CrowX píše:to Cesare: no vidíš - Vampi mi to nevedela vyložiť - takže som zvedavý aký zmysel v tom filme vidíš ty - z môjho pohľadu: snažili sa o nejaké hlbšie myšlienky - ale celé to zabili hlúposťami - či už chabými trikmi alebo tým, že proste v celom filme zrozumiteľne nebol vysvetlený dôvod prečo sa vlastne "samovraždili" (resp. myslím, že v tom závere sa snažili ale aj tak som nič nepochopil

)
Mně ten film přijde dost vázanej na japonskou kulturu - a IMHO jsou tu tací, kteří by byli s to vyložit ho lépe...

Už je to doba, co jsem ho viděla, ale pokud se dobře pamatuju, v tý symbolický rovině mi smysl dával. Už přesně nevím jakej...

Vlastně si troufnu přepokládat, že v symbolický rovině byl čitelnej docela dobře - něco o manipulovatelnosti davů, takový podobenství o nesmyslnejch trendech (který, aspoň mám ten pocit, Japonskou mládeží cloumaj docela patologicky). Možná mě paměť klame, ale tak nějak jsem to tehdy pochopila já... A ten posun do nadsazený, absurdně groteskní roviny tomu IMHO dal slušnou šťávu.
I o to IMHO šlo - sebevražednej kult, mladý lidi, který skáčou pod vlak (moje oblíbená scéna, BTW), aniž by vlastně sami pořádně věděli, proč...
Pokud to zkoušíš racionálně pitvat v tom prvním, příběhovým plánu, smysl to dávat nebude, ale při troše toho abstraktního, symbolickýho uvažování to do sebe zapadne nádherně. Ono vůbec tohle uvažování v symbolický rovině má tu výhodu, že s jeho pomocí lze spatřit smysl prakticky v čemkoli...

Ale beze srandy - Suicide Club (pokud mě paměť neklame) nebyl na interpretaci nějak extrémně náročnej.