Vampiria: 20 000,- - dát tolik peněz za katanu? Na co takovou věc budeš potřebovat? Na slavnostní pochody? Na hraní by člověku mohlo stačit i něco normálního, ne?

O dekorativních mečích (tj. rukojeť navařená na čepeli) tu nemluvím.
Říkám vyhodit, protože podle mých (dobře, mizerných a ne zrovna rozsáhlých - katany mě tedy moc neberou

) informací začínají ceny od nově zavedených nebo ne moc známých japonských mečířů (kovářů) zhruba (hodně zhruba) na $7000 (a zdá se, že lidé to považují za opravdu, ale opravdu nízkou cenu

)...
Jinak řečeno - když už kupovat něco levného, proč za to vyhazovat tolik peněz, když to stejně nebude "nic moc".
Podle toho co vím, tak meče zhruba za 3000,- Kč - 10 000,- Kč (katana cca 6000+ Kč) (záleží) jsou použitelné pro šerm (historický šerm) a cvičení/sekání. Nějak nevidím smysl v tom najednou kupovat zbraně za desítky tisíc. Pokud to někdo ovšem myslí vážně (typ lidí, co kupují reproduktory za sto tisíc - tj. utrácení za jejich koníček je pro ně ok), tak nevidím důvod, proč rovnou nekoupit nějaký zajímavý kus od renomovaného výrobce...
No nic, jen tak plácám (just my ¢2).
Jinak ještě tady je jeden tip na zcela konkrétní katanu:
http://www.sword-buyers-guide.com/kaze- ... eview.html
Podle ohlasů jsou lidé s Cheness výrobky spokojeni *pokrčení rameny* - tj. dostanete to, co můžete očekávat - na prvním místě je funkčnost a cena - tj. není to věc na vystavování, ale na sekání. Ale nejlepší je ji samozřejmě před koupí osobně zkontrolovat (údajně se občas vyskytnou u některých kusů problémy). Co je mi známo asi nejvýhodnější katana ve smyslu cena/výkon (teda ne, že by mi toho bylo známo nějak moc

).
Eh, ale tedy stejně nechápu, na co lidé katany kupují? Na sekání všeho možného?

Protože "šermovat" se s nimi snad může jen idiot

A na cvičení je lepší něco bez ostří, řekl bych... No co...
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.