Vallun: Čistě mimo téma bych ti chtěl sdělit, že slovy jako "výplod" nebo "totální nesmysl" se ti nedaří dehonestovat moje příspěvky ale toliko svoje vlastní. Kdyby sis tyto výpady odpustil, usnadilo by to i mně k věci přistupovat méně emotivně a víc věcně. Děkuji převelice.
A nyní k věci. Víza - kdyby američané skutečně řekli: "Povolte základnu a budou volná víza." Tak by to bylo opravdu solidní diplomatické faux pas. Takhle se to nedělá. To se dělá různými takovými náznaky o ne zcela spolehlivých státech atd. 17 let je dlouhá doba a kolik letadel a jiných odpálili nálože dodané CIA bych snad ani nerozebíral. Stručně řečeno, kdo chce psa (ČR) bít, ten si hůl (semtex, pouhých 17 let) vždycky najde.
Proč se USA nemoudře spojily s mouřenínem, aby vytlačili Sověty z Afgánistánu. No zřejmě pro krásné modré oči občanů ČR což? Leda houby. Samozřejmě, že USA sledovali, sledují a sledovat budou svoje vlastní zcela sobecké zájmy. Když jsou ty zájmy shodné s našimi je to v pořádku. Když shodné nebudou klidně nám sem vysadí pár desítek tisíc vojáků a implantují vlastní podobu diplomacie jen to fikne.
Jsme v Čechách, tady na každého jeho sekretářka vykecá nejen to, co neví, ale i to, co není pravda.
Tohle je překvapivě nejlepší argument, který jsem zatím slyšel. Máš pravdu. Tak počkáme, co se na tu základnu ještě provalí.
A co se týče toho vyloučení práva petičního na otázky národní bezpečnosti. Z toho bych si dovolil vyvodit, že není-li mi umožněno se vyjádřit k otázkám národní bezpečnosti tak si myslím, že mám plné právo vyjádřit svou občanskou neposlušnost až o nějakou bezpečnost půjde a nenastoupit k obraně vlasti.
Ještě mne napadlo tohle - jak víme, že na radarové základně nevznikne nějaká mučírna CIA, kterou mají USA s oblibou tendenci umísťovat do zemí svých spojenců bez jejich vědomí.
Dále k tomu buletinu co poslal Gerlat (12 strana PDF, číslovaná 8) - se píše, že nejprve se buduje pozemní systém schopný ničit útočící balistické rakety ve střední fázi letu. Dovozuji si z toho, že i to, co má budovat u nás bude GBMD. Moje otázka na odborníky je tedy tato: lze jeden a ten samý radar (co bude u nás) použít i jako součást THAAD - tedy pro obranu v závěrečné fázi letu. Pokud ne, jak tento radar přispívá k naší obraně.
Pokud radar nepřispívá k naší obraně (budiž, i to jsem ochoten to za určitých okolností vzít), potom mne ale zajímá, proč naši politici lžou, když tvrdí, že přispívá?
K evropské obranné politice. Ano, drhne. Ano Evropa má vždycky nějaké potíže se rychle rozhodnout. Nicméně si myslím, že dvoustranná jednání s USA k tomu zrovna nepřispívají. Naopak tuhle politiku ještě podkopávají. Coby členové NATO a EU si myslím, že bychom měli o tomto jednat s USA v rámci těchto struktur a nikoliv si vařit něco doma na dvorečku.
Neferit Sr.: Omlouvám se, ale nejsem si vědom toho, že by USA oslovovali Slovensko nebo Maďarsko nebo, že by některý z těchto států vyslovil předběžný souhlas s tím, že chce mít takové základny na svém území. Nicméně pokud je tomu tak, potom nechápu co se tu řeší. Pokud jeden stát váhá a navíc to v něm vyvolává kontroverzi, zatímco jiný to rád a nadšeně přijme pak bych to rovnou švihnul do Maďarska či Slovenska. Ty ne?
A závěrem. Myslím si, že je to právě ta ochota okamžitě srazit paty, slepá důvěra v naši vládu a parlament co z nás dělá a dělalo uťáplý provniční nárůdek. Základem svobody a demokracie je diskuse, právo nesouhlasit, právo zpochybňovat, právo klást si otázky i podmínky. Právě bezmezná důvěra ve vládu a parlament nás vehnala do náruče Sovětského svazu, když všichni drželi hubu a krok. I kdybyž mnohdy nesouhlasím s postoji různých demonstrantů, petičníků a podobně vždycky jim tleskám, protože dokazují, že ne všichni ještě rezignovali na svoje svobody a práva a stále ještě usilují o změnu.
Ve skutečnosti totiž nejde o to, jak dopadne jednání o základně jako spíš o to, jak se k tomu postavíme jako národ. Demokracie jenom na papíře totiž nestačí.