Trocha vědy

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
MCZ
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MCZ »

A jak to teda s těmi černými dírami myslí ?
Lumtr
Sigilan

Příspěvek od Lumtr »

Tafif píše:
Lumtr píše:Nevím jak slušně napsat a nikoho neurazit, že považuju tyto teorie za velmi spekulativní. Totiž ono je to docela lákavé téma, ale z populistických článků nikdy nic kloudného nevypadne. O černých dírách toho moc nevím, ale pokud nebudeme znát základy, jen velmi těžko můžeme diskutovat o složitých teoriích. Velmi bych dopuručoval osvěžit si z fyziky a potažmo i chemie zákony o zachování. A ještě předtím Hawkinsem si přečíst nějakou dobrou učebnici fyziky. Třeba Halliday - Resnick - Walker: Fyzika.
Nikoho nemůžeš ničím urazit. Nikdo tady snad neprosazuje svoje teorie, ale jen píše, co on sám četl nebo slyšel. Dozvíš se tady toho daleko víc než ve škole (vůbec se to tam neprobírá). Všechny ty teorie jsou velice zajímavé a každý si může věřit jaké chce, pokud se budou vzájemně popírat. Navíc jinak než teoreticky se to tu vůbec probírat nedá, nic z toho nemůžeme se současnými možnostmi vědy dokázat. Zákony jsou obecně známé, a protože to jsou zákony, tak platí, tudíž jsou nezajímavé, nemůžeš se o nich konstruktivně bavit.
Já jsem právě měl na mysli to co se píše v různých článcích. Nechtěl jsem, aby to vyznělo tak ostře. V podstatě jde o to, že věci které se většinou píší v těchto článcích, vezmou to potenciálně nejzajímavější všelijak to překroutí a čtenář potom získává velmi mylný dojem. Potom třeba můžeš napsat, že spalováním se dostane z hmoty 40% energie (to jako, že se přemění??, nebo je to 40% energie vázaný v té hmotě??) Minochodem můžeš mi popsat jak přesně částice vytváří energii?
O tomhle jsem psal. Brát by se mělo ze seriózních zdrojů. Mimochodem fyzikální zákony vůbec nejsou tak nudné, jak by se mohlo zdát :-).
A ty zajímavé teorie najdeš i v opravdu populárně naučnývh knihách, třeba u toho Hawkinse. Akorát pro jejich pochopenjí potřebuješ nějaký ten základ.
QUIDQUID ERIT, SUPERANDA OMNIS FORTUNA FERENDO EST
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

Lumtr: Nemám tušení kolik dostaneš spalováním energie, byl to jenom příklad. Částice nevytvářejí energii, zkrátka ji mají, její hodnota záleží na tom co je to za částici. Energii mohou pouze uvolňovat, nebo spotřebovávat, například hořením.
Jak který zákon je zajímavý. Některé skutčně jsou zajímavé, ale je jich i hodně nudných, měl jsem na mysli především chemii, žádný opravdu zajímavý jsem si z ní nezapamatoval. Klidně o nějakém napiš, rád si ho přečtu, vždy se rád dozvím něco nového.
Co se týče těch teorií můžeš mít pravdu, pokud narazíš na něco překrouceného, tak na to upozorni. A to že vybírají to nejzajímavější je fakt se kterým se moc dělat nedá. Kdyby to nebylo zajímavé proč by o tom psali?
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
Nanaki
Sigilan

Příspěvek od Nanaki »

No, zrovna, co se týká energie, tak je situace hodně prozkoumaná. Energie = hmota. Každá částice má energii podle vzorce E=m*c2 (sorry, nevím, jak napsat číslici nad písmeno...) Tenhle vzorec opravdu funguje, důkaz můžeme nalézt třeba v chemii, kde např. dva volné atomy kyslíku mají o něco větší hmotnost, než jedna molekula O2 (zase, tentokrát pod písmenkem). Jediná možnost, jak uvolnit veškerou energii hmoty je právě anihilace, tedy sloučení hmoty a antihmoty. Veškerá %, co tu byla psána, jsou vlastně porovnání se 100% vytěžností, tedy anihilací. (Btw : 40% ze spalování je dost šílené, pokud má 1%, tak je to až moc..)
Anthrax
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anthrax »

Tafif píše:Částice nevytvářejí energii, zkrátka ji mají, její hodnota záleží na tom co je to za částici. Energii mohou pouze uvolňovat, nebo spotřebovávat, například hořením.
Doplnil bych, že částice mají energii kinetickou a potenciální. Součet těchto energií všech částic dává dohromady vnitřní E tělesa, která se zvyšuje s teplotou.

Nanaki: E=mc^2 ;-)
Arian
Lim-Lim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arian »

Co se týče ještě té antihmoty-někde jsem četl jistou teroii,podle které pokud bychom získali metr krychlový antivody a spojili bychom ho s metrem krychlovým vody,vzniklo by tolik energie,kolik lidstvo spotřebuje za celý rok. na detaily se mě neptejte,slyšel jsem to už docela dávno...
Vidíš-li na konci černého tunelu světlo, pak je to obvykle na tebe letící fotonové torpédo
Nanaki
Sigilan

Příspěvek od Nanaki »

Anthrax píše: Doplnil bych, že částice mají energii kinetickou a potenciální. Součet těchto energií všech částic dává dohromady vnitřní E tělesa, která se zvyšuje s teplotou.

Nanaki: E=mc^2 ;-)
Diky, budu to psat takhle :-)

Ještě bych doplnil, že teplota zvyšuje právě tu kinetickou energii...
Nanaki
Sigilan

Příspěvek od Nanaki »

LordArian píše:Co se týče ještě té antihmoty-někde jsem četl jistou teroii,podle které pokud bychom získali metr krychlový antivody a spojili bychom ho s metrem krychlovým vody,vzniklo by tolik energie,kolik lidstvo spotřebuje za celý rok. na detaily se mě neptejte,slyšel jsem to už docela dávno...
To je docela možný, jen je problém, že na vytvoření takového množství antihmoty bychom potřebovali mnohem více energie, než pak potenciálně dostaneme nazpátek...
Arian
Lim-Lim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arian »

Nanaki: Antihmota lze vytvořit?? Kde jsi na to proboha příšel?? :-)
Vidíš-li na konci černého tunelu světlo, pak je to obvykle na tebe letící fotonové torpédo
Anthrax
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anthrax »

Nanaki píše:Ještě bych doplnil, že teplota zvyšuje právě tu kinetickou energii...
Mění tu potenciální na kinetickou, ale protože Ek=1/2mv^2 zvětší se i celková vnitřní (díky druhé mocnině).
Anthrax
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anthrax »

LordArian píše:Co se týče ještě té antihmoty-někde jsem četl jistou teroii,podle které pokud bychom získali metr krychlový antivody a spojili bychom ho s metrem krychlovým vody,vzniklo by tolik energie,kolik lidstvo spotřebuje za celý rok. na detaily se mě neptejte,slyšel jsem to už docela dávno...
To už by bylo jednodušší využívat energii slunečních erupcí. Jeden výbuch na slunci = energie pro Texas na 300 let.
Lex
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lex »

Abych řekl pravdu tak nevěřím na černé díry. Jsou to pouze teorie a spekulace, nikdo zatím nemohl dokázat že existují nebo naopak že neexistují (asi se tak nikdy nestane).

Když už jsme u těch černých dir... co černá matérie? :)
大丈夫 です。That's All ...унд дас ист нихтс алс дие wаhрhеит ^__^
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Eh, nejsem si jistý, jestlis pochopil vztah E=mc^2, zkus si tam dosadit tu svou antivodu - řekl bych že tohle bude víc energie než na rok, ale spíš na několik tisíc let.
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Lex píše:Abych řekl pravdu tak nevěřím na černé díry. Jsou to pouze teorie a spekulace, nikdo zatím nemohl dokázat že existují nebo naopak že neexistují
Černé díry jsou vědecky prokázaný fakt a byly už několikrát pozorovány.

Obrázek

podívej se třeba na http://www.damtp.cam.ac.uk/user/gr/public/bh_home.html
Lumtr
Sigilan

Příspěvek od Lumtr »

Já bych ještě doplnil, že částice energii nespotřebovává, ale odevzdává.
A to třeba formou tepla a nebo práce. Kdybys sebral všechen popílek a zbytky dřeva, musí to dát tu samou váhu. Žádná přeměna se tam nekoná, to jsem měl na mysli, když jsem psal o zákonech o zachování. Zákony samy o sobě až tak zajímavé nejsou, jako spíše jejich aplikace na objekty a teoretické konstrukty. Zejména při pohybu, to je potom sranda.
QUIDQUID ERIT, SUPERANDA OMNIS FORTUNA FERENDO EST
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“