je tomu cca 215 let, co vzniklo na půdě prvního francouzského parlamentu pravolevé dělení, a tak jak se vyvýjí politická realita, se zcela mění obsah i jednotlivých pojmů:)
Osobně se domnívám, že dneska si s touto dualitou nevystačíme, už jen proto, že celé politické spektrum se posouvá pomalinku doprava:)
Proto považuji za rozumnější určitou trialitu, tedy dělení polititckých směrů na: LIBERÁLNÍ nebo KONZERVATIVNÍ případně SOCIÁLNĚDOMKRATICKÉ.
Je to model, který s jistými obtížemi lze dokonce napasovat i na naší politickou scénu:) A to je co říct, protože větší semětiště politických nonsensů se jen tak nevidí:)
Mimochodem, z tohoto hlediska je zajímavé posuzovat současnou vládu - Za Špidly byla ČSSD klasickou socdem stranou, KDU-CSL za C. Svobody byla konzervativní stranou (nicméně lidovci mají vždycky nejlblíže ke korouhvičce uprostřed), a US s přívěšky se profilovala jako výrazně liberální strana, tedy tato trojkoalice pokrývala všechny základní myšlenkové směry, čímž se sama dle mne stala bezmyšlenkovou.
Mimochodem, je docela důležité si uvědomit, kde opravdu stojí Zelení - já osobně bych rád fandil straně s kvalitním programem na podporu životního prostředí, ale program Zelených je do značné míry přeradikalizovaný a utopisticko ekonacistní:/ Navíc osobnosti jako Uhl jsou důvěryhodné maximálně pro *píp*.
Ajantis píše:Liberalismus pochází už od osvícenckých myslitelů jako Locke či Hume a tehdy ztělesňoval ideály svobody, individualismu... takže jakpak levicový?
Jo a levicovým se něco může stát jen v porovnání s pravicovým, stejně jako se něco může jevit zlým jen v porovnání s dobrým

No, liberalismus je stejně částečně levicový, jako konzervatismus - když se budeš snažit, anjdeš v moderních myšelnkách levicové sociální demokracie řadu liberálistických prvků - ale stejně tak tam najdeš řadu prvků konzervativních:) A když přistoupíš na model mnou popsaný níže, tak se dsotaneš k tomu, že Liberalism a Konzervatism stejnou měrou tvoří "pravici":)
Navíc srovnávat levici se zlem je možná Tvé přesvědčení, ale i když jsem pravičák, moc bych si přál pluralitní, skutečně demokratickou levicovou sociálně demokratickou) stranu - protože budu mnohem raději, když budou umínění levičáčci volit ji, než komanče...