Mňo ze starých dungeonů jsem hrál jen EoB 1,2; Dungeon Master, Dungeon Hack, a RoA: Star Trail. Nejlepší zážitek mě ale čekal od Isharů (zejména dvojky). Měl alespoň nějaký příběh, zajímavé questy, hezká kouzla a samozřejmě i grafiku. Ostatní dungeony staré školy mi přijdou jako diablo z vlastního pohledu.
Ovšem ruku na srdce. Žádná z těchto "pecek" se ani za mák nevyrovná novějším RPG (i když ten Ishar...). Zejména těm postaveným na IE. Pokud bych tvrdil opak, pak bych se příliš nechával zaslepit nostalgií. Ano, bavil jsem se u nich. Ano, měly svou atmosféru. Ale za dneškem naprosto zaostávají svými možnostmi, příběhem i rozsáhlostí světa.
Občas se naskytne nějaký ten pokus oživit žánr dungeonů - Might&Magic 6-9, Brány Skeldalu, Arx Fatalis, Wizardy VIII, Wizards&Warriors. A zcela objektivně překonávají své starší brášky v každém ohledu. Žánr RPG se od těch dob rozhodně někam vyvíjel a nikoliv upadal. Je těžké přijít na to, co tyhle hry mohou dnes nabídnout oproti modernější konkurenci. Pro nějaký ten zážitek se často musíte promlacovat skrze stále stejné dungeony, kvantum nepřátel atd. Ač uznávám, že pak to stojí za to.