Raketetová základna

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět

Schvalujete vybutování raketové základny USA army na uzemí ČR?

Ano, bezvýhradně
23
32%
Pakliže USA v lecčem ustoupí, proč ne?
23
32%
Ne, ani náhodou
25
35%

Celkem hlasů: 71

Geralt
Šifrovač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geralt »

Alnag píše:Nebo že bychom se rozvrzpoměli na to, jak USA podrazili po válce židli pod Velkou Británií, která jim kvůli tomu dodneška splácí a která tím příšla o postavené velmoci, protože to samozřejmě USA taky hrozně hraje do karet?
Zajímavá dedukce, nicméně dovolím si nesouhlasit. Ztráta velmocenského postavení VB je mnohem širším souhrnem faktorů než tím, že je Američané "vyšplouchli". Británie své postavení pozbyla fakticky ještě před vypuknutím 2. světové války. USA neměly v regionu (západní hemisféře) jediného konkurenta, snad s výjimkou Japonska, ač i to je diskutabilní. Británie se dlouhá - odvážím se říci - staletí účastnila evropského koncertu velmocí, což ji přirozeně vyčerpávalo, neboť hlavním cílem, všech zúčastněných (evr. mocností) bylo zachovat přibližnou rovnováhu sil a nepřipustit vzestup žádného z evropských hráčů. Jediný kdo se z toho nakonec dokázal vymanit bylo bolševické Rusko, které se drželo hesla "když se dva (kapitalisté) perou, třetí (komunista) se směje". Leninova strategie nebyla špatná, jak by nám jistě pan Putin potvrdil. Podceňované Rusko zůstávalo stranou, neb jej všichni ignorovali, zatímco dřívější velmoci - Německo, Francie a Británie se vzájemnými válkami oslabily.
Podobně geograficky-politicky izolované (Monroeova doktrína) USA se mohly soustředit na vlastní hospodářsko-vědecký vzestup, čímž mohli pohodlně předběhnout všechny ostatní mocnosti. Nakonec vypukla válka a z ní vzešel bipolární systém, který byl - dle mého soudu - nevyhnutelný bez ohledu na to, kdo komu bude podtrhávat židli, nebo oni "podtržení" na ní již vlastně vůbec neseděli.

Ty se divíš, že USA vedou vyjednávání cestou jednotlivých rozhovorů, když se Evropa nedokáže sama na ničem dohodnout? Stačí si vzpomenout na loňské handrkování ohledně toho, kdo vyšle do Libanonu mírové sbory. To byla podívaná, které mě utvrdila v tom, že bych nerad zažil, až se Evropa bude muset sama bránit.

Ad "Pohrdavý nadhled na vše neamerické" - Yankeeové se učí rychle, však také měli dobrou školu - Evropany. ;-)
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Alnag píše:Přesně jak píše Hamster, je to reakce na pasáže z té písně. Nejsou to myšlenkové přemety, to jsou jen odkazy k témuž jednotnému tématu. Patolízalství. Ale jak si kdo mohl naivně myslet, že někdy budeme suverénní stát, že?
Zdá se mi, že suverénní stát je v tvém pohledu stát, který nemá žádné sousedy, který se nemusí ničemu přizpůsobovat. Dovol abych přirovnal suverénní stát v mém podání s dospělým člověkem. Pokud je svobodný a zodpovědný, tak vždy žije ve společenství s ostatními a ty mu nutně vymezují též nějaké možnosti. Nežije sám jako slon v lese.
Alnag píše:Co mně vede k takovým závěrům? Třeba současný způsob amerického vyjednávání, které se vede pěkně separátně s jednotlivými státy?
Zrovna co se týče onoho radaru, tak ostatní evropské státy NATO přímo naznačily, že jim to je šumák. ;-)
Alnag píše:Nebo třeba Americký nadřazený pohled na vše neamerické? Jednotná Evropa by byla nebezpečný soupeř ekonomický i politický. A ty smlouvy, kterými nás USA tak krásně sbratřuje myslíš co? Římskou smlouvu? Jednotný evropský akt? Maastrichtskou smlouvu?
Ani nevím, kde mám začít. Nu, tak asi od doby kolem první světové války. Účast presidenta Wilsona na přípravě pařížské mírové konference (ovšem nesouhlasil s přísnými francouzskými požadavky a stáhl se), Briand-Kelloggův pakt (Kellogg byl ministr zahraničí USA), NATO, jsou členy (!) OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) atd. Své uznání EU deklarují už jen tím, že se setkávají s jejími představiteli atp.
Alnag píše:Nepovídej. A kdo že nás v Jaltě prodal Sovětům? Zřejmě tady máte asi globální výmaz paměti pánové, protože my jsme byli součástí Sovětské bloku (když už ne svazu) a to pořádně dlouho. Jenže ono se na všechno dá nahlížet z různých úhlů...
No jasně. Zajímalo by mě, co že je to za úhel, kdy USA nebojovaly ani v jedné světové válce. Období izolacionismu vzalo za své s druhou světovou válkou.
Jelikož netrpím výmazem paměti, tak bych připoměl i politiku Ronalda Reagana, kterážto výrazně pomohla ke zhroucení východního bloku. A btw o naprosto zásadní roli, kterou hráli Spojené státy při utváření První republiky se asi hádat nebudem, že? Pokud do toho budeš mít chuť, tak si nejdříve trochu nastuduj nějakou tu literaturu.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab - je to sice mimo, ale... Kdo dle Tebe více napomohl zhroucení Sovětského bloku? Carter s politikou akcentace Lidských práv nebo Reagan s politikou tvrdého postoje?:)

Co se týče postoje NATO k radaru, tak ten je hodně složitý. Všichni ho trochu chtěj, nikdo jej nechce platit, všichni mají určitou představu o jeho určení, nikdo se na ní neshodne, všichni do toho chtjěí mluvit, nikdo neřekne jasné slovo.
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Radary pro všechny! Fuuuuuj!!!
Radary pro nikoho! Fuuuuuj!!!

Pro někoho radary, pro někoho miniaturní sovětské vlaječky :mrgreen:
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Geralt -Tvůj výrok o tom že máme vládu kterou jsme si zasloužili není přesný. Tuhle vládu si snad nezasloužil v Česku nikdo. Možná pár hodně zlých jedinců.

Alnag – pěvecké vystoupení je prostě pěvecké vystoupení. Je li to takovýto oslavný song, má to říci, že Vyčítal a Parkanová ten radar postaví sami pokud to bude potřeba. Ale proč by Tě to mělo dále posunout do pozic PROTI?
Já si nedávno prostudoval celou počáteční diskusi a myslím si že zastánci zde a stejně tak odpůrci se vyjadřovali přehledněji a přesvědčivěji, než to dělá vláda a její odpůrci. Máme jednu výhodu. Neneseme odpovědnost. Tak se nám leccos píše lépe než jim. A pokud odpovědnost za jejich rozhodnutí a výroky spojíš s tím, že mají strach o koryta do budoucnosti, je to takové jaké je.
Co můžeš chtít po Parkanové jako ministryni? Svobodné slovo, její stranický denník nedávno zveřejnil článek o tom, že by na obranu a střežení našeho vzdušného prostoru stačily 4 stíhací letouny, koneckonců máme přece letouny L-159. Méně fundovaná zdůvodnění jsem ještě na toto téma nečetl. A Ministryně? Mlčí. Neví , nezná a bojí se zeptat.A takto vypadá vše kolem radaru. To není o intelektu. To je o odborné gramotnosti.

Vallun – zase děláš stejnou chybu jako opakovaně já. Národ sigilský v drtivé většině nesnáší spojení slov SVOBODA A ODPOVĚDNOST. A už vůbec ne slovní duo PRÁVO A POVINNOST. Těším se jak si dál přečtu jak Ti někdo provětrá játra.

Alnag – velmi zajímavý rozbor. Nedávno na sigilu někdo napsal že při pohledu na dnešní odborníky ve vládě má pocit že ta socanská byla asi přece jen odbornější.. Myslím že do určité míry je to pravda. Ale zase byla zkušenější. A neharaš tady trestním právem. To je oblíbená činnost jiných. A Vondra se projevil konečně ve své plné kráse – jako osel.

Vallun – jako každý z nás i ty trpíš předsudky. A Alnag žádná nacistická hesla neprovolává. Pouze citoval poměrně známý nacistický vtípek, za protektorátu běžně mezi Němci sudeťáky šířený. A nesouhlasím ani s Jabem, že Alnagův příspěvek je chaotický. Jeho charakteristika je sice ostrá ale možná není až tak popletená. A Jabe – myslím, že pod Sovětským Svazem.

Ta písnička je jaká je. Mě nevadí její obsah. Od Vyčítala ani nic jiného není možné očekávat. Mě vadí, že pouze upravil píseň kterou já mám v podvědomí jako dárek úžasnému člověkovi, který posunul lidi někam dál, stejně jako to Armstrong udělal svým prvním krokem po měsíci. To radar neudělá, tedy ten posun. Ten přestože myslím že je nezbytný nás spíše vrací zpět, do něčeho podobného studené válce.

Alnag a Vallun –váš další střet mě nadchl. Natolik, že nemám slova, kterými bych se vyjádřil.

Jab – suverenita jako suverenita.Jedna kravina to nezlepší ani nezhorší. Ale opravdu nemám povědomí že by kdokoliv na západ od nás skládal oslavné písně na cizí základny na svém území. To u nás to bylo běžné. A tedy se nic nezměnilo. Žádný posun vpřed nevidím.
Že je to ostatním zemím v EU šumák? Nevím ale NSR má vážné výhrady, Francie zrovna tak. Oni jaksi všichni závisí na Ruském zemním plynu a tak je jim trochu úzko.
Jinak si myslím, že máš plně pravdu. USA nejsou pro Evropu hrozba. A nesmíme zapomínat že v minulém století dvakrát američtí vojáci umírali v Evropě jen proto, že Evropa si nebyla schopna poradit se svými problémy. Nemusím je mít rád, ale tohle budu vždy respektovat.

A nakonec vítězí Vampirie. Slušný direkt. Vlastně se nic nezměnilo. Diktatura nebo demokracie. Jsme stejní. Jen slovník a doba se mění.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Já nemám rád "kulty osobnosti", takže ani Gagarina nemohu bezmezně obdivovat, proto mi samotný fakt úpravy písničky nevadí.

Radar nás rozhodně neposune nikam zpět. Krom toho, že má sloužit mimo jiné i radioastronomickým měřením (což bylo kdesi slibováno, netvrdím,že to tak opravdu bude, ale mohlo by...), tak především zabrání tomu, aby někdo jiný tlačil naší civilizaci zpět...

Navíc Němcko a Francie jsou proti radaru, který staví sami Amíci, v rámci nato jej podporují, tedy za předpokladu, že jej budou ovládat Frantíci a platit Němci, a vice versae:)
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Neferit Sr. píše:A Jabe – myslím, že pod Sovětským Svazem.
Snad jsem i nakonec pochopil, na co jsi reagoval. ;-)
Neferit Sr. píše:Jab – suverenita jako suverenita.Jedna kravina to nezlepší ani nezhorší. Ale opravdu nemám povědomí že by kdokoliv na západ od nás skládal oslavné písně na cizí základny na svém území. To u nás to bylo běžné. A tedy se nic nezměnilo. Žádný posun vpřed nevidím.
Jsem trochu citlivý na nějaké odedávna platné národní charakteristiky atp. Btw vedle patolízalství je další z těch národních českých charakteristik kritičnost a neúcta k autoritám. Přirozeně se obé vylučuje. Ale ostatně to není nic neobvyklého. Češi mají zlaté ručičky a zároveň jsou líní. Jsou vychytralí a zároveň národem hloupých Honzů. Neumějí spolupracovat a zároveň vždy jdou s davem. Za největší pitomce tak považuji ty, kteří takové charakteristiky vytvářejí, přičemž tak z nich sebe s aristokratickou nadřazeností vylučují a to ač jsou též členy daného národa.
Neferit Sr. píše:Že je to ostatním zemím v EU šumák? Nevím ale NSR má vážné výhrady, Francie zrovna tak. Oni jaksi všichni závisí na Ruském zemním plynu a tak je jim trochu úzko.
Vážné výhrady jsem tedy rozhodně nezaznamenal. Jen nějaké to žbrblání, které je u takové "velmocenské" Francie více než směšné. Tenhle stát už se dost ztrapnil svým částečným a teatrálním vystoupením z NATO a to jen z důvodu, aby si připoměl slávu francouzského impéria a tedy i imperialismu. :roll:
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Myslím si, že by bylo fér, že když si chějí američani postavit radar u nás, tak aby my jsme si mohli na oplátku postavit radar u nich. :think:
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Hamster píše:Myslím si, že by bylo fér, že když si chějí američani postavit radar u nás, tak aby my jsme si mohli na oplátku postavit radar u nich. :think:
Jsem si jist, že v parlamentu bys na tenhle projekt vybral nějaké ty pětikoruny. Bohužel tenhle projekt by byl dosti na dlouho. Naše základna v USA by byla dostavěna asi těsně před výbuchem slunce. Ono ve státě se schodkovým rozpočtem a budoucností plánovanou stěží na pět let, se blbě pracuje na dlouhodobých a finančně náročných projektech. Nicméně tvůj nápad podporuji. A jsem si jist, že se jedná i o poměrně úsměvný ale i pádný argument pro odpůrce amerického radaru.
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Kdy by byl český radar kontrolující ukrajinské imigranty nad texaskou pouští dokončen je teď nepodstatné - to už bude stejně jiná vláda. :-)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Hamster - to je hodně zajímavý nápad - jestli by nám amíci povolili vybudovat obdobnou základnu u nich. Britové a Kanaďané na jejich území vojenské facility mají, jenže to jsou obé zvláštní případy...

Každopádně mylsím,že kdybychom tam chtlěi vybudovat radar protiraketové obrany, tak proti nebudou - kde jinde seženou zadarmo vybudované muzeum ve výborném stavu?:D
KEBULE
Sigilan
Bydliště: Já jsem doma tam, kde mám svůj hrnek... Tak a tohle není pravda hrnek jsem si rozbil...

Příspěvek od KEBULE »

No a co na ten super song sněmovna? zde
...vždyť zaznívá,
zrána i k večeru.
Ten do srdce nůž zarývá,
do hrudi sekeru...
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vallun - asi jsi mě nepochopil nebo jsem to nenapsal správně. Já nemám z Jurie Alexejeviče Gagarina kult osobnosti. Já jenom myslím, že jeho let byl mimořádný vědecký úspěch podložený mimořádnou lidkou odvahou. Stejně jako lety amerických kosmonautů na Měsíc. Gustav Brom tu píseň nenapsal na politickou objednávku. Napsal ji protože chtěl. Já si jako dnes pamatuji jak ji hrál ten samý den kdy odstartoval Sojuz 28 s Remkem na palubě, a co k tomu říkal.
Vyčítal ji přetvořil tak jak přetvořil na politickou objednávku, nebo to alespoň tak vypadá - angažovanost ministyně tomu nasvědčuje. Jeho umělecký záměr je mi volný.

Já si prostě myslím, že pokud naše vláda musí pro obhajobu používat takové prostředky tak je něco úplně špatně.

Pokud musíme 15 roků po skončení studené války začít budovat nový protiraketový systém na obranu přen jiným nepřítelem - to je jako pokrok? Mám obavu, že je to návrat ke staré špatnosti.

Ano západní Evropa radar podporuje-ale s podmínkou začlenění do struktury NATO, což je správná podmínka. JInak jsou proti.

Jab -souhlasím, ale k Francii bych byl trochu shovívavější. V době De Gaula, to byl jiný svět.

Hamster - :applause: , skvělý nápad

Vallun - :applause: a kolem bych rozestavil vozidla P V3S
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. - z Tvých slov cosi podobného kultu osobnosti na mne zaválo, ale samozřejmě to mohl být jen můj dojem:)

Vyčítal na politickou bojednávku netvoří, on je člověk určitého ražení, který tohle asi zcela upřímně cítí. Samozřejmě jej povzbudil nápad Parkanové - přeci jen tohle mu zvýší kelsající popularitu:) Neříkám,že s ním vždycky ve všem souhlasím, ale do určité míry je to "má krevní skupina". Navíc člověk na něm musí ocenit, že si vždycky a všude stojí za svým názerem a nemění jej, na rozdíl od jiných podobných umělců... To jej v mých očích řadí o dost víš než je třeba hudebně asi nadanější, leč stále reptající Kryl...

No, píseň jako argument by mi nevadila, kdyby to nebylo téměř to jediné, co z úst vlády pro radar slyšíme:( Pokud si někdo chce zazpívat, ať si zpívá... ale pokud je to nejvážnější projev ministra ve funkci, tak ej samozřejmě mnohé špatně...hodně špatně...

Ano, že musíme budovat radar není dobře, ale nelze to pvoažovat (jen) za naší chybu... Věřím, že velká většina evropské civilizace by se ráda této potřeby zřekla, jenže to nejde, neb okolo nás je može lidí, kteří chtějí stejný blahobyt, jaký máme my a to bez práce, úsilí a vývoje, který stojí nás...
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“