Dosledoval jsem další (snad kultovní) britský seriál,
Spaced (dobré info pak
zde) a byl jsem opravdu mile překvapen. Wrightova Jednotka příliš rychlého nasazení mě nijak zvlášť nenadchla, starší Shaun of the Dead už byla mnohem lepší (aneb další veselá zombie komedie), nejstarší Spaced pak považuji za to nejlepší, co jsem od něj dosud viděl.
První série je trochu rozporuplná a je tu pár slabších dílů, ale i pár celkem drsných seků jako například představení vskutku alternativního divadla či příliš vážně braný paintball. Právě co se týče absurdního humoru, je Spaced naprosto super a ve druhé sérii se seriál slušně rozjíždí, mj. je zde i dost parodií na známá filmová díla, přičemž matrixovští agenti je asi to nejlacinější, co Spaced nabízí, jinak jsou ovšem tyhle odkazy opravdu fajn (hlavně proto, že je vůbec nečekáte). V tomto směru jsou vděčným tématem i Star Wars, právě s nimi jsou spojeny ty úplně nejlepší scény, například vyrovnání se hlavního hrdiny Tima s novou trilogií (resp. E1) nemá zkrátka chybu.
Výtečná je i parta řádně ujetých charakterů; zmíněný Tim (Simon Pegg - viz zmiňované filmy, Big Train, epizodní role v Black Books... skvělý komik), jeho spolubydlící Daisy - spisovatelka neschopná psát déle než dvě minuty v kuse, pak mírně nedospělý militaristický Mike, který byl z armády suspendován za krádež tanku a následný pokus o napadení Paříže (už jsem se zmínil o absurdním humoru?

), nadržená alkoholická domovnice Marsha atd.
Tenhle seriál má vlastně jedinou velkou chybu; ta druhá série, která byla o dost lepší než první, je zároveň i poslední. Rozhodně ovšem doporučuji Spaced vyzkoušet, stojí to fakticky za to.