Z
projevu Jiřího Paroubka na 3. zasedání ÚVV ČSSD, 24. 9. 2005:
" (...) Ještě krátce se zastavím u problematiky médií. Osmdesát procent médií je proti nám. My ani tak nevedeme válku s Topolánky a s Kalousky, protože ti na nás nestačí. Proti nám vedou válku Steigerwaldové, Mášové a jim podobní. Redaktoři České televize, kteří si pletou veřejnoprávní vlastnictví České televize se svým vlastnictvím. Já od nich očekávám korektnost. Korektnost, ne to, že nás budou milovat. Korektnost. A také říkám, že v příštím volebním období bude jeden z prvních zákonů, který uděláme, tiskový zákon, mediální zákon, který tuto zemi vyvede z tzv. balkánského pojetí, kdy si každý může dělat co chce bez odpovědnosti, k pojetí médií, které jsou v západní Evropě. Takže, 80% médií je proti nám. Je to, samozřejmě, těžký boj. Já chci připomenout, že Franklin Delano Roosevelt (pan Máša určitě napíše, že jsem se s ním srovnával, nesrovnávám se s ním) ohromná osobnost amerických dějin, měl proti sobě pravidelně, 80 %, 90 % tisku. On dokázal vyhrát čtyři volby za sebou. Já myslím, že jsme schopni dokázat to také. K tomu potřebujeme více využívat tu mediální skupinu, která u nás vznikla, tu analytickou skupinu, která vlastně bude analyzovat a analyzuje už dnes denní tisk, každodenně, dává nám náměty, protože my už jsme rutinéři, my potřebujeme nové podněty, a na druhé straně my potřebujeme nové mladé lidi, kteří se tou stranickou strukturou nedokáží propasírovat nahoru, abych po příštích volbách tyto lidi mohl nasadit jako náměstky na ministerstvech, nebo také možná někde i jako ministry. Potřebujeme novou krev a nové nápady, ale potřebujeme také lidi, kteří by psali. Myslím, že v poslední době se toto velice změnilo, určitě jste si toho všimli, že se v denním tisku, a to nejen v Právu, objevují sociálně demokratičtí autoři, a to dokonce v takovém množství, že už nám v Mladé frontě neberou další články. Což není cenzura, to je určitě jenom technické opatření. Chtěl bych říci, že tady nejde jen o to, abychom byli vidět na té centrální úrovni, my musíme být vidět, a očekávám to od krajů, od jejich poslanců, že budeme vidět také na té regionální úrovni. A nechci slyšet to, že ten majitel regionálních novin je reakcionář. Že nás tam nepustí. Tak ho musíte navštívit, musíte s tím něco udělat. Musíte se tam dostat. Já myslím, že diskusi je přístupný každý. Alespoň mu to oživí noviny.Takže, vážení přátelé, možná, že to byl až příliš bojový projev, nicméně, pokud se chceme dostat z té oportunistické pasivity, v které jsme (jste!), tak je potřeba si tyto věci začít uvědomovat, myslet méně na osobní zájmy, partikulární zájmy a udělat všechno pro volební vítězství. Naše země nás potřebuje."