Tak jsem konečně shlédl opěvovaný
Battle Royale A fakt mě to dostalo. Tomu filmu se samozřejmě dá dost věcí vytknout... Většina postav jsou jen rozdílné archetypy, uziny na tisíc nábojů patří do 80. let, krev vypadá jak limoška, celá zápletka je dost vykonstruovaná a i přes drobné vysvětlovací snahy mi smysl celého masakru unikl... Je toho docela dost. Až na konci mi ale došlo, že to je to, co dělá tenhle film tím, čím je. Dokonce ani všechny ty romeoajuliovský scény mi tam nevadily - právě naopak - Skvěle kontrastovaly s cynickým odpočtem hovězího. Napínavost nekolísá a provázanost scén skvěle vytváří iluzi uzavřeného prostoru bez možnosti úniku. Co je ale nejlepší, je střih. Střihač si opravdu zaslouží medaili, protože některé přechody a střídání kamer mi fakt vrhaly sliny na koberec. Krom toho - nevěřil jsem, že masakrující se patnáctiletá děvčátka můžou vypadat tak úžasně

9/10
Na dvojku se ale asi vykašlu, protože jsem si jí našel na čsfd... není to ale proto, že už nemá tak dobré hodnocení, ale proto, že jsem náhodně koukl na jeden z komentářů a po pár větách jsem narazil na tak megabrutální spoiler, že mě to naprosto vytočilo. Sakra lidi, mějte soudnost...