Násilí (nejen) ve hrách, manželství a jiné radosti bytí

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

"Přesto je ale svatba stále tím samým, co v době inkvizice"....no když tomuhle někdo věří, prosím, s tím můžu žít...já mám názor jiný a s tím můžu žít taky :lol: 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Sirine píše:"Přesto je ale svatba stále tím samým, co v době inkvizice"....no když tomuhle někdo věří, prosím, s tím můžu žít...já mám názor jiný a s tím můžu žít taky :lol: 8-)
Tim sem se přece nijak nesnažil svatbu spojit s inkvizicí... šlo mi jen o čas...
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

1) Novinky nějak programově nečtu. Jen mám seznamu tři maily a když tam jdu něco vybrat, tak mi sem tam padne nějaká zajímavá zpráva do oka.
2) Násilí ve hrách - neznám jedinou studii či něco na ten způsob, kde by bylo prokázáno, že dítě hrající násilné hry se potom chová násilně. To stejné s filmy či knihami. Záleží na celkovém prostředí a hlavně výchově. Jsou-li rodiče hovada, bude hovado i dítě a naopak. Řešit to nějakými zákazy etc. je imho věc naprosto zbytečná a populistická, těžící z celkové neznalosti her - zakáží se dětem hry a většinová společnost mohutně zatleská, neznajíc, co se v nich vlastně děje. Hnus.
3) Manželství - kdo chce kam, ať si tam jde sám.
4) Soukromí politků (mno, i ostatních lidí) je mi naprosto ukradené. Důležité je to, co dělají. Nechť si pan Topolánek opíchá třeba třicet třicátnic do půlroku, jen když bude dobře odvádět svoji práci.
5) Svatba jako důsledek křesťanské morálky..ehm. :-o :lol: A co byla "svatba v době inkvizice", mohu-li se ptát? :-D
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
KEBULE
Sigilan
Bydliště: Já jsem doma tam, kde mám svůj hrnek... Tak a tohle není pravda hrnek jsem si rozbil...

Příspěvek od KEBULE »

Frosty píše:KEBULE: Což tak si přečíst post Hamstera a mou reakci na něj ;)

EDIT: btw - na druhou stranu mi to skutečně bizarní nejpřijde. Ty jsi toho kluka a tu holku viděl..? Jak tedy můžeš srovnávat jejich fyzické schopnosti..?
Ono když se sem tam zůčastním nějakých veslařských závodů a vidím některé 13i-leté 'gorily', které vypdají min. na 20 - věř, že pro ně 'přeprat' nějakou 17i letou subtilní dívku není žádný problém.
Frosty: Sorry post Hamstera a tvůj jsem přehlídl :oops: Ale jinak jsem si stejně oddychl :-D Viděl bych to stejně, jak to napsl Senior. Tady hraje roli právní stránka věci.

A Frosty souhlasím stebou, že i 13i letej maník může být jak kanadskej dřevorubec, ale kolik takovejch je? Ta pravděpodobnost je celkem nízká...
S pozdravem
...vždyť zaznívá,
zrána i k večeru.
Ten do srdce nůž zarývá,
do hrudi sekeru...
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Hamster píše:
Vampiria píše:A co byla "svatba v době inkvizice", mohu-li se ptát?
Přesto je ale svatba stále tím samým, co v době inkvizice.
Vallun píše:
Hamster píše:
Ten důvod může být i tak přízemní jako je láska.
Důvodem ke svatbě dvou lidí, kteří se milují, není láska, ale křesťanská morálka a tradice. Někoho milovat můžeš i bez prstýnku.
Drahý Hamstere, dovol, abych Ti posloužil svým vlastním příkaldem. Miluji svou Barborku a ač není žádný "věcný" důvod, tak si jí vcelku zanedlouho vezmu, z lásky.
Já tady ale tu lásku jako argument prostě nevidím. Miloval bys jí bez razítka míň?
Tokkar
Dabus

Příspěvek od Tokkar »

Řekl bych, že to podstatné co chtěl Vallun říci jsi vynechal Hamstere.
Vallun píše:Prostě je to vyjádření určitého přání, stvrzení společného závazku. A taky důkaz toho, že Barborka nemá pud sebezáchovy, když si veme mne, ale to je vedlejší
Taky chápu manželství asi jako když svému milovanému partnerovi řekneš: "Slibuju, že s tebou vydržím za každých okolností." a doufáš, že tvůj partner ti řekne totéž. Jde o přijetí odpovědnosti i za druhého člověka a jejich společné potomstvo.

Je to v podstatě smlouva o věrnosti.
Podobně jako se obchodní smlouvy podepisují a ověřují právníky a tím se jím dává punc platnosti a oficiálnosti.
V manželství vidím značnou analogii, je to naše jediná všeobecně společensky uznávaná forma podpisu smlouvy mezi patrnery, na kterou dobrovolně oba přistupují.

Ovšem ty se svým velmi moderním způsobem uvažování můžeš zkusit ukecat svou budoucí partnerku k jakémukoliv jinému způsobu vyjádření téhož. Mám obavu, že stát to však nebudu považovat za pravoplatné.
Naposledy upravil(a) Tokkar dne 18.1.2007 14:43, celkem upraveno 1 x.
The Oldest King's Knight At Realm is like a shadow on Sigil's street at moonless night.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Hamster:
Pomineme-li některé nemalé majetkové výhody, je manželství způsobem, jak si svého partnera "pojistit". Pokud jste manželé, nemůže od Tebe partnerka tak snadno utéct, máš větší jistotu, že zůstane "Tvoje". A o tom ona "láska" je, že.

Nadto je manželství obecně vnímáno jako "další stupeň dokázání lásky k druhému", stává se tedy často krokem poměrně automatickým. Jistě za tímto důvodem stojí obecné myšlení společnosti, ale to křesťanství, které zde neustále zmiňuješ, tam zase opravdu nevidím já... :-)
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Tokkar: To je docela obrat v argumentaci. Nejdříve to byla samá láska a najednou je to právní smlouvu, která má fungovat jako železná koule u nohy. Nemám na to co říct. Tohle je podle mě šílené. Když dochází láska, tak se naředí lejstrem?
Nadto je manželství obecně vnímáno jako "další stupeň dokázání lásky k druhému", stává se tedy často krokem poměrně automatickým. Jistě za tímto důvodem stojí obecné myšlení společnosti
Jo, takhle ňák jsem to myslel s tím tlakem.
ale to křesťanství, které zde neustále zmiňuješ, tam zase opravdu nevidím já... :-)
:?: Pokud naše společnost nestojí na křesťanské tradici, tak na jaké :?:
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Hamster:
To, že na počátku stálo křesťanství (nejen ono), neznamená, že i všechno, co dnes máme, je křesťanské.
I když manželství má u nás původ v křesťanství, tak v průběhu staletí až tisíciteltí manželství sice zůstalo, ale dnes může být vnímáno úplně jinak a lidé do něj vstupovat z jiných pohnutek. Zkrátka instituce zůstala, ale její vnímání, význam a důvody pro ni se mohly posunout.
Tokkar
Dabus

Příspěvek od Tokkar »

Hamster píše:Tokkar: To je docela obrat v argumentaci. Nejdříve to byla samá láska a najednou je to právní smlouvu, která má fungovat jako železná koule u nohy. Nemám na to co říct. Tohle je podle mě šílené. Když dochází láska, tak se naředí lejstrem?
No tak já láskou rozhodně neargumentoval, ale k tomu, aby sis dobrovolně přivázal kouli k noze, je to asi jediný dostatečně silný motiv.
Ano manželství je oběť. Tak to rozhodně chápu. Jo, láska dělá šílený věci, to není nic novýho. ;-)

EDIT: Na počátku rozhodně nestálo křesťanství. Institut manželství je podstatně starší. Určitě ho obsahoval i judaismus a nepochybuju o tom, že fungoval a předcházejících náboženských systémech.
Naposledy upravil(a) Tokkar dne 18.1.2007 15:05, celkem upraveno 2 x.
The Oldest King's Knight At Realm is like a shadow on Sigil's street at moonless night.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Ajantis píše:Hamster:
To, že na počátku stálo křesťanství (nejen ono), neznamená, že i všechno, co dnes máme, je křesťanské.
I když manželství má u nás původ v křesťanství, tak v průběhu staletí až tisíciteltí manželství sice zůstalo, ale dnes může být vnímáno úplně jinak a lidé do něj vstupovat z jiných pohnutek. Zkrátka instituce zůstala, ale její význam a důvody pro ni se mohly posunout.
Stát se to mohlo, ale myslíš že se to skutečně stalo do takové míry, že by to stálo za zmínku? Vem si ameriku, jako silně náboženskou zemi, kde ten smysl sňatku je často klasicky křesťanský (Vždyť jen jak silné jsou tam snahy proti předmanželskému sexu). Myslíš, že svatba u nás se od té za řekou nějak výrazně liší? Prostě svatba jako svatba. Lidi u nás se možná dnes méně oddávají v kostele, ale to je jen formální rituál.
Tokkar
Dabus

Příspěvek od Tokkar »

Formální rituál to sice je, ale s velkým symbolickým významem.
Ať je svatba na úřadě nebo v kostele.
Nejlépe by o tom mohli mluvit ti, kteří ho podstoupili.
A už se tu někteří vyjádřili.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Tokkar:
Z mého postu to špatně vyplynulo - já nechtěl říct, že manželství bylo vynalezeno křesťanstvím, ale že tady u nás (střední Evropa) zakořeněnost manželství, jak je známe, je dílem křesťanství.

EDIT:
Vampiria: ne, tu radost bych Ti neudělal. :-)
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 18.1.2007 15:20, celkem upraveno 1 x.
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Před příchodem křesťanství se snad neoddávalo? :roll: Svatba měla velký symbolický - ať už citově, mysticky či právně - význam takřka ve všech předkřesťanských kulturách. A stejný význam má i v kultuře judaistické či muslimské. Takže si nemyslím, že by za to mohlo jen a pouze ono ostouzené křesťanství...

EDIT Ajantis: Sakra, nemohl jsi to odeslat později? :-D
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Tokkar píše:Formální rituál to sice je, ale s velkým symbolickým významem.
Nejlépe by o tom mohli mluvit ti, kteří ho podstoupili.
A už se tu někteří vyjádřili.
Tim sem nemyslel sňatek obecně, ale rozdíl mezi sňatek v kostele vs. sňatkem na radnici. Pokud je někdo ateista, tak asi nepovažuje svojí svatbu za méně hodnotnou, protože neměl pronajmutou katedrálu... špatně jsem se asi před tím vyjádřil...
Tokkar píše:No tak já láskou rozhodně neargumentoval, ale k tomu, aby sis dobrovolně přivázal kouli k noze, je to asi jediný dostatečně silný motiv.
Neříkal jsem že ty, ale řekněme že vaše pro-sňatková "frakce" ano. ;-) Ale láska přece není motivem pro svatbu samotnou. Kdyby u nás bylo tradičním důkaz lásky podříznutí psa, tak milenci podříznou psa, ale tradice u nás je se oddávat a když třeba lidi chtějí dítě, tak už v naší společnosti v podstatě ani nemají volby.
Tokkar píše:Ano manželství je oběť. Tak to rozhodně chápu. Jo, láska dělá šílený věci, to není nic novýho. Wink
Pak mi tedy není jasné, proč se lidem snažícím se o sebevraždu kvůli lásce brání (nebrat vážně)

Vampiria: Stejný význam má i v kultuře judaistické a muslimské? Tak to jsme se od toho křesťanství dostali skutečně daleko... Před příchodem křesťanů se samozřejmě oddávalo taky. To už jsou ale fakt starý drby. S tím, jak to řekl ajantis v jeho posledním příspěvku bych souhlasil.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“