Tafif píše:Senior: Jaký je vůbec váš názor na bývalou ČSLA? Její srovnání s ostatními tehdejšími armádamy? A co si myslíte o tom, jaká jsme bývali tanková velmoc? V jejich celkovém počtu - asi sedmí na světě.
Tafife, napsat cokoliv o ČSLA je samozřejmě možné. Já jsem v ní sloužil od 1.9.1979 do 31.5.1995. Samozřejmě, od roku '90 už to byla jenom ČSA. Pokud budeš mít zájem, postupně bych sem umístil 4 bloky mého pohledu na tento ozbrojený sbor, rozdělený na tanky + mechanizovanou pěchotu, dělostřelectvo, letectvo a ten zbytek. Dneska, protožes projevil zájem, ti napíšu pár věcí o tankové síle ČSLA.
Tankové vybavení ČSLA bylo tvořeno tanky T-34 - uloženy v NZ, a sloužící pro výcvik v řízení pásových vozidel. Důvod byl jednoduchý - měly malou spotřebu a v NZ byly určeny pro mobilizované divize, což byly jednotky třetího sledu a podle mého subjektivního názoru měly plnit spíše úlohu teritoriálních vojsk. V té době proti žádnému tanku ze Západu už neměly šanci. Dále pak tanky T-54 a T-55 základní verze, uloženo v NZ pro druhé sledy a výzbroj tankových praporů a tankových pluků, motostřeleckých pluků a motostřeleckých divizí, kde sloužily jako palebná podpora motostřelecké - dneska mechanizované - pěchoty. A potom tanky T-55 Kladivo a tanky T-72, což byly tanky pro prvosledové tankové divize. Označení "Kladivo" znamená modernizaci o systém vedení a řízení palby, takže přesnost střelby za jízdy byla obdobná jako u T-72. Tolik o sestavě.
Početně si netroufnu odhadnout, kolik kterých tanků bylo, ale osobně si myslím, že stav byl něco kolem 4 000 kusů. Jenom T-34 jsem na vlastní oči viděl v NZ ve Vyškově na Moravě a jako strážný jsem pro ně střežil několik set tun munice ráže 85mm. Tato na pohled impozantní síla už z popsané sestavy byla velmi pochybné kvality. Kvalita byla nahrazena masou a já osobně si myslím - přestože nemám pochybnosti o schopnostech našich vojáků ji používat - v boji by mohla obstát asi jedna třetina. Naše tankové divize neměly potřebnou protivzdušnou obranu a to ani vlastní vojskovou, ani silami stíhacího letectva. Vzhledem k mimořádné převaze ve vzduchu myslím, že v kategoriích bitevní a protitankové vrtulníky u vojsk NATO si myslím, že případné sražení by dopadlo obdobně jako Pouštní bouře. Neumím si představit, jakou roli by sehrála kvalitně vyzbrojená střední skupina vojsk Sovětské armády, ale myslím si , že naši mysivní převahu v tankové technice by nepřítel lehce eliminoval působením vzdušných sil.
Je potřeba si uvědomit, že naše armáda v té době měla pouze 2 bitevní vrtulníkové pluky CCA - 90 těžkých helikoptér, 3 letky velení a průzkumu, pouze dopravní a speciální technika a každá divize měla tzv. vrtulníkový odřad o počtu mírově 2 a válečně 4 vrtulníky MI2 pro potřeby průzkumu. Aby vynikla převaha protivníka, chtěl bych říct, že průzkumný útvar 5. nebo 7. AS am.armády, tvořený od roku '86 novou sestavou divizí vzor 86, se jmenoval LOP (Lehký obrněný pluk). Jen v jeho sestavě opěrovalo 110 bitevních , průzkumných a dopravních vrtulníků. A to šlo pouze o průzkumný útvar sboru! Divize 86 disponovala vrtulníkovým praporem se 140 vrtulníky všech typů. Takže takový arm. sbor disponoval dohromady asi 700 vrtulníky, z toho asi 400 bitevních. Tzn. že jeden arm.sbor měl v letecké síle 4x větší převahu nad celou ČSLA. A to prosím proti nám stál 5. a 7. AS USA, 2.AS Bundeswehru, Rýnský sbor britské armády a 6.AS fr.armády. Samozřejmě, že vše bylo podpořeno 60% profesionalitou vojáků protivníka a všeobecnou nechutí československých občanů ke službě v armádě. Já jsem osobně s tankovou technikou přišel do styku krátkodobě; mám vysoké mínění o úrovni 1.TD (žatecká), která by asi protivníka tvrdě potrápila. Také díky tomu byla první, která byla zrušena. Znal jsem osobně větší množství jejich důstojníků a doposud si toho považuju. Byli to dobří vojáci, ale sloužili tak jako já v armádě, která by proti nekompromisnímu úderu po zemi i ze vzduchu neměla dlouhodobě šanci.
Takže... tanková síla z pohledu čísel byla impozantní, z pohledu kvality a skutečné bojeschopnosti.... posuď sám. Pokud chceš, napiš a příště bych se vyjádřil k další oblasti tak, jak jsem je výše vyjmenoval.