Neferit Sr. píše: Dalcor, Alnag - jak jem koupil tak prodávám. Díval jsem na televizi a tam stál reportér a říká-zde Spartané bojovali proti Peršanům. Nebyla tam žádná stěna - což dokážu akceptovat uteklo hodně dlouhá doba a široké to nebylo ani 14 ani 140 ale tak 1200 až 1300 metrů.
Já nemám jiný argument a tudíž musím uznat, že hledat oporu v Součkovi je špatně. I když já ji v něm nehledal mě zaujal rozpor v tom skrytý. Pokud byla ta soutěska široká 14 metrů, tak ji byla blbost bránit stačilo ji zavalit a seshora kontrolovat.
Pokud padali ze skal Peršané, proč ne Sparťané-podmínky měli stejné. Ztráty z námořní bitvy možná započítali, ale nikde jsem to nezaznamenal, jsou zpravidla uváděny samostaně.
Jak říká Alnag bylo tam několik zúžení, pokud se nepletu před fókijsou zdí měla něco okolo 100m (ale to je čistě jenom spekulace na bázi vzpominek :)). Řekove opravili fókijskou zed a pred ni postavili svoji falangu, ta tedy za sebou mela pevnou zed a mohla tlacit perske vojsko z utesu dolu tlakem vlastni falangy.
Neferit Sr. píše:
Pokud bouře zabíjela Peršany, proč ne Řeky. Vždyť byli na jednom místě. Je to celé nějaké rozsypané. O hodně později u Pydny také Římané něměli falangu a těžkooděnce řeckého typu a Makedonce drtivě porazili - měč porazil kopí.
Protože to bylo po bitvě a řecké loďstvo bylo odpoutané a v bezpečnějších vodách, zatímco z lodí peršanů byl udělán pontonový most a loďstvo se (a teď zase mluvím pouze z paměti, protože zde nemám žádné materiály) nacházelo v okolí Hellenspontu kde jsou útesy.
Ono je zde spousta rozdílů. Římané používali primárně používali těžkou pěchotu stejně jako řekové, ovšem výzbroj, doktrína a bojová taktika je zcela odlišá. Zatímco římané se pohybují v sevřených blocích spíše pomalým postupem a jejich výzbroj má něco okolo 20 kg (pokud se nepletu). Po přiblížení pak bodají krátkým mečem, reálně tak jich je vždy 3 na 1!
Řecké bronzové vybavení vážilo k 50 Kg (resp Kyrys měl okolo 40 Kg) a falanga útočila v běhu, kdy se štíty opřeli o protivníka a ze šikma dolů bodala až třímetrovými šípy, po rozpadu protivníkovi foramce (nebo vlastní příjdou na řadu krátké meče. Přes bronz není co zasáhnout. Po úderu se všechny řady falanx do sebe zapřeli a tlačili ku předu.
Určitě pochopíš že proutěné a kožené vybevení perské pěchoty /vč nesmrtelných/ nemohla záplavě bronzu odolat. Tlak Falangy kde jsou vojáci zapřeni dosebe dokázala zatlačit perskou pěchotu až k útesům.
Tolik základní lekce z taktiky ;)
Mimochodem našel jsem zápis z bitvy kde římané dostali na "prdel" od Vizogótů /a to prosím 600 let po termopylách/ aby je vzápětí klasická Spartská falanga rozprášila! Historickou průkaznost nemůžu dokázat!. Sparťani umřeli na tradice ;)