Ajantis píše:Představ si, že na tvorbě zákonů většinou vskutku pracují lidé, kteří jsou s danou problematikou nějak obeznámeni. Stovky zákonů, které ročně přichází do parlamentu, opravdu nepíši zemědělci a nerozhodují o nich popeláři. ... Přesto bych kvalitu legislativního procesu nesrovnával s tím, kdyby ji tvořili průměrní občané.
Prosím, přečti si princip "švýcarského návrhu" ještě jednou. Ani tam nenavrhují a netvoří zákony popeláři. Tvoří je přesně ti samí lidé (nějací "odborníci"). Ten rozdíl je v tom, že za určitých okolností (dostatek podpisů) lze oponovat schválení takového zákona parlamentem. To neznamená udělat jiný zákon. To znamená zrušit platnost zákona.
Jediné, co mohou je navrhovat je dodatek ústavy a to, že by každý popelář obíhal a sháněl sto tisíc podpisů je nepravděpodobné. To slouží spíš nějakým občanským iniciativám a podobně a ty se obvykle nerekrutují z úplných blbců. Takže teď když jsme si vyjasnili tohle nedorozumění je to ještě problém?
Ajantis píše:Pro příklad - průměrný občan netuší, co znamená HDP, jak by mohl ovlivňovat zákony týkající se ekonomiky státu? ...
A proč by nemohl? I teď může, akorát jenom jednou za čtyři roky a to ještě hodně zprostředkovaně. Takhle by mohl relativně častěji (oni taky asi ve Švýcarsku nemají referendum každý týden). Navíc ty to stavíš tak, jako kdyby ty referenda byly "Chcete DPH 5% ANO/NE?" Ale o tom samozřejmě probíhá diskuse, vysvětlovací kampaň atd. Pokud politici nejsou schopni vysvětlit rozumě výhody a nevýhody takového a takového ekonomického postupu, aby tomu rozuměl i laik, tak je to ovšem jejich problém. (Ostatně mám podezření, že to dělají schválně.)
Ajantis píše:(Osobně bych bych jako menší zlo uvítal vládu nějaké vyvolené skupiny (ne každé a ne za všech okolnosté, ale vysvětlování jaké by bylo nadlouho) než úplnou vládu prosté většiny. To ale jen tak na okraj.)
Času je dost, klidně se rozepiš. On by asi každý uvítal vládu nějaké vyvolené skupiny, kdyby byl součástí té skupiny, nebo mu ta skupina šla tak nějak na ruku. Akorát by se lidi asi neshodli v tom jaká skupina by byla ta pravá a právě proto máme ten nešikovný demokratický systém...
Ajantis píše:Tvé návrhy rozšíření možností přímé demokracie a_la Švýcarsko jsou tam výsledkem téměř 200 leté zkušenosti s přímou demokracii a ještě delšího historického vývoje obecně - lidé se už naučili nějaké zodpovědnosti atp. - není možné tohle vzít a aplikovat k nám, zde by to nefungovalo. Sám jsem navrhl rozšíření prvků přímé demokracie, pokud si pamatuješ, ale musí to být kroky pozvolné a ne náhle převzít něco, co je jinde výsledkem procesů trvajících staletí.
Tady jsme se zřejmě nepochopili... já jsem taky nemyslel to vzít sakumprásk jak to leží a naroubovat to k nám. Už dřív jsem mluvil o postupném vývoji, tohle bych viděl jako dílčí cíl na cestě, ke kterému by se v nějakém zrychleném režimu dalo dojít za jednu, dvě generace.
Začal bych institutem odvolatelnosti politiků (ten není nic proti ničemu, a lidi by pak nemuseli brečet celý rok, že se jim nelíbí Paroubek, prostě by si ho mohli odvolat, když by na to měli dost hlasů...)
A přidal bych taky povinnost schvalovat změny ústavy referendem. Ústava se nemění zrovna každý den, ale když už se mění tak si myslím, že by to nemělo být výsledkem toho, co si zrovna upekla dvojice politických stran, které jsou zrovna na špici.
To ostatní bych přidával později...
Ajantis píše:Do času neleze samotné hlasování, ale sehnání si dostatku kvalitních informací, aby ses k tématu mohl adekvátně vyjádřit.
A moderní politik by mohl funkci rozhodovací odevzdat lidu a sám se ujmout role vysvětlovací. Tím by občanům šetřil čas a zároveň by si budoval určitou reputaci. Když by lidi dlouho krmil nesmyslama, asi by ho odvolali... resp. příště ani nevolili.