Militaristický koutek

A prach na ně usedá, brouci je prožírají.
Zamčeno
Javor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Javor »

Vallun píše:...obdobný charakter má i jjeí liknavost při vymáhání versaillských omezení.
Tohle se mi zdá přeci jen podstatnější než přímá výpomoc Sovětů. S jídlem roste chuť, a to, že politika appeasementu přesvědčovala Hitlera o "zbabělosti" spojenců, je všeobecně známé. Ano, vím, já jsem silně ovlivněn propagandou velkého bratra, německá generalita ale snad v předválečné době východní rozhlas neposlouchala a tak jsou zápisy z deníků velitelů Wehrmachtu pravdivá.
Vallun píše:Británie by bez SSSR přesto invazi s největší pravděpodobností odrazila a díky Impériu a především strategické letecké převaze zabránila jejímu opakování.
Lvoun je sice diskutabilní operace a je velkou neznámou, jak by probíhala spolupráce s Kriegsmarine, ale Anglie je poměrně malý ostrov a kolonie jsou poměrně daleko. Navíc spousta materiálu byla opuštěna ve Francii a o bojseschopnosti Britů se velmi pochybovalo. Tátova armáda by spíš působlia problémy, než že by zastavila tankové svazky.
Vallun píše:Co by bylo, kdyby Beneš splnil povinnosti své funkce a vydal rozkaz k obraně vlasti, je samo o sobě velice složitá a těžká úvaha.
Bojím se, že by někdo konečně praštil Hitlera přes prsty a ten by si rozmyslel další rozšiřovaná Říše. A nám by nezbylo než tisíc let šprechtit německy.
Feed your head
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Javor:
ad a) Chápu Tvůj názor, částečně s ním i souhlasím - záleží jestli to bereš celkově, nebo jen v materiálním smyslu:)

ad b) Tak ano, bylo by to velmi "zajímavé", jak by to nakonec dopadlo. Nicméně jsem ještě neviděl úspěšnou invazi bez získání vzzdušné a především námořní nadvlády:)

ad c) Nerozumím:) Nechápu Tvůj logický krok:)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Javor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Javor »

Vallun:
b: Kanál je celkem krátký, takže prvotní útok by měl být relativně bezpečný v případě, že by Royal Navy bylo "někde pryč." Sice by pak asi vázlo zásobování, ale jak jsem řekl, Anglie je celkem malá. A nebýt špatné, respektive žádné koordinace mezi 2. a 3. Luftflotte, situace nad Anglií mohla vypadat jinak. Ale to vše je pouze spekulace

c: Tušil jsem, že jsem to nedostatečně rozvedl :-) . Jde mi o to, že v roce 1938 bylo v možnostech ČSA se bránit, ale ne ubránit a nakonec by podlehla tlaku po celé hranici i převaze v lidech a zdrojích. Němci sice v té době měli ještě spoustu "tanků" PzKpfw I. vyzbrojených jen kulomety, které ve velké míře nahradily velmi kvalitní, zabavené Lt. 35 a 38, Blitzkrieg ještě nebyl testovaný na Polácích a trpěl spoustou neduhů a ani němceký voják nebyl onen neporazitelný übersoldier, ke kterému se blíží v mnohé populárně-naučné literatuře. Proto by Wehrmacht možná utrpěl i relativně vysoké ztráty, které by zchladily Hilterovy představy o neporazitelnosti a on by se prozatím smířil s průmyslově vyspělým územím. Spojenci by samozřejmě nijak nereagovali a tka by v českých zemích po dvacetileté odmlce zase vládl Krautz. Ale to vše je naprotso čistá spekulace :-D
Feed your head
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

b) Ale Home Fleet by nebyla někde pryč a ano, Luftwaffe mohla dokázat více, ale nevím, jestli by mohla vyhrát:)

c) Je spekulací, co by se stalo. A nechci tyto úvahy zde iniciovat:) Dost možná máš pravdu. Ovšem, já se domnívám, že válka s Československem by zdecimovala nejsilnější prvek německé armády - nižší důstojníky a poddůstojníky - protože lidské ztráty by byly obrovské a armáda z roku 1938 byl důstojnícký a poddůstojnický sbor roku 1940:)
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Co se týče oblíbení otázky "Měly jsme se bránit?" pak mě až překvapuje, jak málo lidí (historiků) operuje s židovskou otázkou. Tedy z hlediska onoho "po bitvě je každý generál" je dle mého názoru značně pochybné souhlasit s argumenty Beneše. Možná zabránil větším ztrátám na životech českých občanů (české národnosti), ovšem bez boje vydal k likvidaci statisíce jiných lidí "nevhodné" rasy.
Též je nutné podotknout, že bez české výzbroje by Hitler jen težko na tolik let obsadil většinu Evropy a jen těžko by se mu povedl Holocaust v takovém rozsahu.
A co se týče té tragedie pro český národ... Nacisté u nás systematicky likvidovali vzdělance a jinou elitu národa. A ta v budoucnu velmi chyběla...
Být ovšem na místě Beneše (s jeho informacemi) tak bych asi reagoval stejně. Těžko mohl vědět, že tenkráte pravděpodobně rozhodoval i o osudu miliónů židů.
Jak říkám, je to složitá otázka. Ale vždycky prskám vzteky, když mi nějaký benešovec do očí prohlásí, že tehdejší prezident "zachránil národ." A židé asi pak asi nejsou "my" to jsou "oni..."
KOFi-chan
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KOFi-chan »

Jab: Jenomže kdyby se naši předci na Benešův rozkaz bránili, tak by nás Němci na 99% obsadili stejně a vykonávali by na našem území všechny ty věci, které jsi výše vypsal, pouze s tím rozdílem, že by předtím muselo zbytečně položit život za vlast větší či menší množství českých vojáků.. - nebo si snad myslíš, že bychom se Hitlerově mašinérii ubránili :?:
Benešovo rozhodnutí prostě bylo o něco menším zlem a on o tom jistě věděl..
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

KOFi píše:Jab: Jenomže kdyby se naši předci na Benešův rozkaz bránili, tak by nás Němci na 99% obsadili stejně a vykonávali by na našem území všechny ty věci, které jsi výše vypsal, pouze s tím rozdílem, že by předtím muselo zbytečně položit život za vlast větší či menší množství českých vojáků.. - nebo si snad myslíš, že bychom se Hitlerově mašinérii ubránili :?:
Benešovo rozhodnutí prostě bylo o něco menším zlem a on o tom jistě věděl..
Měli jsme tedy armádu jen na to, aby si pomocí ní mohl Herr Hitler vyzbrojit armádu vlastní? A o tom právě mluvím. Bez české výzbroje by se s nejvyšší pravděpodobností nikdy Holocaust neodehrál v takové míře.
Ale uznávám, je to "kdyby". Tedy v zásadě ahistorický "problém". Jenže asi bude nějak důležitý, když se stále řeší? Slovy prof. Havelky je Mnichovská dohoda "symbolickým centrem"...
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab: jendoznačný souhlas, jen bych přidal, že mne zaráží více věcí, které se v dané souvislosti nezmiňují, a to nejen v české literatuře. Například vliv neměcké intelektuality (Mannové, Zweigové a další), která zde byla v emigraci. V nějakém osukromém archivu v Anglii je prý uložen dopis anglického krále o možnostech řešit situaci v případě útoku Německa na nás. Dotazuje se lroda spravedlnosti (předseda ""ústavního soudu"" UK) na některé možnosti - včetně nepřímého vyhlášení války - jmenování Churchilla zvláštním ministrem Koruny:)

Edit: Možnost obrany - jsme příliš deformován svým studiem - ale byly zde vybýrány daně na obranu vlasti. Proto na ten účel měly být použity, neboť tak zněla "dohoda" s občany.
Následky - jsme přesvědčen o tom, že by byly v konečném důsledku méně závažné, neboť i kdyby nás Hitler obsadil, nedokázal by následně vést válku tak dlouho...
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Ad Neferit Sr. - v prvé řadě vítejte an fóru a ještě bych se vyjádřil k Market Garden
--knihu pana Hrbka i Ryana jsem četl. Vzhledem k mé úzké specializaci na jednotky rychlého nasazení, patří Market Garden k základu mého amatérského studia.
--v prostoru Arnhemu byly staženy na odpočinek a přezbrojování dvě pancéřové divize v té době už po více jak snad 14 denní dovolené. Jedná se o 9 SS Panzer Division "Frundsberg" a 10 SS Panzer Division Hohenstaufen. Západu pak velel další taktický génius General Feld Marshal Walter Model. Proti němu byl Monty, mírně řečeno Zastaralý ;)
--celá britská divize už nebyla obnovena, ale pouze 1. nebo 2. prapor, který se vyznamenal např. na Falklandech.
--z celé operace vyšly nejlépe Řvoucí orli, ale 82 druhá se v Prostoru Nijmegenu také vyznamenala a také úsmpěšně zdecimovala (a teď doufám že sjem neprohodil All American za Screaming Eagles :oops: )
--pozemní operace by mohla být úspěšna pokud by prostor průlomu byl širší a neomazoval se na jedinou silnici, tedy umožňovla by rozvinutí celéhl klínu. A hlavně velcííc důstojník čela by byl iniciativnější. Na druhou stranu by stráty narostly do obrovského počtu. Místo aby čistil se měl snažit o průlom a vyčištění měl nechal druhosledovým jednotkám.
--nevím jakým způsobem by SAS mohlo pomoci. Nejlepší variantu vidím jako Skorzenyho commandos (ne brigáda 150) v Ardenách.

Navíc kvůly momentu překvapení byla zkrácena palebná příprava pouze na přehradnou palbu před čelo kolony. A Tajfuny opervoali z dalekých letišť.

Abych řekl pravdu překvapuje mě že po 40 letech okupace naší republiky může být někdo rusista;) abych tak řekl. Ale samozřejmě respektuji každého názor. Na druhou stranu jejich zásluhy o Evropskou svobodu (obyčejných vojáků ne politické generality) ve druhé světové válce nesmějí být opomenuty ve světle zločinů kterých se dopusitili /Okupace pobaltí, potlačení Budapestského povstání, Okupace ČR, Válka v Afgánistánu a použití nekonvenčních (ve smyslu NBC bez N :) ) zbraní proti obvytelstvu, pracovní tábory na Sibiři, potlačení práv, Beslan a další zásahy "bezpečnostních jednotek" a tak...)

Ateď k rusku.

Nemůžu si pomoc ale dodávky na bázi pronájmu obsahovaly zastaralé materiály. Hurricane, tanky M3 Lee, Airacobra nedosahovaly kvalit soudobé německé výzbroje a mnohdy nedosahovali kvalit ani té sovětské! Další věc proč si myslím že oběti námořníků obchodního loďstva byly zbytečné je důvodné podezření že ono zhroucení rudé armády bylo spíše plánované (ale imho ne v takovém rozsahu). Je to dlouho (a proto si již přesně nepamatuji argumenty) co jsem četl zajímavou teorii že Stalin věděl o´operaci Barbarossa a ono překvapení nebylo,alespoň pro vládnoucí špičku překvapením. Ale důvody už si nepamatuji a proto bych to nerad rozváděl.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor:
Nezpochybňuji Tvou mimořádnou erudici, co se týče operace Market Garden, přesto si trvám na svém postoji ohledně míry "zavinění" jejího neúspěchu. Mimochodem, co jsem se o víkendu trochu procházel knihovnou, tak jsem anrazil na indície, že v oné době panovala ve Spjeneckém velení značná nedůvěra vůči holandskému odboji, neboť byl minimálně z části infiltrován a některé jím předané zprávy se ukázaly jako dezinfromace:(

ad Rusko: Ano, hotové vojenské zbraně (tanky a letadla) nepatřily k nejnovějším, ovšem tuto složku nepovažuji za rozhodující, i když Rusové byli více než rádi i za ní. Důležitější byly dodávky "polotovarů" a surovin...
Co se týče zámyslů Stalina a spol. obávám se, že hnedtak se nedočkáme nepodjaté a dostatečně ifnromované studie:( Proto se neodvážím více soudit...

ad rusismus: Neferit Sr. správně poznamenal, že je třeba vnímat obrovský rozdíl mezi "sověty" a rusy... mezi Rusy mám i já nyní několik výborných kamarádů, za drtivou většinu zvěrstev jsou však odpovědni "sověti" - myšleno jako ruští komunisti a především pohlaváři:/
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

javor píše: Němci sice v té době měli ještě spoustu "tanků" PzKpfw I. vyzbrojených jen kulomety, které ve velké míře nahradily velmi kvalitní, zabavené Lt. 35 a 38, Blitzkrieg ještě nebyl testovaný na Polácích a trpěl spoustou neduhů a ani němceký voják nebyl onen neporazitelný übersoldier, ke kterému se blíží v mnohé populárně-naučné literatuře.
No ale co naše letectvo? Jak jsme se shodli s Vallunem, už v době 2sv války byla převaha v letectvu velice důležitá. A Avie B534 se nemohli rovnat Me 109! A nesmíme zapomenout ani na taktické a strategické letectvo, ve kterém jsme technicky hrozivě zaostávali! A co se týče Panzer Waffe, neměli v té době němci ve výzbroji již PzKpfw II?
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Dalcor píše:No ale co naše letectvo? Jak jsme se shodli s Vallunem, už v době 2sv války byla převaha v letectvu velice důležitá. A Avie B534 se nemohli rovnat Me 109! A nesmíme zapomenout ani na taktické a strategické letectvo, ve kterém jsme technicky hrozivě zaostávali! A co se týče Panzer Waffe, neměli v té době němci ve výzbroji již PzKpfw II?
Dalcore, pokud pocyhbuješ o letectvu, bude pro Tebe asi překvapením, že Focke Wulf Fw 190 je kompletně ukradený český plán... Kdyby se rozjela jeho výroba, prý! byly k dispozici již prototypy, tak myslím,že Bf 109 a či b by padaly jak mouchy...:) PzKpfw určitě nebyla ve výzbroji, myslím,že se teprve v březnu 1939 začala zavádět, ale tím si fakt nejsem jistý:/
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Hmm. Tak to slyším poprvé. No ale nevšiml jsme si že by létalo něco jiného než Avia B534 a Letov Š-16 ;) Zatímco němci měli už k dispozici Béčka Messry odzkoušené ve Španělsku.

Nelenil jsem a našel jsem: PzKpfwII byly sériově vyráběny od roku 1936, dokonce se ve třicátém osmém vyráběly už ve verzi C ( http://afvdb.50megs.com/germany/pz2.html )
No a podle stejného zdroje se od roku 37 vyráběl i Panzer III, čili v roce 38 se už zaváděl u útvarů.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vallun píše:Neferit Sr.:
Ač je mi to líto, nemohu s tímto souhlasit v celé řadě bodů.
1) Churchill se od samého počátku války velmi intenzivně zajímal o postoje SSSR a nejpozději v době pádu Francie (a svého jménovaní prime minsiterem) pojal za jeden z důležitých bodů své politiky vtažení Rusů do vályk po boku Spojeného královtství.
2) Zde se nechci přít, jen si dovolím upozornit na díla pána, který si říká tuším Suvorov a jeho náhled na popravu Tuchačevského a spol.
3) Sám jsi poznamenal, že tato pomoc byla mimořádně vyznamná. A právě o tento fakt mi jde. SSSR by bez Britů nepochybně padl. Británie by bez SSSR přesto invazi s největší pravděpodobností odrazila a díky Impériu a především strategické letecké převaze zabránila jejímu opakování.
4) Zde si dovoluji upozornit na skutečnost, že SSSR zásoboval Německo strategickými surovinami nepřetržitě až do začátku plánu Barbarossa. A to včetně surovin, které se používají pro výrobu zbraní a dalšího vojenského materiálu (mj. kovy potřebné ku zušlechťování ocelí, uhlí, ropa).
5) Co se týče zaplacení oněch dodávek, Londýn ani Washington nevyděly za ně nikdy ani cent ani penny. Po válce SSSR vše vyřešil tak, že započítal ony položky oproti svým, mnohdy notně imaginárním pohledávákám vuči "západnímu" Německu.
6) Já naopak musím vyjádřit naději, že žádný soudný člověk, nejen pro výše uvedené, již dnes nepodléhá komunistickým klamům zveličujícím význam SSSR pro konečné vítězství Spojenců nad mocnostmi Osy. Při vší úctě ke každému jednomu rudoarmějskému vojákovi a civilistům je podporujícím, a při respektování svých slov o tom, že nejsem schopen přesně odhadnout - vnímat podíl SSSR, je nepochybné a nezpochybnitelné, že na porážce Německa a Itálie (o Japonsku vůbec nemluvě, tam je celý přínos SSSR zcela zanedbatelný) měly většinový podíl Britské Impérium a Spojené státy americké.
7) Churchill po Somálksu, pravda, argumentoval podílem ztrát ale v tom smyslu, že Wawell špatně odhadl síly nepřítele a soustředil se pouze na evakuaci svých sil a nikoliv na dosažení stanovených cílů. Tak jako "obsáhlý řeznický účet ještě není důkazem dobré taktiky",jím není ani skrovný řeznický účet, pokud nebylo dosaženo strategických cílů, zvláště, pokud jejich pozdější naplnění si vyžadá dalších ztrát.
1) Výborný postřeh. Churchill se začal o SSSR zajímat až tehdy, kdy zůstal proti německé mašinérii, podpořené ekonomickým potenciálem celé okupované Evropy sám. Správně jsi napsal, že šlo pouze o snahu zatáhnout SSSR do války proti Německu, a tak získat čas a prostor pro nové vybavení ožebračené vlastní armády a obranu vlastních zájmů. Winston byl starý politický lišák, a nic nedělal bez účelu. Byl to vlastenec a za zájmy VB byl ochoten bojovat jak do posledního britského, tak ale i do polského, francouzského, ruského či kteréhokoliv jiného vojáka. Celý život držel jednu zásadu "účel světí prostředky". Přečti si jeho životopis - velmi poučné - a velmi dobrou knihu od DeGaula Válečné paměti.

3) Nemyslím si, že v roce 1941 či '42 byl možný bez materiální pomoci od VB pád Sovětského svazu. Zrovna v této době dodávky nedosahovaly úrovně roků 43-44. Ale dovedu si docela dobře představit, co by s VB udělal návrat wehrmachtu a Luftwaffe z východní fronty. V roce 41-42 ny straně VB nelze mluvit ani náhodou o strategické letecké převaze. Podívej se na celý průřez hexalogií Na nebi hrdého Albionu. Navíc si musíš uvědomit, že žádné Impérium v této době už neexistovalo. Singapur padl, sev. Afrika byla pod těžkým tlakem Afrika Corpsu, Japonci se blížili k Indii, dobyli celou Indonésii... tak jaké Impérium? Jenom musíme uznat, že z houževnatosti Britům vlastní ucpávali holýma rukama díry a měli strach z invaze do Austrálie. Východní fronta, která spotřebovávala v této době 80% válečného úsilí Německa, byla pro VB požehnáním.

4) Zde bych si dovolil upozornit, že mezi Německem a SSSR byla uzavřena spojenecká smlouva a přece nechceš odsuzovat spojence za vzájemný obchod. Zároveň bych tě chtěl upozornit, že Německo celou válku ze 40% stálo na železné rudě ze Švédska (zlatá neutralita), ukládalo si své zlaté rezervy ve Švýcarsku (zlatá neutralita), Vatikán se tvářil, že válka neexistuje. Byl SSSR opravdu tak zlý za obchodování mezi spojenci? SSSR nabízel spojeneckou smlouvu na obranu Evropy před Německem. Nikdo se s ním nebavil.

5) 2.5.1942 - potopení křizníku Edinburg. Víš, co bylo na palubě? Sedm tun ruského zlata, jako splátka za dodávky zbraní a materiálu. Dočetl jsem se, že to byla jedna ze splátek. Tak jaképak "ani penny" ? Loď Jejího Veličenstva je území Jejího Veličenstva a převzetím této splátky je zaplaceno. Samozřejmě, nevím, jak vypadalo doplácení dluhu po válce, ale chci upozornit, že v roce 1947 Churchill svým projevem v am. Fultnu spustil železnou oponu. Pochybuji, že by se potom na nějakých splátkách domluvili. Na druhou stranu velice dobře vím, že i původně zrazený spojenec - a to Československá republika - po skončení války musela VB splatit veškerou výstoj a výzbroj, kterou její vojáci spotřebovali na britské straně v boji proti fašismu. Takže nejenom, že jsme měli čest umírat v bitvě o Británii, u Tobruku a potom u Dunkergue; ještě jsme to měli zaplatit. Jestli to bylo zaplaceno nevím, ale účet předložen byl.

6) Vallune, nesouhlasíš se mnou v tomto bodě a já ti teď napíšu, proč jsi vedle.
Sežeň si knihu od Václava Němečka Vojenská letadla 3. díl, vydanou 1992. Zde, na straně 15 a dále se dočteš:
- za 47 měsíců trvání velké vlastenecké války na východní frontě Rudá armáda zničila 77 000 německých letadel. Za celou 2.SV zničili spojenci na záp. Evropou 8 000 něm. letadel. V létě '44 činily denní ztráty Luftwaffe stejné množství letadel, jako za celou bitvu o Británii. Vallune, kdo tedy zlomil páteř německému letectvu?
Že jsi to ty, dám si práci a dohledám čísla o tancích a jiné těžké technice. Lidské ztráty jsou všeobecně známy. Pokud by tyto kvanta nebyly zničeny Rudou armádou, museli by jim postupně čelit západní spojenci.
Kde máš tedy ten "většinový podíl" západních spojenců na porážce německého fašismu? A zanedbatelný podíl Rudé armády na bojích proti Japonsku? SSSR byl kontinentální velmocí bez námořnictva na otevřených oceánech v síle, která by stála za řeč. Stalina a jeho kliku zajímalo loďstvo pouze okrajově a hlavně na vnitřních a okrajových mořích. Přesto bych ti chtěl sdělit, že Rudá armáda v srpnu '45 udeřila na japonskou Kwantungskou armádu, která disponovala jedním milionem a 40 000 vojáky, 5360 děly a 1155 tanky a 1800 letadly. Tolik vojenské techniky na jap.straně nespočetli američtí velitelé za celou válku s Japonskem! A tuto sílu Rudá armáda rozbila, porazila a zajala za 7 dní! Tomu říkáš zanedbatelný podíl na porážce Japonska?
Tímto úspěchem SSSR zbavil Japonsko byť i jen teoretické možnosti evakuovat vládu do Číny a pokračovat ve válce z kontinentu. Jistě, SSSR měl své důvody, proč do toho šel - např. Kurily - ale to nijak nesnižuje toto zapomenuté a u nás nijak zvlášť popisovaného a přitom skvělého vojenského vítězství.

7) Když Italové udeřili na Britské Somálsko, dali dohromady 23 praporů pěchoty, 21 baterií (celkem 126) děl, 2 roty tanků a 57 letadel. Britové se jim postavili s 5 prapory, 6 děly a 5 obrněnými automobily. Pravda je , že měli k dispozici několik tisíc velbloudů.
Tyto prapory posbíraly z téměř celé jimi ovládané Afriky. Pouze jeden z nich (praporů) The Black Watch byl prapor plně profesionálních vojáků-dobrovolníků. S těmito silami měl místní velitel Godwin-Austen ubránit území velké jako celá Anglie. Měl dost rozumu; zaujal potřebná postavení a po šestnácti dnech tvrdého boje celé území evakuoval. Ztratil 260 vojáků a ostatní zachránil pro další boj. Ustoupil, až když neměl munici a byl ze všech stran zatlačen k přístavu Berbera. Než ustoupil, způsobil Italům ztráty 2 052 vojáků. Z tohoto pohledu italské vítězství není vítězství, ale porážka, i když svého cíle dosáhli. Tento "malý" - z britského pohledu - řeznický účet říká jedno: Briti, když na to přijde, jsou setsakra dobří vojáci a neumím si představit, k čemu by bylo dobré, kdyby je Godwin-Austen nechal padnout nebo zajmout. Za půl roku se vrátili a Britské Somálsko a Etiopii vybojovali zpět. Když se ale chceš podívat i na "vysoký" řeznický účet - také z pohledu Britů - tak se podívej na glorifikovanou bitvu u El Alamejnu; bývá označována jako "mimořádné a důležité vítězství".
Důležité - zcela jistě. Mimořádné - možná jsem idiot, ale počítat umím; 230 000 britských vojáků chtělo zaútočit na 80 000 Němců a Italů. Měli k dispozici (VB) 1 229 tanků první linie a v záloze dalších 980. Proti nim měl Rommel 260 něm. a 280 it., které měly hodnotu kovu, z kterého byly vyrobeny. Dále pak měli 1 200 (VB) letadel proti 350 německým. O převaze na moři ani nebudu mluvit. A s touto impozantní silou rozpoutali zdlouhavou opotřebovávací bitvu, která po 24 dnech boje připravila Brity o 7x víc tanků, než jich Němci vůbec měli. Rommel nakonec oslaben - ale kompaktní - ustoupil do nových pozic (trvalo mu to 7 dní), do kterých ho brit. armáda "energicky" pronásledovala 8 týdnů. Výše uvedené o bitvě u El Alamejnu netvrdím já, ale Liddell Basil Hart ve své knize Dějiny druhé světové války.

Takže Vallune, pokusil jsem se reagovat na všechny tvoje připomínky a snad tento výčet, vycházející pouze a jen z pramenů vyšlých po roce '91 (takže nelze nelze argumentovat komunistickou propagandou) bude stačit k tomu, abys pochopil, proč se na roli SSSR v 2.SV dívám tak, jak se dívám.

Takže - já a Neferit Jr. jsme vyčerpání a končíme. Hezký zbytek dne :-D
Dalcor
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Já si dovolím oponovat v glorifikaci SSSR.
Bod 6) Pravda je že pokud něco zlomilo páteř německému letectvu tak to byly letecké boje na Kubáni v roce 43, (z pamětí A.I. Pokryškyn (59 3x Hrdina Sov. Svazu., N.I. Kožeduba 3x Hrdina Sov. svazu., N. M. Skomorochov (tuším 45 setřelů, 2x hrdina Sov. svazu). Ale třeba Vojenská letadla od pana Václava Němečka jsou trochu východně orientovanou (na tehdejší poměry ale poměrně umírněně) ale hlavně již dávnou zastaralou knížkou (tuším že třetí díl vyšel v roce 88, nebo 89, jestli vyšla reedice tím si vůbec nejsem jistý.! Takže těm údajům bych moc nevěřil. Ovšem jednoznačně říct že převaha ve zdrojích SSSR a jejoich nemilosrdná strategie ( o taktice se asi mluvit nedá) měla n zničení fašistického německa NEJVĚTŠÍ podíl.

Co mě ale u Vás nejvíce překvapilo, je to jakým způlsobem zde prezentujete útok na Japonsko. A srovnáváte ho s "neúspěchy" USA. Rád bych pdootkl, že útok na Japonsko byl veden když už o nic nešlo a znamenal pouze ´´uzemní zisky pro SSSR. Dále bych chtěl podotknout že porovnávat vítězství sovětů proti američánům v počtech zajatých a pod je trošku podpásovka a tendenční (jaké to krásné slovo ;)) Protože Sověti soustředili do nástupních prsotor více vojska než američané snad v pacifiku měly (řečnicky, nemám ověřené). Útočili na široké frontě v prostoru umožňující soilidní nástup a klasický blitzkrieg! Takovou možnost američané při ofenzívách v prostoru Tichomořských ostrovů jistojistě neměli. Tudíž tedy nemohlo dojít k takovým jednorázovým ústupům. Znevažování spojeneckých operací ve světle Úžasného vítězství sovětského lidu šťastného ve svém sovialistickém zřízení se mi vůbec nelíbí a musím se zásaddně ohradit. Tankové klíny by Sovětům byly na níc na Filipínách, Okinawě či Iwodžimě!

Naprosto s Vámi ale souhlasím o bitvě u El Alamejnu. K tomu není co říct. Opakem bitvy je pak obléhání Tobruku.
Zamčeno

Zpět na „Archivy“