Střelba ve Virginii, měli by zbraň držet civilisti?

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Vallun píše:když to zúžíme na střelných prach, tak on byl orpavdu původně vynalezen k pohonu zábavných raketek. Až lidská mysl z toho udělala nástroj zabíjení. Stejně tak, jako dneska jedině lidská mysl může ze sprotovního nsátroje udělat zvěstovatele zkázy...
Až příliš si to upravuješ podle toho jak se ti to hodí. Nikdo kromě tebe tu nemluví o střelném prachu, stejně jako tu nikdo nemluví o kovu ze kterého je zbraň vyrobena. Mluví se tu o zbrani jako celku a ta na zabíjení určena je. Že je účel myslivosti pečovat o zvěř je fajn, ale nic to nemění na tom, že kulovnice, kterou myslivec jako jednu z potřeb svého zaměstnání nosí, je na zabíjení (na plnění krmítek jí pokud vím nepoužívá). A ochrana zdraví a majetku? Tím myslíš zastřelení útočníka, či zloděje? Tam opravdu žádné zabíjení nevidím... :roll:
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Jab - aha, dobře, spolehnem se na Policii - na tu Polici, která po urgentním zavolání na tísňovou linku Ti v obci 25 km od Prahy pošle hlídku cca za tři hodiny, protože nemá nikoho, kdo by se tam dostal dříve? Kdybych se spolehl na tuhle Policii, tak už jsme mrtvej....

On by to byl krásný ideálnís tav, kdyby střelné zbraně měly jen elitní policejní jednotky, jenže dokud je budou mít i zločinci, tak prostě jejich držení legálními držiteli nemůžeš zakázat.
Nechápu, jak ještě můžu v takhle nebezpečné společnosti vůbec žít. Díky moc, žes mi to vysvětlil. Kolikrát už se mi stalo, že mě na ulici přepadli mafiáni a postřelili. Raději to ani nepočítám...

Ti tvoji mafiáni se mohou celkem snadno zbraň obstarat. Zbroják, pistole - vše mají legálně. Jaký to úžasný systém, který mi zajistí bezpečí. Osobně bych ale byl raději, kdyby neměli legální zbraně ni oni ni já. Říkej tomu třebas radikalismus, ale já nějak nehodlám vést s mafií "studenou válku" a tedy zbraně nechci vidět u nikoho jiného, než u bezpečnostních a vojenských složek.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Wow, škoda, že jsem o tuhle diskuzi přišel. Až nějaký takový pitomec přijde k nám na fakultu, budu se modlit, aby tam někdo měl pistoli, protože než přijedou policejní složky, já budu mezitím čtyřikrát mrtvej, i kdyby jim to trvalo pouze minutu. Pokud si někdo myslí, že policie vyřeší něco v reálném čase, tak to se sakra mýlí - a spoléhat na to, je sebevražda. A později mě opravdu nepoteší, že vycvičené (heh, pár policajtů znám) ozbrojené složky vraha dopadly.

Pokud bych chtěl, můžu mít nelegální pistoli tak cca za hodinu i se snídaní a to se nepovažuju za znalce podsvětí. Pokud bych ji chtěl legálně, tak zaplatím mnohem víc a ještě si nějaký ten měsíc počkám.

Kdyby neměli zbraně ti zlí, nepotřebovali by je ani ti hodní. Možná, ale podmínka je vždy nepravdivá, takže věta nedává smysl - viz. předchozí odstavec.
Žralok, který štěká, nekouše.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

drake127: Dost možná velký počet studentů dotyčné školy měl zbrojní pas a vlastní zbraně. Jen je neměli ve škole. To, že by ses cítil bezpečněji v budově, kde by desítky lidí měli zbraně, je nanejvýš směšné. Jen si pomysli, desítky lidí, které ty neznáš, desítky lidí, kteří nepodléhají žádné kontrole.

Příklad z vlastního okolí... Rodinu mého kamaráda (včetně jeho samého) se pokusil vystřílet jeden soused. Měl legálně drženou zbraň a že přežili byla opravdu velká náhoda. Koneckonců průměr byl asi dva "obdržené" náboje na jednoho. Kdyby se ten cvok ke své zbrani nikdy nedostal, bylo by daleko lépe. Je směšné si myslet, že pokud by bylo povolené nosit do školy střelné zbraně, situace by byla bezpečnější.
Nelíbí se mi ten hloupý obdiv ke zbraním, jaký tu někteří prokazují. Střelná zbraň není jen nějaká neutrální věc - je nebezpečná a to si musí každý uvědomovat. Byla vymyšlena pro střelbu a to je její hlavní účel. Člověk, který se k ní dostane třebas poprvé v životě, z ní dokáže vystřelit. A né že ne. Stačí jen odjistit pojistku a zmáčknout kohoutek. Nemám nic proti sportovní střelbě atp. (většina těhle zbraní je podrobena přísné kontrole a není vyráběna na střílení lidí ale na střílení do terčů). Ale nechci, aby vlastnili běžní lidé zbraně určené k zabíjení. Já si pak bezpečněji připadat nebudu. Ba co dokonce bych nechtěl žít v zemi, kde má každý za pasem kolt. Z každé pitomé hospodské rvačky by koulaly vraždy. A ty by stáli ročně o mnoho více životů, než masakr v zemi, která je nutno podotknout jinde než u nás. A silně pochybuji, že se všichni ti vrazi ze škol dostali ke zbraním tak, že je koupili od nějakých překupníků. Měli je třebas někde vystaveny jejich známí, otcové, sourozenci atp. V zemi, kde jsou zbraně povoleny v podstatě každému to není problém.
Btw to, že bys sám bez problémů dokázal sehnat nelegální zbraň, považuji za čirou demagogii nehodnou jakéhokoliv zamyšlení...
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Do škol v USA je zákaz nošení palných zbraní. Ten korejec si toho možná nevšiml ;-). Jo, já se bezpečněji cítím. Několik mých kamarádů tu má pistoli na koleji, poznám dva nebo tři učitele, co si tahají do školy revolver. Ti lidé totiž u nás kontrole podléhají.

O tvém sousedu nic nevím, jestli je blázen, neunesl své problémy nebo cokoliv. Nicméně takové případy se stanou. Pokud máš nějaké řešení, klidně ho sem napiš, ale metodu "seberme zbraní nejdřív těm legálním držitelům (čti kontrolovaným, registrovaným), a oni ti zlí své zbraně odevzdají" neberu.

Zbraně sportovní jsou podrobeny úplně stejné kontrole jako ty ostatní. Jsou tak označeny jen proto, že se hodí víc na sport, než k nošení po ulici (rozměry, různé vychytávky). Kromě toho jak ta chudák zbraň pozná, že nestřílí na terč? Kohoutek si můžeš klidně umačkat, ale obyčejně se mačká spoušť.

Možná tady v Praze bych sehnat pitoli nezkoušel, i když pár tipů bych měl (nicméně neověřené). Doma v Jihlavě známé mám.

Jabe, ono o zbraních dokáže kupa laiků kecat stejně jako o vývozu obilí do Somálska, nicméně realita je trochu někde jinde.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

drake127 píše:Do škol v USA je zákaz nošení palných zbraní. Ten korejec si toho možná nevšiml ;-). Jo, já se bezpečněji cítím. Několik mých kamarádů tu má pistoli na koleji, poznám dva nebo tři učitele, co si tahají do školy revolver. Ti lidé totiž u nás kontrole podléhají.
Z mého hlediska to jsou nebezpeční pitomci.
drake127 píše:O tvém sousedu nic nevím, jestli je blázen, neunesl své problémy nebo cokoliv. Nicméně takové případy se stanou. Pokud máš nějaké řešení, klidně ho sem napiš, ale metodu "seberme zbraní nejdřív těm legálním držitelům (čti kontrolovaným, registrovaným), a oni ti zlí své zbraně odevzdají" neberu.
Není to můj soused. Psal jsem o známém, kterému soused málem vystřílel celou rodinu. Mým řešením je to, aby zbraně měli jen ti, jejichž povoláním je má ochrana - policisté a vojáci.
drake127 píše:Zbraně sportovní jsou podrobeny úplně stejné kontrole jako ty ostatní. Jsou tak označeny jen proto, že se hodí víc na sport, než k nošení po ulici (rozměry, různé vychytávky). Kromě toho jak ta chudák zbraň pozná, že nestřílí na terč?
Ta zbraň není určena k tomu, aby se s ní střílelo po lidech. Sportovní zbraň přeci nemá parametry, aby vraždila. Zásah musí být viditelný na terči.
drake127 píše:Možná tady v Praze bych sehnat pitoli nezkoušel, i když pár tipů bych měl (nicméně neověřené). Doma v Jihlavě známé mám.
Nahlaš je na polici. Je to tvá povinnost. Zvláště, když by ti tvý "známé" mohli nelegálně prodávat zbraně i jiným lidem.
drake127 píše:Jabe, ono o zbraních dokáže kupa laiků kecat stejně jako o vývozu obilí do Somálska, nicméně realita je trochu někde jinde.
Mezi toho laika předpokládám nepočítáš sebe. :-D
Tak, abychom si to ujasnili, nemusím být zelinář, abych poznal, že brambory jsou zkažené. Z mého hlediska jsem díky svému vzdělání větší odborník, než většina uživatelů zbraní. Pokud tě to neurazí, tak psychologie, sociologie či historie mi nabízejí větší poučení o dopadech zbraní na společnost, než manuál ke střelbě a pár fan stránek, kam možná lezeš ty. Bez urážky. ;-)
Tripitaka
Sigilan

Příspěvek od Tripitaka »

uvedu hypotetický příklad:
Průměrný chlapík nosí legálně drženou pistoli. Vrátí se domů z práce a nachytá svojí ženu v posteli s cizím chlápkem. Pokud k tomu má sklony (třeba je žárlivej, což není neobvyklé), vytáhne bouchačku a vyprázdní ji do toho chlápka nebo i do svý ženy.

Myslim, že rozdíl je jasný. Kdyby pistoli neměl, tak se do něj pustí ručně, což většinou smrt za následek nemá.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Jab píše:Z mého hlediska to jsou nebezpeční pitomci.
Znám je dýl než ty, a ani mi to tak nepřijde. A právě protože se k jejich zbraním dostanu, nepovažuju se za laika.
Jab píše:Není to můj soused. Psal jsem o známém, kterému soused málem vystřílel celou rodinu. Mým řešením je to, aby zbraně měli jen ti, jejichž povoláním je má ochrana - policisté a vojáci.
Ok, je to debil, který se ke zbrani dostat nemá, ale je to současná realita. A jak by ti v tomhle případě pomohla policie, o jejichž výcviku mám taky určité povědomí?
Jab píše:Ta zbraň není určena k tomu, aby se s ní střílelo po lidech. Sportovní zbraň přeci nemá parametry, aby vraždila. Zásah musí být viditelný na terči.
Jakto že nemá? Je to úplně stejná zbraň jako všechny ostatní se stejným průbojným účinkem, velikostí zásobníku a většinou lepší přesností.
Jab píše:Nahlaš je na polici. Je to tvá povinnost. Zvláště, když by ti tvý "známé" mohli nelegálně prodávat zbraně i jiným lidem.
Ty bys to udělal? Tohle si můžem vysvětlit na TISSu.
Jab píše:Pokud tě to neurazí, tak psychologie, sociologie či historie mi nabízejí větší poučení o dopadech zbraní na společnost, než manuál ke střelbě a pár fan stránek, kam možná lezeš ty. Bez urážky. ;-)
Tvou verzi dopadů si klidně rád poslechnu, ale netýká se to spíše jen válek? Já doufám, že jsem dostatečně rozumná osoba, abych si z obojího udělal nějaký názor.
Tafif
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tafif »

drake127 píše:Jabe, ono o zbraních dokáže kupa laiků kecat stejně jako o vývozu obilí do Somálska, nicméně realita je trochu někde jinde.
Přesně tak, radši o tom pomlčte.
drake127 píše:Kohoutek si můžeš klidně umačkat, ale obyčejně se mačká spoušť.
Tohle je přesně ten případ, slovíčkaření laiků. Použitelné jsou oba názvy, nicméně odborně se tomu říká lučík.

Veškeré legálně držené zbraně, nezláží na tom, k jakému účelu jsou určeny (sport, sběratelství, ochrana zdraví a majetku), podléhá naprosto stejné kontrole.

Získat zbroják pro "ochranu zdraví a majetku" není vůbec žádná sranda. Zbroják pro jiné účely prakticky neumožňuje použití zbraně ke střelbě na jiných, než vyhrazených místech (rozuměj schválená střelnice). Jinak je to porušení zákona.

Pokud by někdo použil legálně drženou zbraň k trestné činnosti, je to hlupák, protože taková zbraň se dá snadno vystopovat.

A když někomu rupne v bedně, nepomůže ti nic. Jabe, ten soused, kdyby neměl střelnou zbraň, mohl klidně použít můž. Tomu nemůžeš nikdy zabránit. Zkážeš nože?

Sportovní zbraň má parametry, aby zabila. A to bez nejmenších potíží. Ta, co mám právě doma tě klidně dokáže zabít na sto metrů.
Hole mágů to nejsou přeludy,
bývají na konci zdobeny žaludy.
Adieu
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adieu »

Tafif píše:A když někomu rupne v bedně, nepomůže ti nic. Jabe, ten soused, kdyby neměl střelnou zbraň, mohl klidně použít můž. Tomu nemůžeš nikdy zabránit. Zkážeš nože?
Opět jsme u toho - šílence s nožem odzbrojíš spíš než toho s automatickou pistolí.
"Za život si nic nekoupíš, ty čůzo! Haahahahahahahaahahaa…"
SneZhulak
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SneZhulak »

Adieu píše:
Tafif píše:A když někomu rupne v bedně, nepomůže ti nic. Jabe, ten soused, kdyby neměl střelnou zbraň, mohl klidně použít můž. Tomu nemůžeš nikdy zabránit. Zkážeš nože?
Opět jsme u toho - šílence s nožem odzbrojíš spíš než toho s automatickou pistolí.
A když neodzbrojíš, utečeš mu
težko pochopit, že chápu vše, protože mi nezbýva nic jiného než nechápát nic
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Tafif píše:Přesně tak, radši o tom pomlčte.
Heh. Nezapomeň, že jsi na veřejném fóru. ;-)
Tafif píše:Veškeré legálně držené zbraně, nezláží na tom, k jakému účelu jsou určeny (sport, sběratelství, ochrana zdraví a majetku), podléhá naprosto stejné kontrole.
Která není dostačující. Jinak by se vraždy legálně drženou zbraní nekonaly.
Tafif píše:Získat zbroják pro "ochranu zdraví a majetku" není vůbec žádná sranda. Zbroják pro jiné účely prakticky neumožňuje použití zbraně ke střelbě na jiných, než vyhrazených místech (rozuměj schválená střelnice). Jinak je to porušení zákona.

Pokud by někdo použil legálně drženou zbraň k trestné činnosti, je to hlupák, protože taková zbraň se dá snadno vystopovat.
Použil. Ten člověk byl díky práci policie dopaden velmi záhy. Ovšem v tom, aby vystřílel celý zásobník své legálně držené zbraně, mu nikdo nezbránil. No, možná by pomohlo, kdyby tu pistoli neměl... :think:
Sorry, ale tohle je demagogie, která v rámci zdější diskuze už opravdu postrádá jakoukoliv originalitu. Jednak jsou střelné zbraně nebezpečnější, druhak se s nimi nekrájí chleba.
Tafif píše:Sportovní zbraň má parametry, aby zabila. A to bez nejmenších potíží. Ta, co mám právě doma tě klidně dokáže zabít na sto metrů.
V tom případě bych byl raději, kdyby sis jí doma taky ponechal. Ale ještě lepší by pro mě bylo, aby se ti nikdy domů nedostala. ;-)

P.S. Jen tak namátkou "lesní vrah", mladý Kalivoda, páchal vraždy legálně drženou zbraní.
drake127
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drake127 »

Hehe, já mám doma u postele dvě perkusní předovky - teď mě napadá, že bych vlastně mohl taky někoho sejmout. Možná ty lidi na chodníku budou dobré cíle ;-)

Ne, Jabe - zakázat všechny zbraně nejde a pokud z toho stavu vycházím, tak chci mít legální možnost se bránit tím nejúčinějším, co je po ruce. Pokud to bude samopal, so be it. Můžeš argumentovat metodami, jak snížíš riziko, že si zbraň legálně pořídí blázen a pro to jsi jako psycholog mnohem kvalifikovanější. Ovšem názor zakážeme nasilí a budeme si žít dobře je pro mě hloupost. Mě přijde, že si vytváříš teoretický svět, kde by to tak mohlo fungovat, ale já žiju ve skutečném světě, kde se prodávají drogy a zbraně a i Jihlavě (natož v Praze) jsou místa, kam není dobrý nápad v noci chodit.

Pozn. pro šťouraly: Perkusní předovky jsou zbraně kategorie D mimo jakoukoliv evidenci a kontrolu.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Docela souhlasím s drakem. S lidmi, co mají pro jistotu doma v šuplíku zamčenou pistoli skutečně problém nemám a sehnat si případně zbraň na černo moc těžké není, takže zákazy jsou tu celkem marné. Moc mi teda nějací kovbojové s bouchačkou u pasu taky nevoní a člověk až mívá pocit, že je tu na vině nějaká osobní kompenzace, ale co nadělat... Pořád lepší, než situace, kdy by mají státní silové složky na držení zbraní monopol.

ad Jab: jj, tihle liberálové jsou hrozní snílci... :twisted:
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

drake127 píše: Ovšem názor zakážeme nasilí a budeme si žít dobře je pro mě hloupost. Mě přijde, že si vytváříš teoretický svět, kde by to tak mohlo fungovat, ale já žiju ve skutečném světě, kde se prodávají drogy a zbraně a i Jihlavě (natož v Praze) jsou místa, kam není dobrý nápad v noci chodit.
Právo jako celek je kontrafaktické. To, že je zakázáno krást, ještě neznamená, že se nekrade. Zákony se snaží příbližit onomu ideálu, aby se nekradlo. Jak tedy vidíš, takové "snílkovství" je samotným základem naší civilizace. Celá evropská tradice se jako jedna z mála opravdu obrací k budoucnosti, k tomu, co ještě není. Hledá tam své ideály a opodstatnění. To co mi omlacuješ o hlavu mi tedy může být šumák. Dokud něco takového dělám, tak jsem Evropan.
Když se zakáží zbraně pro obyčejné lidi úplně, tak to neznamená, že zmizí ze dne na den. Ale půjde o ideál, ke kterému se půjde přiblížit. To je to jediné, co mě zajímá.
Hamster píše:Pořád lepší, než situace, kdy by mají státní silové složky na držení zbraní monopol.
Předpokládám, že ti zbraní pohrozili, aby si s nimi šel na služebnu, kde tě pak donutili k jejich orálnímu uspokojení. Jo, tyhle totalitní společnosti jsou opravdu nebezpečné. :angel:
Naposledy upravil(a) Jab dne 21.4.2007 15:32, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“