Je fakt že nepřítomnost děje a myšlenky se efekty nezachrání ale starší filmy můžou někdy s odstupem času působit směšně . Ale záleží vždy na kvalitě filmu . Třeba kouzlo například Pána prstenů se v Jaksonově trilogii tak nějak vytrácí za spoustou klipovitě seřazených efektů . Zatímco mně první film nadchnul druhý mě vrátil pěkně na zem . Měl jsem pocit že se příběh ztratil za bombastickou výpravou a tunami efektů .Ajantis píše:Já bych řekl, že naopak stará filmová sci-fi mají zvláštní kouzlo, které se mezi těmi dnešními efekty a světly už moc nenajde. Ostatně má nejoblíbenější filmová sci-fi je ještě o 10 let starší než Lynchova Duna. A to, že je Carpenterova Dark Star tak technologicky zastaralá, je imho její přednostGothmog píše:...Lynchův film je co se týče přepisu asi nejlepší ale je přece jenom starší a to je u žánru sci-fi někdy problém
Je to obecný problém s převáděním knih na plátno vycítit co je v knize podstatné a to zpracovat a v Lynchově Duně je to hodně povedené ( zvlášť zapracování vlastních myšlenek postav )
Jinak potom co jsem shlédl děti duny tak si nemyslím že se až moc držely předlohy . Osud Leta II je dost nejasný .