Militaristický koutek

A prach na ně usedá, brouci je prožírají.
Zamčeno
nuke
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nuke »

Cozzinnni : Leopard, lebo je nemecký ;-) Ale inak vážne : Sú to viac menej rovnaké tanky (MBT), takže by som naozaj vyberal len podla looku 8-)
Cozzinnni
Sigilan
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

nuke píše:Cozzinnni : Leopard, lebo je nemecký ;-) Ale inak vážne : Sú to viac menej rovnaké tanky (MBT), takže by som naozaj vyberal len podla looku 8-)
V tom případě je hezčí Abrams. Leopard je na můj vkus moc hranatý...
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Cozzinny - nejobecněji vzato bych dal o M1 Ambrams - protože se vyskytuje ve výce specifikacích (resp. co vím, tak nabízí větší škálu "doplňků")a tedy má "druhově" širší uplatnění:) Ale jinak nevím, na tnaky tu jsou jiní kanóni:)

Vlasák - díky, tento lčánek jsem měl na mysli, ale nebyl jsem sto jej dohledat, když jsem mluvil o USA... Ono v mnoha bodech je Vrtěti psem velmi slabý čajíček... Pokud by chtěl někdo nahlédnout trošku blíže do některých aspektů doporučuji mimořádně čtivou beletrii od Toma Clancyho - k této věci především (Nejhorší obavy) Čestný dluh a Z Rozkazu prezidenta (Duhová šestka) - v závorkách jsou uvedeny předcházející a následující titul, pro úplnost;)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Vlasák
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlasák »

Vallun: nečtu to tady pravidelně, takže ani nevím, že jsem ti tím padl do noty ;-) Každopádně nemáš zač... Nicméně, když tu udáváš díla, zase z poněkud opačného pólu, tentokrát vyloženě konspiračně-USA, tu máme Moora a jeho filmové Fahrenheit 9/11, Bowling for Columbine a další - to už je taky jinší káva... ;-)
Infinity forever! - Baldur's Gate II add-on CZ
Fórum plné RPG - RPG fórum

Obrázek
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Tafif píše:Senior: Jaký je vůbec váš názor na bývalou ČSLA? Její srovnání s ostatními tehdejšími armádamy? A co si myslíte o tom, jaká jsme bývali tanková velmoc? V jejich celkovém počtu - asi sedmí na světě.
Tafife, napsat cokoliv o ČSLA je samozřejmě možné. Já jsem v ní sloužil od 1.9.1979 do 31.5.1995. Samozřejmě, od roku '90 už to byla jenom ČSA. Pokud budeš mít zájem, postupně bych sem umístil 4 bloky mého pohledu na tento ozbrojený sbor, rozdělený na tanky + mechanizovanou pěchotu, dělostřelectvo, letectvo a ten zbytek. Dneska, protožes projevil zájem, ti napíšu pár věcí o tankové síle ČSLA.

Tankové vybavení ČSLA bylo tvořeno tanky T-34 - uloženy v NZ, a sloužící pro výcvik v řízení pásových vozidel. Důvod byl jednoduchý - měly malou spotřebu a v NZ byly určeny pro mobilizované divize, což byly jednotky třetího sledu a podle mého subjektivního názoru měly plnit spíše úlohu teritoriálních vojsk. V té době proti žádnému tanku ze Západu už neměly šanci. Dále pak tanky T-54 a T-55 základní verze, uloženo v NZ pro druhé sledy a výzbroj tankových praporů a tankových pluků, motostřeleckých pluků a motostřeleckých divizí, kde sloužily jako palebná podpora motostřelecké - dneska mechanizované - pěchoty. A potom tanky T-55 Kladivo a tanky T-72, což byly tanky pro prvosledové tankové divize. Označení "Kladivo" znamená modernizaci o systém vedení a řízení palby, takže přesnost střelby za jízdy byla obdobná jako u T-72. Tolik o sestavě.
Početně si netroufnu odhadnout, kolik kterých tanků bylo, ale osobně si myslím, že stav byl něco kolem 4 000 kusů. Jenom T-34 jsem na vlastní oči viděl v NZ ve Vyškově na Moravě a jako strážný jsem pro ně střežil několik set tun munice ráže 85mm. Tato na pohled impozantní síla už z popsané sestavy byla velmi pochybné kvality. Kvalita byla nahrazena masou a já osobně si myslím - přestože nemám pochybnosti o schopnostech našich vojáků ji používat - v boji by mohla obstát asi jedna třetina. Naše tankové divize neměly potřebnou protivzdušnou obranu a to ani vlastní vojskovou, ani silami stíhacího letectva. Vzhledem k mimořádné převaze ve vzduchu myslím, že v kategoriích bitevní a protitankové vrtulníky u vojsk NATO si myslím, že případné sražení by dopadlo obdobně jako Pouštní bouře. Neumím si představit, jakou roli by sehrála kvalitně vyzbrojená střední skupina vojsk Sovětské armády, ale myslím si , že naši mysivní převahu v tankové technice by nepřítel lehce eliminoval působením vzdušných sil.
Je potřeba si uvědomit, že naše armáda v té době měla pouze 2 bitevní vrtulníkové pluky CCA - 90 těžkých helikoptér, 3 letky velení a průzkumu, pouze dopravní a speciální technika a každá divize měla tzv. vrtulníkový odřad o počtu mírově 2 a válečně 4 vrtulníky MI2 pro potřeby průzkumu. Aby vynikla převaha protivníka, chtěl bych říct, že průzkumný útvar 5. nebo 7. AS am.armády, tvořený od roku '86 novou sestavou divizí vzor 86, se jmenoval LOP (Lehký obrněný pluk). Jen v jeho sestavě opěrovalo 110 bitevních , průzkumných a dopravních vrtulníků. A to šlo pouze o průzkumný útvar sboru! Divize 86 disponovala vrtulníkovým praporem se 140 vrtulníky všech typů. Takže takový arm. sbor disponoval dohromady asi 700 vrtulníky, z toho asi 400 bitevních. Tzn. že jeden arm.sbor měl v letecké síle 4x větší převahu nad celou ČSLA. A to prosím proti nám stál 5. a 7. AS USA, 2.AS Bundeswehru, Rýnský sbor britské armády a 6.AS fr.armády. Samozřejmě, že vše bylo podpořeno 60% profesionalitou vojáků protivníka a všeobecnou nechutí československých občanů ke službě v armádě. Já jsem osobně s tankovou technikou přišel do styku krátkodobě; mám vysoké mínění o úrovni 1.TD (žatecká), která by asi protivníka tvrdě potrápila. Také díky tomu byla první, která byla zrušena. Znal jsem osobně větší množství jejich důstojníků a doposud si toho považuju. Byli to dobří vojáci, ale sloužili tak jako já v armádě, která by proti nekompromisnímu úderu po zemi i ze vzduchu neměla dlouhodobě šanci.
Takže... tanková síla z pohledu čísel byla impozantní, z pohledu kvality a skutečné bojeschopnosti.... posuď sám. Pokud chceš, napiš a příště bych se vyjádřil k další oblasti tak, jak jsem je výše vyjmenoval.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. - Díky za zajímavé informace. Jinak bych měl dotaz - jak myslíš, že by mohly být uplatněny T-55 v zemích třetího světa s jakousi mdoernizací provednou v 90. letech u nás? Vzpomínám si, že někdy kolem roku 1997 byly nějaké aféry s jejich vývozem do Alžírska a pod.

Jen poznámka k vrtulníkovým silám - v různých cvičeních NATO získávají pravidelně naše vrtulníkové jendotky velmi dobrých hodnocení, obvykle zdaleka nejlepší z evropských sovetských satelitů - co tak proběhne v poloodborném tisku:)

BTW: Četls Red Storm Rising (je to i v češtině, jen si nemohu vzpomenout na přesný překlad:/) od T. Clancyho? Dle mého se jedná o docela realistický odhad "vzhledu" velkého konfliktu v Evropě.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Vlasák: No Bowling for Colombine s touto problematikou nemá zrovna moc společného.
Jinak ten článek (resp. to o čem je) je myslím v mezích běžné politiky.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Vallun píše:BTW: Četls Red Storm Rising (je to i v češtině, jen si nemohu vzpomenout na přesný překlad:/) od T. Clancyho? Dle mého se jedná o docela realistický odhad "vzhledu" velkého konfliktu v Evropě.
Jo, Clancy je jeden z mých neoblíbených spisovatelů (kamarádi ho mají rádi, takže jsem toho od něj přečetl docela dost). Obzvláště na Rainbow Six jsem si vypěstoval silnou alergii (nevím proč, ale opravdu jsem držel celou dobu palce "terroristům").
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Ahoj Vallune,
Tanky T 55 by obstály s modernizací Kladivo proti kterémukoliv tanku 1 a 2 generace. Tedy namátkou- M-48. M-60 prvních verzí, AMX-30 a podobně. Proti nim asi opravdu. Jakékoliv setkání s tankem 3 neřkuli 4 generace by z něj udělalo společnou rakev 4 vojáků.
Jsou to dobré tanky, ale bez vzdušné převahy,která by je podpořila a bez doprovodu těžce vyzbrojené pěchoty nemohou soupeřit s ničím moderním. Samozřejmě země třetího světa je s oblibou kupují-jsou relativně levné, ve skladech celého bývalého východního bloku je pro ně dostatek levné munice a jejich obsluha je velmi jednoduchá - jak řízení tak i údržba. Navíc jich tam už je hodně jak Evropské výroby tak i čínské repliky.Proto není náročný výcvik-zkušeností je tam dost.

Co se týká našich současných vrtulníkových sil, máš naprostou pravdu. Nevím kolik jich teď naše armáda má, ale jsou to poslední verze Mi-24 a jsou to dobré vrtulníky-skoro letadla jak říkají jejich piloti-mají totiž skoro křídla.Je to veselá chasa. Měl jsem tu čest sloužit 5 let u 51.praporu letištního a materiálního zabezbečení v Prostějově a jako logistik jsem se staral o letecké pohonné hmoty. Jenže naši piloti nikdy nebyli v otevřeném boji-čož není chyba, to je dobře. V Afganistánu však měli vrtulníky Mi-24 velké ztráty-piloti z plání širé Rusi nevěděli jak se chovat v horském terénu.Naši piloti jsou zkušení a protože jsem zabezpečoval i dva letecké dny vrtulníkového letectva vím jak se chovali a lítali piloti britští, američtí a francouzští. Nepozoroval jsem nijaké rozdíly ve schopnostech ovládat svěřenou techniku.

Knihu Toma Clanyho jsem četl, myslím pod názvem Rudá bouře. Pravda je, že takto by se mohl vyvíjet reálný konflikt v 80 letech minulého století.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Zdravím,
takže přdpokládám, že T-55 by s modernizací o něco lepší něž kladivo byly více než dobře použitelné na potlačování vlastního obyvatelstva a terorizování sousedů s T-55 bez nové modernizace?

Jinak - ono bojovat s Afgháncema není nic léhkého, jak se říká ve skvělé Ryanově knize - pozor na ně:) A děda to jednoznačně potvrdil z osobní zkušenosti z dob druhé světové... A za to může právě krásný leč zrádný terén nemalou měrou. Také jsme rád, že naši piloti nikdy nemuseli přímo válčit, nicméně "titul" Tygří letka jim dává docela dobrý zvuk.

Ad Clancy, díky za potvrzení domněnky.
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

Neferit Sr.: Osobně jsem moc vysoké mínění o tankových silách ČSLA neměl. Jen jsem to chtěl speciálně, když se tak mluvilo o těch tancích.

Největší sílu naší bývalé armády vidím v pěchotě, mechanizované pěchotě a především v naprosto dokonalém ženyjním vojsku. Naši ženysti, myslím, neměli ve světě obdoby.

Já myslel, že náš vzdušný prostor byl dobře zabezpečen pozemními protiletadlovými systémy. Alespoň pomocí radarů jsme kontrolovali půl Evropy, jestli se nepletu jejich dosah byl až k Paříži. Takže s vrtulníky by si mohli poradit naši stihači (vlaštovky :-D ).

A co se týče naší současné vrtulníkové flotyly, není to vůbec žádná sláva. Máme asi 28 bytevních vrtulníků Mi-24, z nichž je v boji použitelných vždy maximálně 8. Co to zmůže, postavit 8 vrtulníků proti čemukoliv?
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Tafif - sice nemám přesné informace, ale o tomhle bych se docela hádal. Tuším, že cca 2 roky zpět jich asi 60 prošlo velkou modernizací... Ale i kdyby - proti čemu bys ty vrtulníky stavěl? Nezpochybňuji jakkoliv potřebu armády, ale trochu realističnosti také neuškodí.
Dalcor
Sigilan
Bydliště: Černá skála, Nightlund, Solamnie, Krynn, Mnohavesmír
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalcor »

Ad Neferit Sr - ohledně typů tanků.
Am. armáda a to přímo 82 ABN Division "All American" má ve své 2. brigádě (tuším) Prapor lehkých tanků tybu M551 A1 Sheridan, ne Stingray. Stingray je prototyp lehkého tanku, který měl Sheridan nahradit ale vývoj byl pozastaven. Sheridan je tank z přelomu 60 let schopných z hlavního kanónu odpalovat PTŘS Shilleagh. Používá se k podpoře 2. pohotovostní brigády. Jsou schopny leteckého výsadku. M551 byly nejvíce nasazovány ve Vietnamu (hlavně 11. ACAV Regiment), dále prošli operací Just Cause v roce 1989 na Panamě a dále v roce 1991 při operaci Pouštní štít. Byly to první US tanky na Saúdském území a tvořili by páteř sil, které by měli zastavit Iráckou Rep. gardu. Společně s vrtulníky AH 64A a D Apache, letadly A10 Warthog, UH60A Blackhawk. A to do příchodu 3 lehkého obrněného praporu s M1A1 a dále pak dalšíchh jednotek 18. Soboru Armád USA (Tedy 24. mechanizovaná divize, 10 divize lehké pěchoty a velitelství zvláštních jednotek). Celá řada Sheridanů reprezentují ruskoá bojováý vozidla jako je Žilka, BMP 1 a 2 a T55 v Národním svičícím středisku pro cvičení "Red Flag"
Odkaz: http://www.globalsecurity.org/military/ ... m551a1.htm

Pokud se nepletu AČR je vyzbrojovaná Hindy verzí E /tedy Mi24V/ a F tedy MI 35 jako splátka státního dluhu Ruska proti ČR.

Měl jsem tu čest při přijímači ZVS mít jako velitele roty nprop. Češíka, dlouholetého příslušníka obrněných vojsk AČR. A to byl velitel za kterým by byl voják ochoten jít do pekla ;).

Tafif - tuším že jsou to ženisti, ne ženysti, ale to je jedno. Elitními jednotkami našeho vojska je lehká pěchota. (4 brigáda sil rychlého nasazení (tmavězelené barety), brigády vzvv.- rudé barety), která se může poměřovat s kýmkoliv. Ale o celkové bojeschopnosti naší armády bych si dovolil pochybovat. Za doby záklaďáků to bylo pěkně v ...., a teď to asi není o mnoho lepšího. Neferit Sr bude mít určitě přehled a kontakty, jaks e povedla transformace na Profesionální armádu.

Já jsem během své ZS měl jenom ty njhorší možné zkušensoti a to jsem byl u spojařů se společnými kasárna s Praporem podpory velitelství letectva. Zastaralé vybevní, hroznné podmínky, velitelé bez kouska odpovědnosti, a znalosti (zvlášť čerství praporčící, to bylo dílo). Musím říct že jsem toho mnohdy věděl z vojenské historie více než oni.

BTW kdo viděl Renčův náborový trailer na AČR?
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Ten trailer je kdesi na idnesu ukryt;) Tam jsem jej taky viděl.

Mé mínění o naší armádě je následující - máme jednotky - nemocnice, chemiky, vrtulníky, "výsadkáře", policisty - na špičkové úrovni, které jsou přínosem pro jakoukoliv spojeneckou operaci. A pak jednotky, které, slušně řečeno, nejsou zrovna kvalitní + Grippeny, kde po dostatečném zacvičení pilotů budou výborné. To je v součnu nepříliš vyhovující stav, ale na druhou strnau vzhledem k mezinárodněpolitickým okolnostem toto bohatě stačí:) Mmch. možná anší největší slabinu vidím v rozvědce, vzhledem k tomu, že mám jisté "poznatky", tak si o její kvalitě nedělám iluzí:/
Cozzinnni
Sigilan
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

Vallun píše:na tnaky tu jsou jiní kanóni:)
Třeba? Rád je poznám.

Pařil tu někdo Battlefielda 2? Můj kámoš mě tam považuje za sraba, protože vždycky skočím do tanku a už jen drandím. Ale IMHO v některých mapách jste za pět sekund mrtví. Pokud nejste v tanku 8-)
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Zamčeno

Zpět na „Archivy“