Mňamky anebo oblíbená jídla

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Zakat
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zakat »

Palačinky jsou super, ale nejlepší jsou BRAMBOROVÉ PLACKY s povidlama. Sežeru jich 20 na jedno posezení a zbytek dojím za 20 minut až mi trochu odlehne (rozumějte až vstanu z pohovky ;-) ).
The moon blinds my eye with opal cataracts
As I cut through the saw-mills and the stacks,
Leaping over the gully
Where I would one day take Lucy
Then wash up my hands in the gutter and the moon...
Elessar
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elessar »

Tak este raz a snad naposledy sa nieco pokusim napisat a zacnem trochu zo siroka...

Ak nieco na ludoch vazne neznasam, tak je to povysovanie nad ine tvory/ resp. skor "veci"... :-( Nechapem, preco by zivot nejakeho cloveka mal byt hodnotnejsi nez zivot kurata alebo zebry. Ze sme inteligentnejsi? (aj ked o tom obcas tiez pochybujem) No a? Vtaci vedia lietat, gepardi bezia x-krat rychlejsie... Kto urcuje, co je krucialne pre "hodnotu" zivota? Predovsetkym nic take IMHO nie je.
Ok, dostanem sa k tomu, ze v prirode plati isty zakon a preziva silnejsi- s trochu inym uhlom pohladu to ale mozem brat ako dan za slobodu toho zvierata- netusim sice, ako ju vnima to zviera, ale radsej si vyberiem zivot antilopy, ktora bude v 1/3 zivota roztrhana levicami, ako zivot antilopy, ktora bude zit 100 rokov v betonovej zoologickej zahrade... (prakticky rovnaka situacia ako s ludmi) Kurata na farmach vlastne cely zivot ziju len preto, aby zomreli.

Ok, snad sa konecne aspon trochu dostanem k veci. Samozrejme nema zmysel teraz riesit domestifikaciu zvierat a preco k tomu vlastne a long time ago par kilometrov na juh doslo. Je to pochopitelne a tazko na tom nieco zmenim- domestifikovane zvierata sa uz do prirody tazko adaptuju. Preto sa opat priklanam k vampiriinmu prispevku- mozme, resp. mozem sa snazit uz len o to, aby mali tie kurata (cely cas ich pouzivam ako priklad, oc nejde len o nich) zivot co najlepsi...

Aj ked by som bol rad, tak nijak mi nemoze trhat zily samotny fakt, ze ludia maso jedia a na jedeni masa nevidim nic tak zvrhleho ani uchylneho, ze by som sa toho mal stitit (to uz sa odohralo pri zabiti toho zvierata- a proti tomuto som sa zatial a aj sa stale ciastocne chranim tym nefunkcnym alibizmom, cize nemusel som/nemusim byt vegetarian aj cez moj obrovsky vztah ku zvieratam). Vadi mi rozsah. A vlastne aj preto sa chcem stat vegetarianom- len takto asi nic nezmenim, ale aj tak je xyz ludi, co to maso za mna jedia xyz krat viac- demonstracia postoja (<patos> ak zachranim co len jedno kura, tak mi to za to stoji </patos>... Ludia maso potrebuju, ale mcdonaldovsku kulturu (je pravda, ze sa nou ohanam az moc, ale ona to vazne rozfukava do abnormalnych rozmerov) tazko... Preto som s tym chcem seknut a zatial to podporovat len nepriamo- tj cez skolsku jedalen. A aj ked si vypytat dvojnasobnu porciu zemiakov vypytat mozem- to nic nezmeni na tom, ze jednemu specialnu objednavku robit nebudu, cize mi objednaju aj maso -> ja zostanem hladny a kura cele, ale ugrilovane.

Btw- este k tomu lifestylu, co vytiahol Hamster- to beriem len ako bonus, taku ceresnicku na ovocnej torte, od podstaty celeho planovaneho vegetarianstva to ma vazne daleko... (snazim sa poze vyhybat viac nez nacistickym demonstraciam :oops: )
If every time we tell a lie a little fairy dies they must be building death camps in the garden.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Zakat - naše babička je dělávala, pečená na starých kachlácích a mastila je čestvým sádlem. Sypali jsme je cukrem, natírali povidlama a jedli je tak jak Ty po tuctech. Dlouho a dlouho jsem je neměl. Krásná vzpmínka.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

Neferit Sr. píše:Zakat - naše babička je dělávala, pečená na starých kachlácích a mastila je čestvým sádlem. Sypali jsme je cukrem, natírali povidlama a jedli je tak jak Ty po tuctech. Dlouho a dlouho jsem je neměl. Krásná vzpmínka.
A já doteď žila v tom, že TOHLE znám (jen bez toho cukru) od své babičky jen já...božínku, proč to vlastně není možné najít v dnešních kuchařkách? , a ta chuť...myslím, že chci k vánocům ten starý sporák na uhlí a dříví... ;-) 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Neferit Sr.
Sigilan

Což o to, recept bych měl, ale problém je že nemám ta kamna a na plyňáku to prostě nejde. No jde, ale je to něco jiného. Sirine, doba nepřeje některým strašně dobrým dlabancům.

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. píše:Což o to, recept bych měl, ale problém je že nemám ta kamna a na plyňáku to prostě nejde. No jde, ale je to něco jiného. Sirine, doba nepřeje některým strašně dobrým dlabancům.
kup si v železářství železnou plotnu a vyraž do příroda..na ohýnku to bude sice makačka, ale jde to;)
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Neferit Sr.
Sigilan

Vallun - dobrá rada nad zlato. Už se vidím jak Rumcajs a jak mi můj kocour někde v mechu válí válečkem barmborové placky. Jen takový návrh by způsobil, že bych tím válečkem dostal po globusu. A nijak bych se nedivil.
Ale je pravda, že to bývalo fakt dost dobrý dlabáníčko.

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Neferit Sr. píše:Vallun - dobrá rada nad zlato. Už se vidím jak Rumcajs a jak mi můj kocour někde v mechu válí válečkem barmborové placky. Jen takový návrh by způsobil, že bych tím válečkem dostal po globusu. A nijak bych se nedivil.
Ale je pravda, že to bývalo fakt dost dobrý dlabáníčko.
A co zkusit placky připravit doma, zachladit a dovést k ohništi?;) Případně ohniště dovést domu?;) a ještě případněji palcky naválet sám?;) Nestála by ona bašta (ano, i my jsme doma dělali něco podobného, ale asi trochu jednodušeji;) za trochu nepohodlí?;)
Neferit Sr.
Sigilan

Vallun - asi by stála. Ale je to o čase a možná i lenosti. To těsto není složité ale je pracné, placky vyválet není problém ale chce to hodně času. Dále pak v mém bytě 2+1 nic moc z ohništěm nevymyslím a nosit celý ten amsábl do přírody by mě připavilo o tu radost z jídla.

Jinak na Slovensku v Senici si je dávám s povidly a mákem. Nazývají to lokše a je skoro stejně dobré. Když jsem jich minule s odpuštěním sežral 12, tak se na mě došel podívat i kuchař a dvě mi dal zadarmo na cestu. Já vím proč mám Slovensko a Slováky rád.

Zakat
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zakat »

Neferit Sr. píše:Což o to, recept bych měl, ale problém je že nemám ta kamna a na plyňáku to prostě nejde.
My to děláme na propan-butanové kempingové soupravě, kterou máme právě kvůli plackám a je to skoro tak dobré. Ale ty staré kachláky...těm se to nevyrovná :-)
Neferit Sr. píše:Já vím proč mám Slovensko a Slováky rád.
Já taky. Vymysleli halušky ;-)
The moon blinds my eye with opal cataracts
As I cut through the saw-mills and the stacks,
Leaping over the gully
Where I would one day take Lucy
Then wash up my hands in the gutter and the moon...
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

Ach jo, že na tom Slovensku mají dobrot (ono, vždyť já jsem vlastně odtamtud ;-) :lol: )
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Neferit Sr.
Sigilan

Sirine - nedá mi to.

Ahoj Slovenko! To je prima, že jsi z této pro mě velmi přitažlivé zemičky. Já mám Slovensko moc rád, jezdím tam už hodně dlouho na dovolené a lozím po hradech.

Nedávno jsem dostal v Hlbokém u Senice prima recept a je to polívečka uplně super.

Dvě velké cibule, najemno nasekané a pekně zpěněné. Dvě polévkové lžíce sladké pariky a čtyři lžíce mouky. Uděláme paprikovou jíšku a dáme bokem. Uvaříme fazole-tolik kolik kdo chce-já půl kila s bramborami a svaříme to dohromady s kořením a bobkovým listem. Dosolíme podle chuti a pokud někdo dává majoránku a oregáno je možno. Do husté podoby zahustíme zvláště uvařenými domácími nudlemi a opraženou ostřejší klobáskou.

Je to s čerstvým chlebem betelnej beton.

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Ta polívečka nemusí být vůbec, ale vůbec špatná, jen podle mého gusta by bylo nahradit nudle další klobáskou;)
Neferit Sr.
Sigilan

No to si piš, že by šlo, přiíteli.
Ale pak se to prodraží což není vždy špatně, ale asi by tomu trochu chutě chybělo. Ale pro přesvědčeného odmítače nudlí je to krásné řešení. Ono je fakt, že dobrá klobása je pětkrát lepší než nudle ze dvou vajec. A pokud se po cestě potká s čerstvě nastrouhaným křenem a dobrou hořčicí, tak klidně korýtko jak pro selátko.

A já mám na oběd UHO s rejží a čímsi co se nazývá namyšlěně závitek s nivou.GRR :twisted:

Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

No, jedna z mála výhodu práce na Minsiterstvu zemědělství spočívá v tom, že zdejší Eurest si musí držet jistou kvalitu a úroveň stravování;) Takže na obědy v práci si nestěžuji... Ale je fakt, že se nemohou měřit s domácí stravou:)

Njn, prodraží se to, ale já přiznávám bez mučení, že jsem rozený masojed:)

Ze slovenských pokrmů bych se ale třeba k večeři bohatě spokojil s čerstvým dobrým chlebem, a pravou domácí slaninou. A mýt k tomu ejště okurčičku a trochu nějakého méně slaného sýra, tak je to hostina přímo pro krále;)
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“