sestavit vládu s ODS + KDU i s ČSSD + KDU. Komu by asi Klaus dal tu možnost? ;-) ).
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Ajantis píše:Takže ODS od začátku dubna ob týden vydává svůj volební program tematicky rozdělen do tematických částí. Už bylo na čase!

...
Vážně bylo na čase, aby ty své teze dali konečně na papír a nesypali je z rukávu v duchu improvizace pro co nejlepší kritiku ;-)

V nejbližší době si skočím do agitačního střediska pro patch toho cédéčka ;-) :mrgreen: A zeptám se jich tam, co to jako má znamenat :mrgreen:

Pokud mi odpoví, že opravdu upgrade a Modrou šanci můžu zahodit, pak pro mě programovost téhle strany splaskává do absolutní nicoty a... co k tomu lze vlastně říct? ODS vymyslela geniální tah - není vlastně co jejího kritizovat, protože kromě chaosu vlastně nic není ;-) Přijde mi trochu zvláštní sympatizovat s jejími názory a zároveň přiznávat, že si připravují půdu pro to, aby po volbách vážně všechno bylo jinak...

Obrázek
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

No, mám spíš jasno koho nevolit. Musím se ztotožnit s tím, co tvrdil šéf STEMu v sobotním rozhovoru pro LN. Politická kultura už notnou dobu znovu upadá. Politici nechápu, že jsou voleni aby reprezentovali (a realizovali) přání voličů. Koho tedy půjdu volit? Jsem naivní optimista, takže snad SNK-ED.

Se Zelenými bych příliš nepočítal. Pokud se dostanou do PS ČR tak budou rádi. Dávám jim tak 6%, max. 7%. Těch 10% (jejich současné preference dle Factum Invenio) je hrozně nadsazených, spíš je to davový efekt. Něco podobného se stalo Kremličkovi a 4-koalici. Průzkumy úžasné a ve volbách nic moc, spíš nic. Teď když to vypadá, že mají šanci dostat se do PS se k nim přiklonila část váhavých voličů, kteří chtějí změnu a bojí se, že by svůj hlas zahodili volbou nějaké strany bez reálné šance dostat se do PS. Otázka je, jak dlouho si takové potenciální voliče dokážou Zelení udržet. Čím déle budou vidět, tím více budou muset mluvit. Soudružnost strany je mírně řečeno pochybná a o programu toho obyčejný volič také moc neví, snad jen to, že jsou Zelení proti topení uhlím, nesouhlasí s rovnou daní a odmítají účast ve vládě s podporou KSČ(M). jak budou muset dále odhalovat své záměry tak se zvyšuje pravděpodobnost, že ji tito nerozhodnutí opustí, neboť zjistí, že to není tak úplně to co si představovali. Ale třeba se pletu. Přál bych si, aby vstoupila do politiky další stabilní strana. Otázka je, zda-li to budou Zelení schopní dokázat, že to mají být právě oni.
Trandul
Sigilan

Příspěvek od Trandul »

Já volit nepudu, protože ještě nemůžu. :lol:
A tudíž mi tyto starosti odpadaj.
Jak jste to mohli se mnou vydržet? Já byl tak strašně blbej. :-D
-------------------------------------------
Flower power
SiNuHeT
Sigilan

Příspěvek od SiNuHeT »

K těm daňovým prázdninám - na jednu stranu to je podobný populismus jako porodné dle receptu ČSSD, jenomže je třeba mít na zřeteli, že ekonomika stojí a padá se silnou a stabilní vrstvou malých a středních podnikatelů. Ti ale posledních 8 let dostávají takové kapky, že jeden rok bez daní (jedná se o jednorázovou akci!!!) je docela férová kompenzace...

Jinak na neúspěch Zelených ve volbách si zítra půjdu vsadit, kurs je na to ve Fortuně docela pěkný ;-)
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

SiNuHeT píše:....je třeba mít na zřeteli, že ekonomika stojí a padá se silnou a stabilní vrstvou malých a středních podnikatelů. Ti ale posledních 8 let dostávají takové kapky, že jeden rok bez daní (jedná se o jednorázovou akci!!!) je docela férová kompenzace...
Imho je tohle strašně nesystémové řešení, které povede ke zmatku a daňovým únikům - tahle vize má strašně moc děr a pro neplatiče daní by to byl přímo ráj.
ODS by měla zůstat u té původní politiky nízkých, transparentních rovných daní, zjednodušení administrativy (ať už při zakládání, rušení či vedení podniku), až po snazší najímání/propouštění pracovní síly. Tohle by živnostníkům pomohlo, ne nesmyslné populistické návrhy.
Vlasák píše:Přijde mi trochu zvláštní sympatizovat s jejími názory a zároveň přiznávat, že si připravují půdu pro to, aby po volbách vážně všechno bylo jinak...
Na sympatizování s těmihle (některými) názory nic nemění to, že se jich v plné míře asi hned tak nedočkám.
Ty snad věříš na volební programy a sliby? O tom docela pochybuju. V tomhle jsou na tom všechny strany úplně stejně, ČSSD jako ODS. Prostě před volbama se plácá všelicos, účel světí prostředky. Každopádně ta základní linie směřování lze poznat z každého volebního programu (u ČSSD ostatně i z několika posledních let). A v tom mi více vyhovuje ODS.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“