Náboženstvo
Moderátoři: Sadako, sevencreature
to ajantis: buddhizmus zdegeneroval a riadne - napr. nechápem prečo sa uctieva samotný Budha - on sa predsa rozplynul v nirváne - takže by prakticky nemal vôbec existovať (OK moje znalosti o nirváne a pod sú dosť hmlisté, takto nejako som to iba pochopil) - ale postupne ako sa dejiny budhizmu vyvíjal tak došlo presne k tomu ako pri iných náboženstvách - budha sa stal vlastne bohom - a prečo - veď ak by som teoreticky bol schopný dosiahnuť nirvánu tak by som nebol rozdielny od Budhu.
- s tým súvisí aj vznik celého panteónu budhov - podľa mňa je to blbosť - recitovať sútry a pod - ako môžeš niečím takým dosiahnuť osvietenie - keď stále rapoceš dookola nejaké vety/modlitby - osvietenie sa myslím má dosiahnuť svojím vlastným pričinením/úsudkom - to je môj stručný názor na ten tvoj "budhizmus" 
Naposledy upravil(a) CrowX dne 26.1.2006 23:11, celkem upraveno 1 x.
- necrotising_
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
- MCZ
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
necrotising_: já bych spíše řekl, že CrowX má hodně zaujatý a zkreslený přístup, je to zvláštní, ale docela se to podobá přístupu právě fanatických věřících - zkreslování pravdy, jak se to hodí atd. Navíc buddhismus není jen o nějakém cíli, ale také o cestě - o způsobu života.
Naposledy upravil(a) MCZ dne 26.1.2006 23:18, celkem upraveno 2 x.
- necrotising_
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
@CrowX: Ja beru jako Buddhismus to, co hlasal Buddha, ne myslenky nekoho jineho. Tedy zastaveni kolobehu zivotu, dosahnuti Nirvany.
Naposledy upravil(a) necrotising_ dne 26.1.2006 23:19, celkem upraveno 1 x.
- MCZ
- Sigil Team
- Kontaktovat uživatele:
no, ale to co si o budhismu napsal mě moc o rozumném přístupu nepřesvědčiloCrowX píše:to je iba tvoj uhol pohľadu MCZ - práve tohto sa vždy bojím keď začnem s niekým diskutovať o viere - nakoniec som ja ten zlý (so skresleným prístupom a pod) a pritom ja náboženstvá ako také vôbec neodsudzujem - ja proste za svoj východiskový bod nepokladám tézu, že boh existuje, ale že boh "asi" neexistuje a snažím sa k tomu pristupovať z pozície rozumu, logiky alebo tak nejak (lepšie ti to nezdôvodním).
Ajantis: skvělé
Uvedom si, že sprostredkujem iba svoj názor - a ten je vytvorený mojimi nie príliš veľkými skúsenosťami - ja sa o budhizmus resp. iné náboženstvá nezaujímam - napísal som, že náboženstvá ignorujem - toto sú iba znalosti z kníh, ku ktorým som sa náhodou dostal - a keď si pozriem ten Ajantisov výklad tak zistím, že mi nepovedal nič nové - môže to byť buď tak alebo onak - to znamená, že keď mi hovoríš o tom, čo je budhizmus tak vlastne ani ty nemusíš mať pravdu, pretože.... viď ajantisov príspevok (Budha nič nenapísal
)
to ajantis: morálne vlastnosti nezískaš vďaka nejakému náboženstvu - o tom som sa presvedčil už dávno - jednak z kníh zaoberajúci sa históriou a jednak aj vlastnými skúsenosťami - väčšina náboženstiev má podobné hodnoty, ale to že sú niekde proklamované neznamená, že vyznávači takí aj budú. A odmeňovanie nejakým nebeským kráľovstvom? Hm, nebolo by to nakoniec pokrytecké - byť dobrý iba preto, že sa môžem dostať do nejakého "elýsia"?
to ajantis: morálne vlastnosti nezískaš vďaka nejakému náboženstvu - o tom som sa presvedčil už dávno - jednak z kníh zaoberajúci sa históriou a jednak aj vlastnými skúsenosťami - väčšina náboženstiev má podobné hodnoty, ale to že sú niekde proklamované neznamená, že vyznávači takí aj budú. A odmeňovanie nejakým nebeským kráľovstvom? Hm, nebolo by to nakoniec pokrytecké - byť dobrý iba preto, že sa môžem dostať do nejakého "elýsia"?
- necrotising_
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
Síce naše hodnoty a normy ( ktoré sú aj tak len nepísané a nedodržiavané ) možno pochádzajú z kresťanstva čiastočne, ale to položilo časť základu. Isté hodnoty sa už formovali imho aj dávno pred kresťanstvom. Dnes imho hovorí už len do toho, do čoho nemá - ciz. antikoncepcia atď...
Sme kresťania keď žijeme v spoločnosti kresťanskej prevažne postavenej na kresťanských hodnotách? Ja myslím, že nie - táto spoločnosť na nás síce má vlyv, ale tým že mu vzodrujeme už nimi imho nie sme. Nemôžem byť kresťanom proti vôli...
Sme kresťania keď žijeme v spoločnosti kresťanskej prevažne postavenej na kresťanských hodnotách? Ja myslím, že nie - táto spoločnosť na nás síce má vlyv, ale tým že mu vzodrujeme už nimi imho nie sme. Nemôžem byť kresťanom proti vôli...