Ajantis píše:Pokud by mělo dojít k referendu o jednotlivém konkrétním zákoně...
Tady vidím i další problém v tom, že se zdá, že kompetentní k rozhodnutí není ani poslanecká sněmovna ani vláda, soudě dle toho jak rozporuplně blábolí. Takže je to vpodstatě prašť jako uhoď. Navíc jde také o to, jak se otázka referenda položí. Např. já bych si dovedl představit otázku - máme budovat na našem území soukromou americkou základnu, nebo preferujete řešení NATO, které se ale zpozdí třeba o několik let. Nebo něco podobného.
Ajantis píše:V tomto se občané mohou samozřejmě rozhodnout zcela zodpovědně...
Samozřejmě, že ve volbách do PS se občan může rozhodnout zcela zodpovědně, protože zvolení zástupci si to pak stejně udělají tak, jak to vyhovuje jim. Čili i sebevětší blbost občana nemůže nic ohrozit. Zatímco závazné referendum by nepěkně narušilo finanční toky mezi našimi a zahraničními politickými elitami. To samozřejmě plně chápu. Nicméně se nechci vracet k té obecné diskusi o demokracii, eventuelně bych to udělal tam.
Nyní abych byl trochu konkrétní k proč bych dal NE raketám, některé věci už jsem zmiňoval, ale souhrně.
1. Je to soukromá dvoustranná hra USA-ČR. Zdá se mi, že to může být v rozporu s naším působením v EU a NATO. EU nemusí vždy sledovat politiku USA (bůh ví jak se situace změní) a nijak mne přitom nebere ani fakt, že jiné státy EU třeba již na svém území americké základny mají. Za druhé si myslím, že pokud USA skutečně usiluje o ochranu celého prostoru NATO, pak by tahle iniciativa měla jít také skrze orgány NATO.
2. Vidím ekonomická rizika spojená s budováním základny (zatím nebylo jasně řečeno, kdo bude co platit... nerad bych se dočkal toho, že budeme tu základnu nějak dotovat, zajímavé je, že se na to nikdo neptá). Taky mne trochu vadí nejasná pozice Ruska, které by mohlo chtít taky začít zbrojit a aby na to mělo, tak nám zdraží ropu. Dražší ropa = dražší přeprava = dražší veškeré spotřební zboží, to by nebylo právě příjemné asi pro nikoho.
3. Základna coby řešení nezaměstanosti. Očekával bych jasný, závazný a penalizovaný příslib o tom, kolik českých lidí taková základna zaměstná. Protože pokud vím většina základen USA třeba v Německu je více méně soběstačná, takže nějaké závratné řešení nezaměstnanosti to nepřináší. Ano, jistě nějaké služby v okolí ano, ale opravdu si myslíte, že si tam pustí třeba českou uklízečku mezi raketová sila?
4. K čemu radar v ČR když v Polsku nebude raketová základna. Poláci se zatím netváří, že by ji chtěli. A pokud už u nás bude stát radar a Poláci nebudou chtít rakety pořád, kam se tedy asi tak ty rakety dají, že? Např. pod hrozbou toho, že od nás Američané zase odejdou?
Abych byl upřímný v otázce základny mně nezajímá ani tak samotné referendum jako právě skutečně smysluplná diskuse s argumenty PRO a PROTI k níž by ale politiky donutilo zřejmě jen referendum. Kdo sledoval nedávná vyjádření tak může říct, že politici vpodstatě lžou.
Ještě jedna zvídavá otázka (která mne napadla), pro odborníky. Není to tak, že ty protirakety mají zasáhnout útočnou raketu někde ve střední dráze letu. Řekněme, že raketa letí z Iránu. Radar a rakety jsou v oblasti střední Evropy. Kde zasáhnou útočnou raketu (a je to tedy ta střední oblast letu, zřejmě) a kde by tedy byla cílová stanice - neboli místo dopadu. Koho v reálu ochrání americký deštník. Pořád se mi zdá, že nás moc ne, že by taková základna musela stát v Turecku.
Jo a ještě... když máme ty úžasné radiolokátory... proč nepoužíváme je k ochraně našeho vzdušného prostoru? Tím se nepřátelská raketa nedá odhalit? A nebylo by pěkné, když na to máme jednotky a techniku, abychom radar obsluhovaly my a Amíci nám za to třeba platili. Hnedle peníze do rozpočtu, co říkáte?
Vallun - tvoje otázka je nesmyslná a ty to dobře víš. Radar je zařízení ke sledování a navádění a navádět se ovšem dá nejen obranná raketa, že? Navíc v duchu gestaltismu bych odpověděl, že celek je víc, než jen prostý součet částí. Ty se zabýváš částí a já se zabývám tím celkem. Zajímá mne jakým způsobem to zamíchá se světovou diplomacíí. Tebe ne?
A upřímně řečeno, i kdyby to, co zde prezentuji, bylo jako vystřižené z komunistického manifestu (což si nemyslím), je mi to dost jedno. Netrpím komunistickou paranoiu. Každý názor je dle mého soudu validní, je-li podložen nějakými věcnými argumenty.