MCZ píše:Melkhior píše:Máš pravdu v tom, že bych to měl zazlívat těm kteří se rozhodli že tak jak psal Tolkien je to správně. Měl jsem se vyjádřit přesněji v tom souhlasím. Ovšem to je pouze slovíčkaření. Hlavní je totiž ten efekt který LotR měl - a tí mje to, že v žánru fantasy je po hříchu málo fantazie...
A jak je to správně?
A pokud je v žánru fantasy málo fantazie, tak je to prostě "lidská" chyba.
Něco napiš

.
Tak tedy píšu:
Kdybych věděl jak je to 100% správně tak tu nesedím u kompu, ale píšu x-tý díl nejoblíbenější knihy po Bibli

. Vadí mi to že pro spoustu spisovatelů/čtenářů je Středozemě dokonalý svět, elfové, hobiti a trpaslíci úžasné rasy a proto se nesnaží vymyslet nic nového - lidi to čtou, tak co bych něco vymýšlel. Prostě nakreslím mapu, na ní říši dobra a říši zla....proč vymýšlet něco nového když elfové a spol. mají úspěch. A ano je to lidská chyba, jako ostatně téměř (zcela

) všechno.
Jen hype to není, v tom souhlasím. Proč je LotR tak oblíbený - no, můžu jen spekulovat. Mnoha lidem se asi líbí propracovanost prostředi (podle mě až moc - příliš zbytečných detailů jako jazyky, jména x králů Gondoru/Rohanu, popíše pomalu každý šutr na cestě...). Pro spoustu lidí je asi tento poněkud superheroický příběh něčím zajímavý. Pro mě ne. Spousta pasáží (obvzlášť začátek a konec) je příliš roztahaná.
Výborný spisovatel - to je věc názoru. Podle mě byl sotva průměrný spisovatel, ale skvělý lingvista a zcela jistě měl značnou dávku fantazie. Což ovšem nestačí k napsání poutavé knihy - Já se u čtení LotRa docela nudil a podruhé ho přečíst jsem vážně nedokázal. "Čtivost"je asi nejdůležitější vlastnost knihy pokud tě nebaví ji číst (mluvím o beletrii, jasno?) pak jsou ostatní kvality knihy málo platné.
"Vítězství nevyžaduje komentář. Prohra žádný nedovoluje."
"Císař se pro nás hrdinně obětoval a trpí už sto století. Není větší cti než mu tento dar opětovat."