300 je vizuálně úžasná fantasy rubanice s několika velmi nepěknými vadami na kráse.
Jednou z těch největších je přitom hloupoučký scénář s několika zbytečnými odbočkami a s velmi špatnými dialogy u kterých jsem občas měl chuť zacpat si uši (až na pár humorných scén a některé proslovy). Další chybou je podle mě zbytečně velká stopáž - dvě hodiny je docela dost a i když film většinou ubíhá docela svižně, tak místy by si zasloužil docela prostříhat, klidně i o půl hodiny. A nakonec, co mi vadilo zdaleka nejvíc, je dementní voiceover - patetický, otravný, ve filmu naprosto zbytečný a v podstatě zabíjí některé potenciálně velmi dobré scény.
Naopak ve chvíli kdy utichnou hlasy lidí, a začnou promlouvat obrazy, je vše špatné rázem zapomenuto a nastávají neuvěřitelné vizuální orgie. I zpomalené záběry na koně jedoucí krajinou vypadají skvěle, ale to pravé peklo nastává až v bitevní vřavě s dokonale zvládnutým zpomalováním a zrychlováním obrazu, několika velice dlouhými záběry a hektolitry krve stříkaícími z plátna snad až do prvních řad mezi diváky. Brutality je ve filmu opravdu hodně a jsem tomu i docela rád, konečně někdo ukazuje bitvu vším co k ní patří, ale občas, většinou při detailních a zpomalených záběrech na usekané hlavy, jsem si říkal že jsou ty jatka až zbytečně samoúčelná.
I přes těch pár výtek jsem však s filmem poměrně spokojen - dostal jsem přesně to co jsem čekal. 7/10