Moderátoři: Sadako, sevencreature
Frosty: Sorry post Hamstera a tvůj jsem přehlídlFrosty píše:KEBULE: Což tak si přečíst post Hamstera a mou reakci na něj ;)
EDIT: btw - na druhou stranu mi to skutečně bizarní nejpřijde. Ty jsi toho kluka a tu holku viděl..? Jak tedy můžeš srovnávat jejich fyzické schopnosti..?
Ono když se sem tam zůčastním nějakých veslařských závodů a vidím některé 13i-leté 'gorily', které vypdají min. na 20 - věř, že pro ně 'přeprat' nějakou 17i letou subtilní dívku není žádný problém.
Hamster píše:Přesto je ale svatba stále tím samým, co v době inkvizice.Vampiria píše:A co byla "svatba v době inkvizice", mohu-li se ptát?
Já tady ale tu lásku jako argument prostě nevidím. Miloval bys jí bez razítka míň?Vallun píše:Drahý Hamstere, dovol, abych Ti posloužil svým vlastním příkaldem. Miluji svou Barborku a ač není žádný "věcný" důvod, tak si jí vcelku zanedlouho vezmu, z lásky.Hamster píše:Důvodem ke svatbě dvou lidí, kteří se milují, není láska, ale křesťanská morálka a tradice. Někoho milovat můžeš i bez prstýnku.Ten důvod může být i tak přízemní jako je láska.
Taky chápu manželství asi jako když svému milovanému partnerovi řekneš: "Slibuju, že s tebou vydržím za každých okolností." a doufáš, že tvůj partner ti řekne totéž. Jde o přijetí odpovědnosti i za druhého člověka a jejich společné potomstvo.Vallun píše:Prostě je to vyjádření určitého přání, stvrzení společného závazku. A taky důkaz toho, že Barborka nemá pud sebezáchovy, když si veme mne, ale to je vedlejší
Jo, takhle ňák jsem to myslel s tím tlakem.Nadto je manželství obecně vnímáno jako "další stupeň dokázání lásky k druhému", stává se tedy často krokem poměrně automatickým. Jistě za tímto důvodem stojí obecné myšlení společnosti
ale to křesťanství, které zde neustále zmiňuješ, tam zase opravdu nevidím já...
No tak já láskou rozhodně neargumentoval, ale k tomu, aby sis dobrovolně přivázal kouli k noze, je to asi jediný dostatečně silný motiv.Hamster píše:Tokkar: To je docela obrat v argumentaci. Nejdříve to byla samá láska a najednou je to právní smlouvu, která má fungovat jako železná koule u nohy. Nemám na to co říct. Tohle je podle mě šílené. Když dochází láska, tak se naředí lejstrem?
Stát se to mohlo, ale myslíš že se to skutečně stalo do takové míry, že by to stálo za zmínku? Vem si ameriku, jako silně náboženskou zemi, kde ten smysl sňatku je často klasicky křesťanský (Vždyť jen jak silné jsou tam snahy proti předmanželskému sexu). Myslíš, že svatba u nás se od té za řekou nějak výrazně liší? Prostě svatba jako svatba. Lidi u nás se možná dnes méně oddávají v kostele, ale to je jen formální rituál.Ajantis píše:Hamster:
To, že na počátku stálo křesťanství (nejen ono), neznamená, že i všechno, co dnes máme, je křesťanské.
I když manželství má u nás původ v křesťanství, tak v průběhu staletí až tisíciteltí manželství sice zůstalo, ale dnes může být vnímáno úplně jinak a lidé do něj vstupovat z jiných pohnutek. Zkrátka instituce zůstala, ale její význam a důvody pro ni se mohly posunout.
Tim sem nemyslel sňatek obecně, ale rozdíl mezi sňatek v kostele vs. sňatkem na radnici. Pokud je někdo ateista, tak asi nepovažuje svojí svatbu za méně hodnotnou, protože neměl pronajmutou katedrálu... špatně jsem se asi před tím vyjádřil...Tokkar píše:Formální rituál to sice je, ale s velkým symbolickým významem.
Nejlépe by o tom mohli mluvit ti, kteří ho podstoupili.
A už se tu někteří vyjádřili.
Neříkal jsem že ty, ale řekněme že vaše pro-sňatková "frakce" ano.Tokkar píše:No tak já láskou rozhodně neargumentoval, ale k tomu, aby sis dobrovolně přivázal kouli k noze, je to asi jediný dostatečně silný motiv.
Pak mi tedy není jasné, proč se lidem snažícím se o sebevraždu kvůli lásce brání (nebrat vážně)Tokkar píše:Ano manželství je oběť. Tak to rozhodně chápu. Jo, láska dělá šílený věci, to není nic novýho. Wink