yenn:
Obávám se, že se mýlíš. Spěch není - vzhledem k mému chatrnému zdraví - mým obvyklým způsobem pohybu a fundované příspěvky by ode mne mohl očekávat jen člověk, jenž mne dosud nepoznal. Z toho se dá vyvozovat, že přispěchat s fundovaným úvodem - jak jsi naznačil - při nejlepší vůli opravdu nemohu. Netřeba se ovšem radovat. Mohu se totiž pozvolna připlazit s oplzlostí sobě vlastní, s kýčovitým komentářem, plným klišé a pochybných postřehů.
Tvorbu Jana Švankmajerů znám pouze ze dvou zdrojů. Z pořadu české televize "Mistři českého animovaného filmu" a z Youtube. A právě pořad české televize byl ten viník, jenž kolem mne opatrně hodil sítě zájmu a já posléze zabrousil na výše zmíněný video server. Musím přiznat, že mě dost překvapilo hodnocení na ČSFD, kde dostávají Švankmajerovy filmy neuvěřitelně vysoká hodnocení. Vzhledem k tomu, jak se mi zamlouvali jsem předpokládal, že tam na nich nenechají nit suchou. Ale k tvorbě.
Pro neznalé, Švankmajerovy filmy jsou zvláštní. Povětšinou se jedná o takové surealistické psycho, v němž tu ve větší a jindy zase menší roli, hrají i animované sekvence. Většinoj jde o nějaké plastelínové podivnosti, nebo rozpohybované... hmm... taky podivnosti. Rovněž můžete sem tam spatřit i něco podivného. Z jeho tvorby jsem prozatím vidělt a doporučuji toto:
Něco z Alenky (91% na ČSFD) - Podle životopisu na netu, jde o jeho první celovečení film. Nutno poznament, že se jedná o velice zdařilý debut. Už podle názvu je zřejmé o co jde. Ano, o zfilmování vynikající knížky "Alenka v kraji divů". Nutno poznamenat, že to rozhodně není film cílený pro děti :-). Odkaz vede na první část, na youtube jich je 7.
Jídlo (95%) - Až na pár záběrů hraný film, s dvojící rolí hlavní a jedné vedlejší. Dobrou chuť.
EDIT: Teď mám takový pocit, že odkaz nevede na celý film jídlo, ale pouze na jednu jeho část s názvem oběd.
Tma/Světlo/Tma (92%) - I toto stojí za shlédnutí. Zvlášť ženy si přijdou na své.
Lekce Faust (80%) - Další podivný snímek, kde výbornému výkonu Petra Čepka sekunduje plno podivností. Přiznávám se, že závěr jsem krapet nepobral :-). Odkaz vede na první část, na youtube jsou 3.
Možnosti dialogu (93%) - K tomuhle vám toho naštěstí mnoho neřeknu. z pořadu české televizie si to moc nepamatuji a na Youtube jsem to nenašel (to neznamená, že to tam není). Pouze si matně vybavuji, že času stráveného jeho sledování, jsem nelitoval.