Mňamky anebo oblíbená jídla
Moderátoři: Sadako, sevencreature
- Illuminating
- Sigilan
Já ti sice rozumím, ale člověk, který jí maso vícekrát než 2x týdně, byl podle tebe zařazen do jaké kategorie?Hamster píše:Erm, no přestože netuším co zde znamená to "mortality ratio" (tedy - ratio čeho? Smrti zapříčiněnou stravou?), tak nemám dojem, že by z ní konzumenti masa vycházeli lépe, než vegetariáni, nebo vegani. Moc se mi nezdá překládání "regular meat eating" jako "přejídání se masem".
Btw jak už jsem psal, považuji za nejzdravější především rostlinou stravu s občasným dodatkem stravy masité (1-2x týdně).
Pokud někdo hamá především uzeniny (které jsou karcinogení), tak rozhodně nejí "zdravé maso". A následkem toho nemusí být obézní, aby umřel na rakovinu tlustého střeva.
P.S. Nějak už nevím, zda se shodnem na tom, že jídelníček s příměsí masa je za určitých podmínek zdravější než když se maso (+ další živočišné produkty) nejí vůbec. Jinak ale nezpochybňuji, že žrout hamburgerů je na tom průměrně hůře než vegetarián...
Jab: Jako regulara bych viděl takový ten český, potažmo západoevropský standard - maso alespoň 4-5x týdně v rozumném množství. To žádné "přecpávání" není. To dostaneš i ve školní stravovně. Vadilo mi to tvé odkázání na americké stravovací návyky, které jsou vhledem k tebou citované studii srovnávající 6 zemí relevantní jen z části. Maso ve dvou jídlech týdně bych osobně považoval za occasional.
Odběhl jsi ale od toho mateřství, kterým jsi tu šermoval.
Slipknot: Ty si můžeš s vallunem podat ruku...
Odběhl jsi ale od toho mateřství, kterým jsi tu šermoval.

Jíst živočišnou stravu v rozumném množství samozřejmě JE zdravější, než jí nejíst vůbec. Tady už u těch veganů trochu ignoruješ, že většina se tak stravuje z přesvědčení, které už tu bylo z části řešeno. Pokud se něčeho dobrovolně vzdáš z důvodu přímo nesouvisejícím s objektem samotným (v tomto případě z důvodu živočišného průmyslu), tak nemůžeš vždy čekat nějaké výhody. Jen mi přijde, že negativní důsledky zodpovědného veganství nejsou tak dramatické, za jaké se obvykle považují.P.S. Nějak už nevím, zda se shodnem na tom, že jídelníček s příměsí masa je za určitých podmínek zdravější než když se maso (+ další živočišné produkty) nejí vůbec.
Slipknot: Ty si můžeš s vallunem podat ruku...
Naposledy upravil(a) Hamster dne 8.10.2007 16:15, celkem upraveno 1 x.
Proč? Ten argument typu B12 se týkal i toho. Podle studií, na které wikipedia odkazuje, je problém i s nedostatkem železa, menším podílem hemoglobinu, menším procentem kalcia (odtud onen známý argument, že se vegetariánům lámají kosti). Většina deficitů se samozřejmě dá nahradit, nicméně občas to vyžaduje velmi solidní plánování a požívání určitých potravin ve větších množstvích (třebas ono železo se údajně z rostlinné stravy hůře vstřebává do lidského organizmus).Hamster píše:Odběhl jsi ale od toho mateřství, kterým jsi tu šermoval.
Btw americké stravovací návyky jsou spíše anglo-americké. Což je řekněme kultura nejvíce globalizační (nadto se nedomnívám,že by ti takoví Češi jedli maso o tolik méně)...
Slipknot: Vegan nejí žádnou živočišnou stravu - ani vajíčka či mlíko, což si vegetarián klidně dá. Máš nepěkný zvyk se raději zeptat, místo abys vykazoval vlastní snahu si informace obstarat.
Většinou dají. Nicméně i tak to beru v těhotenství za rizikové (třebas kvůli onomu B12). Ovšem je též pravda, že dítě si v těhotenství vezme ze své matky i látky, které jí pak mohou chybět. Jinak řečeno organismus dá v určitých případech přednost dítěti před matkou (která si ovšem ony látky může snáze sehnat). Pročež ty deficity nemusí i tak mít neblahý vliv na plod...Hamster píše:Jab: V tom případě se tedy zřejmě shodneme na tom, že se tyto nedostatky dají kompenzovat... Že ženská v těhotenství jí ve velkém množství přece není něco, nad čím by se člověk pozastavil. Pouze to vyžaduje doplňky stravy a plánovaný jídelníček.
O tomhle jsem taky nevěděl, nicméně to píše wikipedia.Hamster píše:Proč by měli mít vegetariáni problém s kalciem?

Hamster - protože z masných kyselin si tělo vytváří něco, co pomáhá zpracovávat vápník. Navíc nejvíce "dostupného" vápníku je v mléku a mléčných výrobcích.
Jab - z logiky věci by jej mít povoleno neměli. Ale obávám se,že logika není zrovna to, čím by se tito lidé řídili.
Jab - z logiky věci by jej mít povoleno neměli. Ale obávám se,že logika není zrovna to, čím by se tito lidé řídili.
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
- Sirine
- Sigilan
- Kontaktovat uživatele:
-mno...taková menší historka o tom, jak se přistupuje k jídlu a obecně k "vraždění"...:
-po příjemně pracovně stráveném víkendů u rodičů (dřevo na zimu) nám byl nabídnut králík pro náš stůl. Naše cácorka se nabídla, že půjde s dědou a bude přihlížet králíkově konci a všemu tomu kolem. Já, znalá své dcery jsem bleskurychle vyrazila za ní a udělala jsem dobře - nejdřív ze zabíjení vyloučila ty s hnědýma ušima, pak ty s černými flíčky, pak ty co utekly do rohu...nakonec teda vybrala ty čistě sněhobílé a z nich jednoho opravdu roztomilého. To už začínalo přituhovat a když děda nachystal špagáty, kladívko, nůž - při pohledu na ni nezbylo, než ji popadnout a odtáhnout na terasu, odkud nic není vidět. Sedli jsme si, začali vykládat a pak z ničeho nic vyděsila půl dědiny opravdovým, nefalšovaným a hasičským jekotem...ano, to byla chvíle, kdy si uvědomila, že svým rozhodnutím poslala králíka na smrt a potažmo na náš vlastní nedělní oběd....jekot pomalu přešel v pláč a po ujištění, že to tak chodí a králíci slouží i jako jídlo
(navíc,co s nimi v zime - se všemi), naplánovala že si uděláme opět polévku a zbytek tentokrát usmažím jako řízky, k tomu opečené brambory
a jablkový kompot...
-z čehož plyne, že záleží jen na podání...

-po příjemně pracovně stráveném víkendů u rodičů (dřevo na zimu) nám byl nabídnut králík pro náš stůl. Naše cácorka se nabídla, že půjde s dědou a bude přihlížet králíkově konci a všemu tomu kolem. Já, znalá své dcery jsem bleskurychle vyrazila za ní a udělala jsem dobře - nejdřív ze zabíjení vyloučila ty s hnědýma ušima, pak ty s černými flíčky, pak ty co utekly do rohu...nakonec teda vybrala ty čistě sněhobílé a z nich jednoho opravdu roztomilého. To už začínalo přituhovat a když děda nachystal špagáty, kladívko, nůž - při pohledu na ni nezbylo, než ji popadnout a odtáhnout na terasu, odkud nic není vidět. Sedli jsme si, začali vykládat a pak z ničeho nic vyděsila půl dědiny opravdovým, nefalšovaným a hasičským jekotem...ano, to byla chvíle, kdy si uvědomila, že svým rozhodnutím poslala králíka na smrt a potažmo na náš vlastní nedělní oběd....jekot pomalu přešel v pláč a po ujištění, že to tak chodí a králíci slouží i jako jídlo
(navíc,co s nimi v zime - se všemi), naplánovala že si uděláme opět polévku a zbytek tentokrát usmažím jako řízky, k tomu opečené brambory
a jablkový kompot...
-z čehož plyne, že záleží jen na podání...

...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
- Neferit Sr.
- Sigilan
- Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>
- Neferit Sr.
- Sigilan
- Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>