Nové poměry v polských školách

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun: asi začínám chápat... kde není sebedisciplína, je potřeba disciplína, že? :roll:

Jinak mi připadá dost směšné tvoje nadhození fotbalových zápasů jako příklad nedostatku respektu, protože spousta (většina?) fotbalových rváčů jsou příznivci hnutí, které po respektu a (sebe)disciplíně volá stejně jako ty. Máte v tom bordel, kluci...
Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

A navíc takové ty kecy jako že další generaci chybí disciplína a podobně zazněly už ve starověkém Řecku.
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Vallun: To nebyl ani tak respekt, jako spíše strach - díky více hierarchisované společnosti znamenalo tehdy tzv. společenské znemožnění či "ztráta tváře" mnohem více než dnes, kdy tyto bariéry padly. Dále to byl strach z postihu - ať už za první republiky, za protektorátu či za komunistů byla státní policie poněkud drsnější, než dnes, takže si lidé nedovolili tolik, ovšem zase se to platilo tím, že se často svezl s vinnými nevinný či bylo státní moci využito k odstranění nepohodlných osob. Dáváš-li tedy rovnítko mezi slova respekt a strach, ano, tak dříve respekt byl. Dále, za protektorátu a vlády jedné strany se křivily charaktery nepopsatelným způsobem - jak se k sobě mohli tehdy lidé chovat lépe, když ze sebe nechali dělat udavače, pomocníky milice etc.? A ještě dříve? Devatenáctné, osmnácté století či středověk, se svojí rozkastovanou společností, kde jedni mohli všechno a zbytek minimum a které držel na uzdě jen strach z Boha? Ne, stokrát ne, tohle nebyl nějaký celospolečenský respekt, ale ostnatné opratě, které držely onu sběř na uzdě. Teprve nyní, kdy nějaký respekt je opravdu dán jakýms-takýms kodexem, který je v lidech po x stoletích konečně trochu zakódován, můžeme zde mít něco jako svobodu jednotlivce - a hle, zase někdo křičí po jejím ujařmení a prohlašuje, že onen respekt chybí...
Současná společnost je založena na individualitě (i když to tak nemusí vypadat, ale je to tak) a osobní svobodě. Největší, jaké se kdy lidem dostalo. Nese to s sebou taktéž i nějaké negativní důsledky, ale já osobně dávám přednost společnosti této a rozhodně si nemyslím, že by měl do tohoto stát zasahovat.
A větší pravomoci škole? Imho taky hloupost, škola má dítě učit, ne nahrazovat rodinu.
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - nic takovéh jsem neřekl, nevkládej mi, prosím, své smyšlenky do úst, nebo do klávesnice... Že Tobě něco připadá směšné, ještě neznamená, že to není platný argument. Není tomu snad tak? A prosím, odpusť si urážlivé výroky, nemylsím si, že to má někdo z nás zapotřebí.

Adieu - a také je to už od těch dob pravda, jenže v posledních letech.dvou, třech desetiletích vymyzelo skoro všechno, co dříve přimělo lidi dospět:(
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Jedno krátkodobé pozorování z gymplu - respekt primy, sekundy k vyšším ročníkům byl za našich dob úplně někde jinde. A nenazval bych to strachem, protože tím to nebylo.
Žralok, který štěká, nekouše.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun: Ten otazník značil otázku (nikoliv řečnickou - na kterou jsi neodpověděl) a z druhého mého odstavce jsi pouze zdrbnul to, že mi to přijde směšné, aniž bys reagoval na obsah... erm... :roll:

Nevím přesně proč, ale jestli ti ten můj příspěvek opravdu přijde urážlivý, tak se za něj hluboce neomlouvám, protože urážlivých výroků ti ještě pár dlužím.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Vampiria - já rovnítko mezi strach a respekt nepoložil, tos udělala Ty... Opravdu nevím, jak Ti osvětlit to, co chci říct, protože se neshdoneme na základních principech a východiscích:/

To, co tady říkáš o minulosti je přesně to, co jsme čekal, že říkat budeš a ukazuje to jenom to, žes nepochopila základní principy mezispolečenského chápání. Srovnáváš případy střetu "kast", jenže já mluvil o vztazích uvnitř kast. Poskytnu Ti ječště jeden příměr, snad jej pochopíš: To co se dneska nazývá diplomatická etiketa bylo MINIMUM společenských vztahů přelomu 18. a 19. století! Dneska je to bráno za stěží dosažitlený vrchol:(
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

drake127: Zajímavé - nikdy jsem si nějakého respektu vůči starším ročníkům nevšiml - tedy kromě základní školy, kde to bylo celkem jasné - něco si dovolíš, vyšší ročníky si tě pěkně podají :twisted: Na gymplu mi to přišlo spíš jako nezájem o vyšší ročníky - pokud s nimi nemáš společné předměty :think:

IMO největší vliv na člověka mají jeho přátelé a potom zbytek kolektivu. Čím víc času spolu tráví, tím víc se ovlivňují (což je tedy pochopitelné). Mno a samozřejmě. A nepřijde mi, že by se lidé za poslední roky nějak moc měnili :lol:
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

7c - a není to tím, co tady naznačuji? že dochází k poklesu respektu ve společnosti celkově? Já si tohle pamatuji docela dobře sám:) Když jsme začínal na gymplu studovat, tak byl respekt k vyšším ročníkům automatický, když jsem o 9 let později na totméž gymplu končil s učením, byl značně patrný pokles tohoto respektu - samozřejmě ve společnosti celkově je to poněkud méně markantní, ovšem v mé "generaci" to bylo umocněno tím, že krátce předtím padla totalita...

S vlivem přátel a kolektivu máš smaozřejmě pravdu, ale to je až sekundární působení - je třeba se podívat na to, co formuje děti předtím, než vstoupí do "kolektivu" či si najdou přátele, se kterými se vzájemně formují.
Yachiko
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yachiko »

Vallun: Ja myslím, že vnímanie onoho rešpektu je na začiatku nejakej školy a jej konci - hlavne vo veku tých 6 - 18 - totálne iné a pritom samotný rešpekt všeobecne mmôže ostať ten istý ;-)

Aby som sa vyjadril ja - nemám v týchto veciach príliš prehľad - vzťah žiak učiteľ etc., ale je možné, že tu nejaký ten "pokles" ako ste to nazvali je. Otázne je, či sa bude prehlbovať alebo nie ;-)
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Možná je to tím, že jsem chodil na gympl, jelikož zamindrákovanci vyžadující respekt mladších žáku končí většinou někde na učilištích, ale nejen že jsem si nevšiml žádné meziročníkové hierarchie, dokonce jsem nepostřehl ani její vyžadování. Jako prváka mě vždycky starší brali v pohodě a stejně jsem se choval i já v maturitním ročníku. :think:
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster, ale teďs dokázal, že ačs chodil na gympl, tak jsi vůbec nepochopil, o čem tu já nebo (snad i) Drake mluvíme. (Což je samozřejmě zrovnatak moje, jako Tvá chyba.) To vůbec není o vyžadování respektu! Vyžadovat respekt je contradictum in adiecto. Respekt musíš (a máš) v sobě mít - ke všem: k partnerům v diskusi, k spoluhráčům, ale i k protihráčům na hřišti, k přítelům, rodičům, i docela cizím lidem - protože to jsou lidé jako Ty. A bez tohoto respektu je Tebou (zřejmě) prosazovaná forma liberalismu jen tyranizujícícm anarchismem.

Yachiko, nakolik Ti rozumím, tak máš samozřejmě pravdu, ale s tím počítám, mne osobně, na základě nejen mých zkšueností přijde, že celká úroveň respektu se ve společnosti snižuje:(
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Mno, u nás to vypadalo tak, že tam prostě ten respekt byl přirozený - ničím nevynucen, nikdo nás nešikanoval, ale zkrátka byli to Ti velcí kluci.
Když jsem gympl končil, my jsme byli ti pitomci, na které se může plivat, protože si nedovolíme jim nic udělat.
To samé pozoruju ve vztahu k učitelům, já nebyl žádný andílek, spíše jsem byl pěkně drzej a dokonce jsem si dvakrát dovolil křičet na ředitelku (dlouhý příběh, možná někdy povím), nicméně i přesto mě (i nás jako třídu) měli učitelé rádi (a nakonec i ta ředitelka mě pak brala úplně v pohodě). Když jsem byl letos s gymplem na horách, docela jsem se divil, co si všechno ty děcka dovolí. Jasně, lyžák je od toho, aby se člověk zlil, ovšem napadlo by vás to udělat přímo v kantýně penzionu (kam šli učitelé samozřejmě taky)?
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun: Co má škola společnýho s politikou? Já bych řekl, že v ideálním případě vůbec nic. Co mám já společnýho s liberalismem? Doufám, že taky nic...

K respektu - Co si pod tím tedy představuješ? Jak jsem to pochopil z diskuze, tak "respekt k vyšším ročníkům" je jednoznačná záležitost. Mladší by měli více respektovat mazáky. Proč jako? Mezi žáky není zapotřebí žádné hierarchie. Vztahy ročníků u nás na gymplu byly rovnocené. Bavili jsme se na chodbě a chodili spolu do hospody bez ohledu na věk. Nic z tebe nedělá hodnotnějšího člověka, protože jsi o 2 roky starší. Já pod respektem vidím závan autority a to mi k přátelství vůbec nesedí.

PS: modi, hoďte to do novýho threadu. O tomhle se zase budeme přít týden ;-)
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Hamster: Tohle dobře vystihl Vallun, zkrátka stačí trocha slušnosti, nemyslím žádný respekt ad absurdum. Vždyť i já mám dost kamarádů ze školy o dva, tři roky mladší.
Ale s "nekamarády" jsem husy nepásl, takže nestojím nějaké kamarádíčkování, provokace a uštěpačné poznámky. To co mým přátelům projde úplně bez problému, to od nějakého o 3 roky mladšího puberťáka slyšet nestojím. Samozřejmě to přejdu, protože nejsem (moc) násilnický typ, ale dosti mě to irituje.

And conclusion - my jako nižší ročníky jsme si toto nedovolili - ani nás to totiž nenapadlo.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“