Raketetová základna

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět

Schvalujete vybutování raketové základny USA army na uzemí ČR?

Ano, bezvýhradně
23
32%
Pakliže USA v lecčem ustoupí, proč ne?
23
32%
Ne, ani náhodou
25
35%

Celkem hlasů: 71

Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Alnag - velmi zajímavý článek. tak zajímavý, že nutí přemýšlet. Přesto si myslím že jsou v něm pasáže které lze vzít jako účelově zkreslující a dokonce nepravdivé. Jedna ale tluče do hlavy.

Jde o starostlivost, aby trosky raket nepadaly ne území spojenců USA v Evropě a na území Ruska. Přitom sám uvádí, že pouze Rusko má rakety určené na útok na USA a Západní Evropu. Zapoměl na Čínu - ta to dokáže taky. Pokud tedy budou trosky Ruských raket padat na území Ruska proč by to mělo nás trápit. 4ína to dělat nebude - hlavní protivník je pro ni Japonsko a USA. Povede tedy palbu přes Pacifik, ne přes celou Asii, Evropu a Atlantik.
Pokud budou trosky padat na nás je to špatně. Ale pokud tyto rakety nevystřelí tak nebude potřeba protistřelba a žádné trosky nebudou.

Ale je tam dost zajímavých a podnětných informací. Ještě se ktomu vrátím zatím jsem se vyčerpal.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Alnag
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag »

O jisté míře zkreslení a účelovosti článku nemám nejmenších pochyb. Na druhou stranu se přiznám, že situace se opět polarizuje jako Západ vs. Rusko. Co by se asi muselo stát aby to bylo Západ+Rusko vs. něco jiného.

Teď nevím jestli to dobře vyjádřím, ale připadá mi, že je to takový neřešitelný hlavolam situace slepice nebo vejce.

Možnost první. Tedy jde o obranu proti Rusku. Rusko se bude (pochopitelně) bránit proti obraně. To je dobře, že ji máme, až se bude Rusko bránit proti obraně proti Rusku. :shock:

Nebo jinak. Nejde o obranu proti Rusku. Rusko se proti ní bude stejně bránit. To je dobře, že máme obranu, která nás obrání proti obraně Ruska. Počkat. Ta obrana přece není proti Rusku. Jak nás proti bránícímu se Rusku obrání obrana nenamířená proti Rusku. :anxious:

Doufám, že chápete co chci říct. Ať se na to dívám jakkoliv, zdá se mi, že to trochu hapruje. :wall:

Taky mne teď napadá z jiného soudku. Proč by na nás vlastně islámští teroristé útočili. Stačí se tu zabydlet, pár generací počkat až původní civilizace vyhyne (demografická křivka je neúprosná) a je to jejich. Co se to tedy vlastně řeší. No nic. To už jsem dost odbočil. :think:
Obrázek
Fiskantes
Sigilan

Příspěvek od Fiskantes »

Alnag píše: Proč by na nás vlastně islámští teroristé útočili.
mozno preto lebo na vasom uzemi su americke radary ;-)
>>>Tu raz bude nieco velmi vtipne<<<
Cozzinnni
Sigilan
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

Jak tak čtu noviny, tak pomalu začínám věřit, že z Putina se klube Stalin II :-?
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
Fiskantes
Sigilan

Příspěvek od Fiskantes »

Rusko by sa bez pevnej ruky na cele hned rozpadlo...takze tak
Alnag
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag »

Cozzinnni píše:Jak tak čtu noviny, tak pomalu začínám věřit, že z Putina se klube Stalin II :-?
Ano. Hned poté, co se z Bushe stane druhý Hitler. 8-)

BTW: Dost by mne zajímalo, kdyby Rusko začalo třeba na Ukrajině budovat svůj protiraketový deštník, co bychom tomu říkali. :roll:
Obrázek
Neferit Sr.
Sigilan

Alnag - já bych to v poloze Rusko versus západ neviděl. Není v tom asi nic jiného než potřeba ukázet vlastní sílu. Jestli se mi to jen nezdá - jistě pročítáš i jiné diskusní linie tak víš, že jsem poměrně vysazený na hrozbu ze strany Islámu. Ty ji poměrně dobře specifikuješ. Asi nás nakonec porazí demograficky ale to bude v době kdy já už nebudu na světě a tedy mi to může být jedno. Ale není.

Já myslím, že jiná úroveň konfliktu je už zde. Zatím se to děje v rovině ekonomické. Japonsko, Čína, Korea, Indie, Pákistán, arabský svět. Do toho pak prudké obrácení doleva v Jižní Americe-tedy Chavez a jeho klika. Celý svět pro zjednodušení ho označím za barevný, se začíná stavět proti Rusku, Evropě a Severní Americe. Ekonomicky nás sice nedostihují ale blíží se. Vojensky prudce rostou. My sami je za jejich petrodolary vyzbrojujeme tak, jak by nikdy sami nedokázali.

Ještě se nám ten radar možná bude hodit. Ne proti ruským raketám ale proti těm státům které teď hloupě vyzbrojujeme. Vášně se uklidní ale potřeba obrany se nakonec projeví. A nakonec to budou Rusové kdo je bude potřebovat nejvíce.

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Fiskantes
Sigilan

Příspěvek od Fiskantes »

zvykajte si ze rusko sa z tej mordy spametava a chce sa vratit na scenu

ked nic ine aspon uz niekto zrusi americanom monopol na svet
Alnag
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag »

Neferit Sr. Tak hrozba střetu mezi hodnotami naší civilizace (do toho počítám Evropu, USA, Rusko, Čínu a Japonsko - a ano i ty poslední dvě jmenované jsou v tom globálním pohledu přikloněné na naši stranu, byť to tak nemusí vždy vypadat) a zeměmi "Jihu" (nejen islámskými) nebo jak jim mám říkat je zcela evidentní. O to riziko větší riziko vidím ovšem v eventuelním rozkolu, který by mohl nastat např. mezi Evropou a Ruskem. Podle hesla, když se dva perou, třetí se směje.

Ekonomická rovina je jiná věc. Skutečný problém je v IMO v roivně hodnotové. Kdyby totiž problém ležel v rovině ekonomické, pak by ho ony "petrodolary" ve finále úspěšně vyřešili. Stačilo by vyrovnat úroveň technologické vyspělosti a bohatství a je po problému. Jenže ono to nefunguje. V Iráku a jinde se nedaří implantovat "demokracii". Žádné překvapení. Jak by to mohlo jít, když je to zcela jiná mentalita.

O to víc mne pak znepokojuje, jaké škody může takový radar napáchat v dlouhodobém horizontu. Ve chvíli, kdy prostě třeba Rusko zůstane v takovém konfliktu stát stranou (uražená ješitnost) nebo pokud se pod dojmem radaru rozhodne si opět ruinovat hospodářství na vojenský závod se Spojenými státy a to jej donutí stát stranou (vyčerpání, rozklad), se klidně může stát, že i takový dobře míněný radar poslouží jako to klíčové pírko, které převáží vítězství v tomhle civilizačním na tu druhou stranu.

Co chci říct je, že i když připustím všeobecně pozitivní záměr USA (o němž ale nejsem přesvědčen) tak i ten se může šeredně obrátit proti nám. Je velice těžké předvídat co se může stát. Tady motýl zatřepe křídly a nad Tokiem se začnou stahovat bouřková mračna. Dnes u nás radar. A zítra někde...
Obrázek
Frosty
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frosty »

Rusové, Amíci, Číňani - pcha - svět by se měl obávat SKUTEČNÉ hrozby - Mr. NEUTRONA ! :twisted: :mrgreen:
Klacek i kámen kosti zláme, ale bacha na slova, bacha na ně...
Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Alnag: obrátit proti nám se může cokoli. Jenže to je problém každého konání - nese s sebou následky, které někdy můžeme sice předvídat, jenže v omezené míře a často ani to. Když se tedy rozhodneme odmítnout radar jakožto potencionální pírko, stejně to neznamená, že se to pírko neobjeví někde znovu. (Buď bude radar stát jinde, či se jednoduše stane oním pírkem další objekt, který je ještě méně nápadný.)

Rusko je dost chytré na to, aby vědělo, že uražená ješitnost se může snadno obrátit proti němu. Od bitvy na Kulikově poli se definitivně přiklonilo k Evropě a dlouho se k ní snažilo přičlenit, až se mu to v zásadě povedlo. Obrat o stoosmdesát stupňů by byl pro Rusko zničující, alespoň v hospodářské rovině. Pokud by tedy Rusko nečinně přihlíželo konfliktu, bylo by druhé na řadě.
Teroristé by se k podmanění Západu nepřiklonili cestou zabydlení Evropy. Hned z mnoha důvodů - je to způsob sice efektivnější, zato však méně efektní a "udatný" (v mentalitě "svatého" bojovníka prostě kupecké počty nehrají roli, jsou pro něj nedůstojné). Také to vyžaduje trpělivost, které se teroristům na strategické úrovni nedostává (resp. si ji nemohou dovolit). A v neposlední řadě by si nemohli být jisti, zda jejich souvěrci by dokázali zahodit všechny výdobytky západní civilizace, které si mezitím stihli ošahat a ochotně by se vrátili ke Koránu v té podobě, v jaké by ho prezentovali radikální terorističtí duchovní.
Fiskantes
Sigilan

Příspěvek od Fiskantes »

teroristi si nechcu podmanit zapad (tak naivni niesu)..chcu len vytlacit jeho vplyv z blizkeho vychodu
Neferit Sr.
Sigilan

Alnag - a zde si myslí že se věci můžou vyvíjet jinak než si myslíš Ty. Já vůbec nepovažuji Čínu a Japonsko za spojence. Dokud jim budeme dělat odbytiště, dodávat suroviny bude klid. Ale co když se stane, že to nepůjde?

Kdysi dávno v roce 1932 napsal jeden Čech, pilot z I.SV Václav Kubec knihu "Nad Uralem hřmí". Je v ní popisovaný válečný konflikt mezi bílým a barevným obyvatelstvem planety. Běloši v Africe, Dálném východě a Jižní Americe jsou buď mrtví nebo v koncentrácích a Evropa a Severní Amerika s Kanadou bojují o holou existenci. A Rusko ztratilo celou Sibiř a bojuje opřené o Ural. S pomoci spojených vojsk z celé Evropy se znaží zastavit příval. Velmi zajímavé čtení.

Radar jako předsunutá základna může sehrát velmi pozitivní roli. Pokud by taková situace nastala, tak balistické střely odpalované z Číny a Japonska a dokonce Indie a Pákistánu, by nebylo možno zastavit ničím, co by nebylo odpalováno z čáry Gnaňsk - Split. Já u USA málokdy shledávám veskrze pozitivní motivaci. Nevěřím na jejich dobrosrdečnost a už vůbec ne na lidumilnost. Ale po pravdě řečeno pokud na nás zbydou jen drobky a zabrání přímému zásahu na našem území, tak to není od věci.

Rusko není vojenská hrozba. Aby mohlo provést efektivní útok na Západní a Střední Evropu muselo by porazit nebo sedomluvit s Ukrajinou, Běloruskem, Moldávií, Pobaltskýi republikami a pak porazit Poláky, Slováky, Maďary a Rumuny. Připadá mi to nereálné. Budou blbnout, zastrašovat, škrtit ropu a zemní plyn a podobně. Ale vojenský zásah je nepravděpodobný.

Radar je záminka a podklad pro humbuk. Teroristický útok sice nevylučuji ale jeho pravděpodobnost je tak malá, že mě to netrápí.

Alnag
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag »

Geralt: Pro odmítnutí radaru existují jiné, pádnější důvody. To potenciální "pírko" jsem jen tak nadhodil navrch (trochu aby řeč nestála). A co se chytrosti Ruska týče.No já nevím. Nezapomínej, že i co se týče etnického složení obyvatelstva, které je dost různorodé se rozhodně nejedná o zcela proevropsky orientovaný stát. Rusko nikdy nemůže být zcela v Evropě, na je až příliš rozkročené do Asie, ale může akceptovat evropské hodnoty, což sice v současné chvíli dělá, ale IMO je v tomto ohledu relativně dost křehké (o dost víc, než řekněme Čína, která si je pro změnu poupravila pro svoje účely).

S tvým rozborem teroristické mentality v zásadě souhlasím až na tu závěrečnou doušku o návratu ke Koránu. Jak je vidět třeba z Francie, druhá (na místě rozená) generace je zpravidla radikální a tudíž tohle bych neviděl jako problém.

Friskantes: Ale to víš, že si chtějí podmanit západ, jestli je to naivní nebo ne, to už je jiná věc. Tuhle dělali tuším v Británii rozhovor s jedním duchovním a po připomínce moderátora, že když se jim (vyznavačům Koránu) místní zvyklosti nelíbí proč nejdou tam, kde jim to vyhovuje, odvětil onen zmiňovaný s kamenou tváří něco na způsob, že Británie je taky zemí, kterou jim zaslíbil Alláh. (za zkreslení se omlouvám, už to nemám úplně čerstvě v paměti).

Potíž ovšem není v teroristech. Ti sami nezmůžou nic (tedy samozřejmě můžou vyvolávat strach, zabíjet atd. ale teď myslím to globální hledisko). Problém je v tom, že naše civilizace připomíná Řím na prahu své zkázy. Je to jen samý chléb a hry. Orientace na sebe sama, na výkon, a na okamžité ukojení slasti neobstojí v dlouhodobé konfrontaci s tím, co stojí proti nám. Ona ta protestantská morálka, která nás vyšvihla na vrchol se už v lecčems vytratila a to co zbylo pohřbívá veškeré nabyté výhody velice rychle. Onen tak hojně praktikovaný globální egoismus vedoucí mimo jiné i k nižší porodnost je tak daleko jistější hřebík do naší rakve než stovka balistických raket v rukou sebevražedně smýšlejících teroristů.

Neferit Sr.: Spojenec. Co to je? Japonsko a Čína nejsou spojenci, ale spíš něco jako nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Japonsko bylo tak poevropštěno, že se to až nezdá a to opakovaně několikrát. Navíc Japonsko ztrácí pozici jakékoliv hrozby tváří v tvář Číně. Čína je samozřejmě nevyzpytatelná mocnost, ale v zásadě usiluje o udržení současného stavu, který je pro ní výhodný. Představa, že se střetneme s nimi mi připadá jako sci-fi.
Obrázek
Fiskantes
Sigilan

Příspěvek od Fiskantes »

alnaq: teda uznavas ze ten radar by bol zbytocny a sluzil by len na zvysenie americkeho vplyvu v europe
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“