Neferit Sr. píše:(1) Prezident republiky složí slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny na společné schůzi obou komor.
(2) Slib prezidenta republiky zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."
Nadále považuji za nesmysl, že někdo může být mluvčím a obhájcem všech občanů za všech okolností. K čertu s komunisty. Přesunul jsem tam to zýraznění textu, aby bylo jasně vidět, na co zase kladu důraz já (a s tím tvým zvýrazněným to může snadno být v přímém rozporu).
Neferit Sr. píše:Pakliže slíbí, že bude zastávat svůj úřad v zájmu všeho lidu, tak bohužel lid jsou i komunisté a jejich voliči. Dokud budou komunisté sdruženi v legální straně, budou v parlamentu a v senátu jsou součástí našeho demokratického zřízení a myslím si že prezident v duchu ústavy má za povinnost tuto skutečnost respektovat. Jistě můžeš argumentovat tím že další část věty o svědomí mu to zase zakazuje ale to by bylo laciné.

Nicméně si za tím argumentem stojím.
Neferit Sr. píše:Klaus koneckonců po svém zvolení prezidentem ukončil své členství v ODS a je pouze čestným členem. To vnímám jako krok k nadstranickosti byť nejsem natolik naivní abych tvrdil, že se mu po rodné straně nestýská.
Čestným předsedou.
Neferit Sr. píše:Jestliže je KSČM stranou nedemokratickou je povinností prezidenta, vlády, policie a já nevím koho všeho zakročit a zahájit kroky k jejímu odstranění.
Ne, to tedy skutečně není jejich povinností. Demokracie si hřeje spoustu hadů na prsou a proto je taky demokracií.
Neferit Sr. píše:Pokud by komunisté opustily základy svého učení tak by to nebyly komunisté ale něco jiného.
To je jejich problém, jak nově formují základy komunismu. Nicméně udělat to musí
Neferit Sr. píše:Dokud je tato strana součástí politického systému což bohužel je, není spolupráce s ní kolaborací ale standardní politickou prací. Jinak bys musel považovat za kolaboranty všechny, kteří s nimi spolupracují na komunální úrovni, v jednotlivých výborech parlamentu a senátu.
Nevím jakou mám já osobně morálku. Ale za kolaboranta se nepovažuji i přesto, že už dva roky spolupracuji s komunistickým starostou jisté obce a velmi dobře spolu vycházíme. On se totiž o obec kterou spravuje už třetí volební období skvěle stará.Pakliže si myslíš že na tomto základě je má morálka pochybná, nemám proti tomu argument.
To je tvá věc a ne věc Václava Havla či mě. Těžko říci, jak bych se zachoval já.
Neferit Sr. píše:Prezident není děvka ale to neznamená, že by měl ignorovat velkou část lidí kteří pracují, žijí v zemi které je prezidentem a tak jako jiní platí daně ze kterých pak je placen i on, jsou mu z nich placeny jeho cesty, bydlení a já nevím co všechno ještě. Takže i z jejich práce je položen základ toho, že může pracovat pro ČR tak jak pracuje. Kde je tady prostor pro jejich ignorování?
To je věcí morálky prezidenta. Ne tvojí.
Reagoval bych obšírněji, ovšem nemám čas a ty teď beztak točíš tu diskuzi v kruzích. Jdu si zapinkat pinec.