Osobně se mi velmi líbil už díl první (velmi atmosférická adventura), bohužel jsem ji nikdy nedohrál celou.
Druhý díl jsem hrál několik let a dodnes si jej občas z nostalgie zahraji. Atmosféra byla krásně temná (už to intro!) a hra samotná velmi dynamická.
Co se týče dune 2000, tak ji mám rád snad ještě více než druhý díl. A naprosto se neztotožňuji s lidmi, kteří ji považují jen za lacinný remake. Grafika sice nebyla nádherná, ale též nebyla špatná. Sakra dobře se to hrálo, hudba byla super o animacích ani nemluvě. Velmi se mi líbilo grafické odlišení u budov jednotlivých stran, interface hry samotné (jakoby dřevěné obložení) atd. Remake to byl, to určitě ano. Ale imho velmi povedený.
Naopak Emperor: Battle for Dune mě celkem zklamal. Stavět nějaké řady jednotek (tanky dopředu, raketomety za ně...) de facto pozbylo smyslu. Nadto se tvůrci nechali ovlivnit módou nesmyslných mechů, a tak i v této hře nahrazují původní pásová vozítka (devastator jako mech - tfuj

Ovšem červi vypadají báječně a hře mnoho dodávají. Poprvé jsem se setkal s otevřenou červí tlamou při poměrně velkém zoomu a musím říci, že jsem se lekl. Jenže červíci tuhle hru nezachrání.
Asi to vyzní podivně ale i mnoho věcí se mi líbilo více v grafice dune 2000 (tedy enginu z red alert 1). Zejména tedy budovy. Mňo ale třebas jen nejsem stavěný na strategie ve třetím rozměru.