Jen tak mimochodem, KLDR má taky jadernou zbraň - a hladomory tam každý rok kosí desetiitisíce lidí.Hamster píše:Sinuhet: rýpnutí - Je docela vtipné přirovnat oheň/sociání úroveň vs. oštěp/atomovka, protože na větší ohníček, než na nukleární explozi zatim lidi nepřišli...
Zajímavý názor, na základě jakých mých příspěvků jsi k němu přišel?Hamster píše:Na zbytek tvého příspěvku nijak široce odpovídat nehodlám, protože například tvoje vyslovená nezbytnost vykořenění Islámu, jako cesta k míru vs. podpora liberálně-demokratického systému mi připadá spíše jako zmatená směsice konzervativismu a pseudo-liberální fantazie.

Tohle si nemyslím, nejsem naivní. Jsem přesvědčen o tom, že svoboda (vnitřní i vnější), nezávislost na autoritách je univerzální hodnotou pro všechny lidi na celém světě. Můj názor asi nesdílíš, ale to je v pořádku, jsou věci, na kterých se lidi nikdy neshodnou.Neferit Sr. píše:Ty i Vallun hledáte pro islámský svět něco, co v něm nikdy nebude fungovat. Jestli si myslíte, že jakákoliv islámská země bude fungovat na základě našeho modelu demokracie s liberálně-demokratickým pojetím svobody jednotlivce, tak jste oba nepochopili o islámském světě vůbec nic.

Že jsou SA (o té jsem se vůbec nezmiňoval) a SAE absolutistické, teokratické monarchie vím, ale jak sis jistě v mém příspěvku přečetl, to jisté NĚCO z uvedeného výčtu jim chybí.Neferit Sr. píše:Poslední odstavec mě doslova vyděsil. Víš ty vůbec, že Saudská Arábie a SAE jsou jedny z nejbrutálnějších diktatur vůbec? Kdes přišel na to, že korupce, nevzdělanost a nestabilní vlády, mizerná infrastruktura či nedostatečná podpora vědy a výzkumu je znakem stagnace islámského světa? Podívej se na křesťanskou část Afriky, na Jižná Ameriku. Kde to jsme?
Nesrovnával jsem útočnou sílu ohně a špičatého klacku, ale z většího časového horizontu schopnost obou na přežití!Neferit Sr. píše:Tvůj příklad o evoluci mě - jako vojáka - velmi pobavil. Na co byla sovětské armádě pomyslná znalost ohně, když je porazili Afghánci s pomyslnými špičatými klacky? Jak dopadly expediční síly v Somálsku? Jak dopadli Američané ve Vietnamu, Britové v Indonésii? K čemu jim byla pomyslná znalost ohně?
Když ty takhle, tak já taky: v USA taky ženskou za nevěru ukamenují? Takových disputačních štulců si můžeme vyměňovat stovky, a stejně to bude k ničemu.Neferit Sr. píše:Jsi si opravdu jistý, že třeba USA jsou vzorem plurality a demokracie? Víš třeba o tom, že tam v některých státech byly přijaty zákony, kde dívce, která vyjde v kalhotách (bokovkách), kdy ukáže bříško a pupík, hrozí trest vězení až 3 roky? Proč potom křesťanům vadí islámské burky?
Z arabských zemí zaznívá v posledním desetiletí nejvíce hlasů pro netoleranci k Západu; je legitimní se proti tomu bránit. Nehodlám se vrtat v historii a na základě minulých špatných zkušeností pokorně složit ruce v klíně a čekat, co se stane.