Volná diskuse

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Trandul
Sigilan

Příspěvek od Trandul »

Neska sem byl v Praze a dostal sem se na výstavu Bodies(asi), byl tam někdo?
Yenne, neni to náhodou tvůj obor? :lol:
Jak jste to mohli se mnou vydržet? Já byl tak strašně blbej. :-D
-------------------------------------------
Flower power
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Neměl jsem tu čest a ani po tom netoužím. To co jsem viděl v TV mi plně stačilo. Nějak k podobným extravagancím netíhnu. Ale proti gustu žádný dišputát.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Trandul
Sigilan

Příspěvek od Trandul »

Neferit Sr. píše:Neměl jsem tu čest a ani po tom netoužím. To co jsem viděl v TV mi plně stačilo. Nějak k podobným extravagancím netíhnu. Ale proti gustu žádný dišputát.
Docela zajímavě sem si povídal s nějakym medikem, podal mi do ruky "taků velků divnů věc", což sem se posléze dozvěděl, že jsou játra, taky jsem měl v ruce sval, část mozku a ledvinu. Njn, asi to nebude pro lidi se slabým žaludkem. :lol:
Flower power
Neferit Sr.
Sigilan

Trandul - to není o žaludku.To je o vlastním pohledu na to co je vkusné a co je etické. Zemřelý člověk by měl mít, podle mého naprosto zastaralého názoru na svět, klid. Neměl by být vypreparován a vystavován jako atrakce.

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. píše:Trandul - to není o žaludku.To je o vlastním pohledu na to co je vkusné a co je etické. Zemřelý člověk by měl mít, podle mého naprosto zastaralého názoru na svět, klid. Neměl by být vypreparován a vystavován jako atrakce.
Pokud s tím souhlasí, tak ať je s jeho tělem po jeho smrti nakládáno "po libosti" (v nějakých přijatelných mezích). Zcela určitě mu do toho nemá co kecat nějakej náboženskej potentát bez ohledu na víru - kdyby dotyčný onu víru vyznával, měl možnost souhlas neposkytnout... A už vůbec mi nemá nějakej pan Halík co mluvit do toho, jestli se tam podívat půjdu nebo ne...

Ano, je poněkud zvláštní využívat mrtvé k ekonomickému zisku, nicméně nikde není zakázáno spojit užitečné (vzdělání veřejnosti v oblasti anatomie) s příjemným (zisk pro provozovatele).
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Trandul
Sigilan

Příspěvek od Trandul »

Vallun píše:Ano, je poněkud zvláštní využívat mrtvé k ekonomickému zisku, nicméně nikde není zakázáno spojit užitečné (vzdělání veřejnosti v oblasti anatomie) s příjemným (zisk pro provozovatele).
Moje řeč, bylo to přinejmenším zajímavé, to je skoro to samý jako nechat se rozpitvat studentama medicíny, nebo nechat aby tvoje orgány po smrti implantovaly.
Flower power
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Mňo ale dalo by se trochu říci, že s takovými mrtvolami, jako jsou na oné výstavě, se nikdy nepotkáte.
Nicméně laik tak dostává možnost spatřit v reálu lidskou svalovinu a napojení na kosti či systém oběhový. A vůbec spatří mnohé věci, jež jsou za normálních okolností tabu. Osobně si myslím, že celý projekt je velmi poučný. Neměl bych dokonce ani problém s tím, kdyby tam byla někdy vystavená má mrtvola. Koneckonců v té době už by mi to bylo celkem jedno.
Čímž neříkám, že nechápu sentimentalitu lidí vůči zemřelým. Tedy pokud nepřerůstá do jakéhosi perverzního pocitu zadluženosti vůči mrtvým a též pocitu viny z vlastního života, jenž trvá dále.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Jab píše:Nicméně laik tak dostává možnost spatřit v reálu lidskou svalovinu a napojení na kosti či systém oběhový. A vůbec spatří mnohé věci, jež jsou za normálních okolností tabu.
Stejně mi něco říká, že tam většina lidí přichází z trochu jiných důvodů. :-D
(Ne že by na tom snad bylo něco špatného.)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Ajantis - jasně, bude tam dost lidí, kteří na to jdou z jiných (nechci ty důvody raději vypočítávat...) důvodů, nicméně věřím,že těch, kteří se chtějí něco přiučit nebude málo. Byl tam bratr a říkal, že i pro něj, jakožto pro pokročilého (4.r) studenta medicíny, to bylo poučné a ukázalo mu to některé detaily, které by jinak jen těžko poznával...

Sentimentalita a úcta k zemřelím je samozřejmá, ale pro mne ten zemřelý představuje trochu něco jiného, než pár tkání...
Morty
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Morty »

hmm, daju sa niekde zohnat fotky? vazne ma to zaujima, a rad by som si to pozrel ;-)

no a moj nazor na to je taky, ze mna tam vystavit mozete, to je pohoda, ale moju mrtvu matku by som si tam neprial :-?

skratka ide o to, ze proti tomu aby som tam bol ja v zasade niesom... ale moji znami a moje okolie, rodina, atd by to urcite nechceli :-)
Fama nihil est celerius.
Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Zítra v brzkých ranních hodinách odjíždím na tři týdný (+ nějaké drobné) do Turecka. Tak ne abyste tu zlobili, jinak vám nepřivezu plastické trhaviny na hraní. :-)
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Jab píše:Zítra v brzkých ranních hodinách odjíždím na tři týdný (+ nějaké drobné) do Turecka. Tak ne abyste tu zlobili, jinak vám nepřivezu plastické trhaviny na hraní. :-)
Hlavně si to užij a v pořádku se vrať:)

prozradíš "náplň" pobytu?:)
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vallun píše:Hlavně si to užij a v pořádku se vrať:)
Pokusím se o obé. :-)
Vallun píše:prozradíš "náplň" pobytu?:)
Především vysokohorská turistika. Ale v prvních dnech se kouknem na zoubek i Istanbulu. A pak se už přesouváme směr Kačkar. Tam má nejvyšší hora jen něco pod 4000 m.n.m., čili na primátora Béma to ještě nestačí.
Target
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Target »

:-) Ja vas zase zdravim z Mallorky. Uzivam si tady ty vedra.

btw: Omlouvam se za hacky, je tu spanelska klavesnice :-(
Neferit Sr.
Sigilan

Jab -vyhýbej se kurdským separatistům, islámským fundamentalistům, zemětřesení, infekcím, povětrnostním děvám - víš co raději tam nejezdi vůbec, to nemůžeš přežít. :-D

Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“