Řekla bych, že např. theologie či religionistika jsou poněkud povolanější v řešení Boží existence...

Moderátoři: Sadako, sevencreature
Těší mně, že se totomuto tématu dostává takové popularity... co víc si člověk může přát, že. Nejprve bych na vysvětlenou předestřel toto: lidské oko bylo původně argumentem, který měl podpořit existenci Boha. (Rozumějte toho křesťanského - lidského stvořitele). Argument byl tento - něco tak dokonalého nemohlo vzniknout evolucí. Lidské oko není dokonalé. A četné studie dokazují, že evolucí mohlo naopak vzniknout zcela bez problémů...Neferit Sr. píše:Jsem fascinován Tvým závěrem o špatné efektivnosti desingu oka savců.Mrzí mě, že nevím z jakých pramenů jsi při tomto závěru vycházel ale dovolím si s Tebou ve vší úctě nesouhlasit a volám: Óchi!
Proč ne? Ač se vyvinuly (nebo byly stvořenyNeferit Sr. píše:1.nelze porovnávat oko savce s okem vodního živočicha, který se pohybuje v hloubkách od pár desítek metrů po několik set metrů a jeho oko musí zabezpeči příjem informací v široké škále intenzity osvětlení okolního prostoru.
Nic geniálního na tom nevidím. To, že když už se něco zvrtne tak se to nějak zafixluje, aby to tak nebolelo je sice postup vcelku tradiční, ale spíš zoufalý, než geniální. Samozřejmě, že si evoluce vynašla způsob jak handicap omezit, protože ti jedinci, kteří ho nevynašli už mezi námi nejsou (ani jejich genom). Jak prosté...Neferit Sr. píše:2. samo lidské oko si se slepou skvrnou dokáže excelentně poradit tím, že oči jsou v páru a pomocí okohybných svalů neustálý pohyb oční bulvy zabezpečří potřebnou koreknost vizuální informace. Zde naopak vidím já genialitu buď tvůrce nebo evoluce, že pokud se nemohly tomuto handicapu vyhnout dokázaly nalézt mechanismus jak jeho působení omezit.
Tak k tomu mne napadá takový příměr o živočichovi se světločivnou skvrnou (reaguje na světlo/stín), který se podivuje nad tím, proč chtít pořádné oko, když i tak vidí a je na tom ještě relativně hodně dobře oproti někomu, kdo nemá oko žádné.Neferit Sr. píše:3. Nemohu přijmout kritiku něčeho co mi zabezpečuje až 85% informací o okolním dění. Návíc nás tvůrce nebo evoluce vybavily inteligencí jako asi -podotýkám asi -jediné tvory na této planetě. Tím jsme jako jediní na této kouli schopni své oko podpořit technickými pomůckami a vidět věci o jakých se žádnému tvorovi na světě ani nezdá.
Co se Boha týče, pak se musím ptát... Proč Bože? Proč jsi nás postavil hůře než chobotnici?Neferit Sr. píše:4. věřím tomu, že kdyby Tvůrce chtěl abychom měli oko uspořádáno jinak, udělá to a pokud by evoluce vycítila podobnou potřebu, postará se o nápravu sama. Pokud tak ani jeden neučinily, má to asi svůj význam.
No spíš měli někde tam na začátku trochu víc štěstí... de facto by totiž chobotnice mohly mít také sítnici naruby a nervy přes. Leč nemají.durana píše:Alnaq:Niektore morske zivocichy mozno maju dokonalejsie oci, ale len preto ze to potrebuju.
Nikdy jsem (doufám) nic jiného ani netvrdil. Ano, to je pravda...durana píše:Nase oko je dostatocne dobre na to, aby sme prezili, a preto nebolo nutne aby sa nase oko zdokonalovalo.
Tak to je ale docela odvážné tvrzení... podle mně se neblíží dokonalosti ani vzdáleně. A to nemyslím jen ty základní designérské chyby (viz výše) ale taky rozsah spektra, rozmístění a počet. Proč nemít oči třeba tři?durana píše:Nic nie je dokonale, ale ludske oko sa tomu velmi blizi.
No vidíš... a to přitom je pořád ještě úvaha hodně při zemi... Prostě i v současném designu lze zdokonalovat. Ale základní chyba (tedy to, že světlo musí pronikat přes vrstvy, přes které by pronikat nemuselo a tudíž by nedocházelo ke ztrátě informace) tak ta zůstává. U ptáků taky.durana píše:Su aj este dokonalejsie oci. Napriklad orol ma dve zlte skvrny, pricom ta druha sa zaostruje cez specialne tvarovanu cast sosovky vdaka ktorej vidi bocny obraz "zoom-ovany".
No, jak říkám... zastánci stvoření si sami naběhli... protože mluvili o lidském oku jako důkazu boží existence. To, že se jim to rozsypalo pod rukama, no...durana píše:Chcem povedat len to ze vzdy ide len o vyklad textov, preto je zbytocne bibliu chytat za slovicka, lebo to sa asi nikomu nikdy nepodari.
Eh, tohle už je docela slušné vaření z vody... Nemůžeš vzít člověka a vpálit mu dvě komorové, složené nebo jiné oči (případně jiné orgány). Nezáleží tu ani tak na jednotlivých komponentech, ale na celkovém složení systému. Což mimochodem platí pro více věcíAlnag píše:Tak to je ale docela odvážné tvrzení... podle mně se neblíží dokonalosti ani vzdáleně. A to nemyslím jen ty základní designérské chyby (viz výše) ale taky rozsah spektra, rozmístění a počet. Proč nemít oči třeba tři?