Ono je to složitější. Skutečnost, že to Topolánkovi prošlo tak snadno reflektuje naprostý rozklad společnosti ve vztahu k tradičním hodnotám. A odtud je to krůček jak k Topolánkovým div ne obdivovaným záletům i k větší akceptaci násilí jakožto běžného a tolerovaného jevu ve společnosti. Není to o tom, že by někdo dával dětem za vzor politiky. Politici v naší zemi jsou jen zrcadlem nastaveným nám samým. Naší nevšímavosti k věcem okolo nás, kdy se ve jménu tzv. tolerance a svobody zavírají oči nad kde čím včetně veřejného násilí na dětech. (Častokrát jsem viděl matku či babičku jak mlátí dítě na veřejnosti. Samozřejmě nikdo nic. A když jsem jí napomenul ještě jsem dostal vynadáno a div jsem jí taky neslíznul a samozřejmě okolo stojící občané buď měli najednou moc práce nebo se začali zastávat matky.)
Alnag: Ale vztahy se prostě rozpadávají, to se běžně děje. Topolánek je akorát celebrita, takže v jeho případě se to rozmázlo. Neni mi jasný, proč by mu to nemělo projít? Manželství je svazující záležitost a dokud bude splňovat svý závazky k harantům, tak nevidim nic špatnýho na tom, že se zařídil tak, jak to bude pro všechny tři zainteresované v tomhle trojúhelníku lepší (nepočítám-li bulvární brajgl). Tradiční hodnoty? Ale no tak...
Hamster píše:Alnag: Ale vztahy se prostě rozpadávají, to se běžně děje.
Což o to, vztahy se rozpadat mohou. Ale co třeba se nejprve nechat rozvést, než někoho jiného někde zbouchnu. A opravdu si myslíš, že takhle je to lepší pro všechny tři? No myslím, že zhrzená manželka by k tomu asi mohla říct svoje. Resp. už řekla.
Ale co je důležitější v řadě jiných zemí by tohle politikovi zlomilo vaz. U nás je to vlastně v pohodě.
Alnag: No jasně, to s tim dítětem se mu moc nepovedlo, ale to asi byla spíš nehoda, než záměr. Ptáš se, proč se nejdřív nerozvedl - protože ho společnost nutí, aby to nedělal. Já teda rovnou řikám, že já jsem proti manželství, ale jde mi o to, že rozvod je prostě bad, a tak se lidé tak jako on uchylují k tajné nevěře. To je něco, co je naše společnost schopna mnohem lépe zkousnout, protože to na rozdíl od rozvodu nevidí. Topolánek o starou nestál, ale místo toho, aby to s ní důstojně skončil, tak potaji brousil milenku. Většina rozpadajících se manželství si něčím podobným prochází, protože se snaží rozvod odsunout jak daleko to jen je možné. Co se týče lámání vazu, tak to mi připadá dost nesmyslné, protože nechápu, proč problémy v osobním životě dělají z člověka nekompetentnějšího politika, než někoho jiného.
(Autorovi tohoto příspěvku jde především o princip a v žádném případě o obhajobu Topolánka, ani jakéhokoliv jiného politika)
Hamster píše:To je něco, co je naše společnost schopna mnohem lépe zkousnout, protože to na rozdíl od rozvodu nevidí.
A to je přesně to, o čem mluvím. Rozvod je nepochybně traumatizující zkušenost, ale směřuje-li situace tímto směrem, je podle mně svým způsobem i odvážné jej uskutečnit. Zvláště pak uskutečnit jej věcně a korektně. Zatímco různé činnosti potajmu (ve stylu co oko nevidí srdce nebolí) je přesně ta ukázka zbabělosti a nízkosti...
Jinak nejsem zastáncem manželství jako takového (myslím si, že by potřebovalo nějak přehodnotit pro současnost), ale když do něj někdo vstoupí...
Alnag píše:Jinak nejsem zastáncem manželství jako takového (myslím si, že by potřebovalo nějak přehodnotit pro současnost)
jj, třeba zrušit. Na jednu stranu se dá říct, že když o něj někdo stojí, tak proč ne, ale na straně druhé tu jsou opět ty pitomé "tradiční hodnoty", které diktují, že dva lidi (pardon, chci říct muž a žena), kteří spolu chtějí žít musí být oddání...
No zajímavé. Tedy všechno to co zde diskuse sype na manželství, rozvody, Topolánka. Nedá mi to a z pozice jistých životních zkušeností se pokusím něco málo k tomuto říci.
Manželství nepovažuji za přežitek a myslím si, že pokud dva lidé najdou důvod spolu být tak je to asi nejlepší způsob. Ten důvod může být i tak přízemní jako je láska. Když pro nic tak nejlépe ošetří materiální zabezpečení dětí a partnerů v případě rozvodu.Tedy alespoň by měl. Jiné typy svazků to zvládají obtížně.
Rozvod není BAD ale ani GOOD. Vždy je to projev ztroskotání vztahu od kterého si dva lidé slibovali věčnost a štěstí. Ale pokud spolu dva lidé mají žít, musí chtít oba. Pokud to tak není, není důvod v tomto svazku setrvávat. Je to ale oboustranná prohra. Souhlasím, že je to i čestnější a statečnější než skryté nevěry a následné lži a podrazy.
Hamster - pitomé tradiční hodnoty? Předpokládám, že jsi se narodil rodičům kteří v době tvého početí a přivedení na svět žily v manželském zvazku a milovali se. Trváš tedy na tomto termínu? Říkám předpokládám, protože pokud si Tě pamatuji z DISS, tak bych Tě tipoval asi tak na 19 - 20 let. Tehdy před těmi léty nešlo o tradiční pitomou hodnotu. Jistě doba se mění a mění se i pohledy na svět. Dneska dvě třetiny lidí končí rozvodem, někteří i několikanásobným. Ale pořád si myslím, že manželství jako společenská instituce není k odpisu. Negativní zkušenosti dětí s rozvodem ridičů se pak stávají spouštěčem, který vede podobným pohledům na svět. Takže rozvod je prohra i pro děti - ztratí jeden z možných pozitivních pohledů na svět. Napadla mě jedna věta, ale protože nechci nikoho naštvat, nechám si ji pro sebe.
Topolánek ať je co je, je taky jenom člověk. A jako takový může ve vztahu selhat jako se mu nakonec podařilo. Blbé je, že v době kdy se měl soustředit na budoucnost celé společnosti se musel starat jak uniknout bulváru. není tedy o nic horší než 40 mužů ze sta přistižených při nevěře - jen je ho víc vidět.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
"pitomé tradiční hodnoty" ? nikde není, že dva lidé, kteří spolu chtějí být musí být oddáni. O to přece vůbec nejde... spíš o to, že být spolu a být manželé sebou nese nejen to dobré (ostatně ve slibu je: v dobrém i ve zlém). Delší vztah je o zodpovědnosti, toleranci a vzájemné úctě (a to třeba Topolánkovi jaksi cestou někde vypadlo, nehledě na to, že si nemyslím, že slečna milenka v tom neměla jasno...nechci dítě, beru antikoncepci...)
A "tradiční" hodnoty nemusíme hned zavrhovat, nejsou zase tak špatné
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Sirine píše:"pitomé tradiční hodnoty" ? nikde není, že dva lidé, kteří spolu chtějí být musí být oddáni.
Nikde to sice nie je, ale nejak vseobecne sa to ocakava (resp. hlavne u konzervativnejsej casti osadenstva) Manzelstvo mi nijak zvlast nevadi, ale vidim v nom len formalny obal a nevidim dovod, preco by ten vztah mal nim nadobudnut nejaku zvlastnu (popr. silnejsiu) formu... Ked to ale ti ludia tak citia, tak prosim...
If every time we tell a lie a little fairy dies they must be building death camps in the garden.
Sirine píše:"pitomé tradiční hodnoty" ? nikde není, že dva lidé, kteří spolu chtějí být musí být oddáni.
Nikde není, že u jídla se nesmí prdět a taky se na tebe ostatní neusmějí, když to uděláš. Tady jde o společenský tlak, ne o právní.
Neferiťák píše:Říkám předpokládám, protože pokud si Tě pamatuji z DISS, tak bych Tě tipoval asi tak na 19 - 20 let.
Wow! Dobré! V hospodě mne kvůli mémo vzhledu ještě pořád otravují s občankou.
Ten důvod může být i tak přízemní jako je láska.
Důvodem ke svatbě dvou lidí, kteří se milují, není láska, ale křesťanská morálka a tradice. Někoho milovat můžeš i bez prstýnku.
Předpokládám, že jsi se narodil rodičům kteří v době tvého početí a přivedení na svět žily v manželském zvazku a milovali se.
Obě podmínky platily, ale můj argument je jako předtím.
Negativní zkušenosti dětí s rozvodem ridičů se pak stávají spouštěčem, který vede podobným pohledům na svět. Takže rozvod je prohra i pro děti - ztratí jeden z možných pozitivních pohledů na svět.
No a mám to...pokud si dobře pamatuji, vdávala jsem se z lásky...
Nefe sr. ...to nebyla reakce na Tvé psaní, pasali jsem oba nezávisle zhruba ve stejnou dobu (jen jsem byla dát svým potomkům na srozuměnou, že tradiční večerní rituál ve školní den se nemění )
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Sirine píše:No a mám to...pokud si dobře pamatuji, vdávala jsem se z lásky...
Věřim, že to tak bylo, ale láska není podmíněna svatbou - naopak - svatba je podmíněna (dnes už snad ano) láskou. To znamená, že argumentovat pro svatbu láskou není moc košér, protože tím používáš jako argument příčinu, která vzniká a existuje nezávisle na svatbě samotné.
Hamster -
Jsem a byl jsem přesvědčený ateista, nekřtěňátko. Tradice - budiž ale hlavně jsem si svýho kocoura vzít chtěl. Na tradice jsem přitom nemyslel.
Argument Ti neberu ale nesouhlasím s ním. Prostě naše pohledy jsou jiné.
Jinak abys věděl jednou mi nechtěli nalít pivo a to mi bylo 24 let. Prostě mi staříci co vypadáme jak mladíci to nemáme lehké.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."
neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Neferit Sr. píše:Hamster -
Jsem a byl jsem přesvědčený ateista, nekřtěňátko.
To hodně lidí a právě proto mě tak překvapuje jak populární jsou i mezi ateisty křesťanské instituce a svátky, které jsou bez duchovní stránky poměrně duté (Žádné oslavy narození Krista - svátky klidu a míru to jsou... )
Neferit Sr. píše:Na tradice jsem přitom nemyslel.
Neumím si moc představit, že by dnes někdo na plnou hubu prohlásil: "Vzal jsem si jí, protože tak to učinil i můj otec a otec jeho otce...". Přesto je ale svatba stále tím samým, co v době inkvizice. Myslím, že nejde jen o sňatky, pokud řeknu, že "nemyšlení na tradice" se snadno říká, ale ve výsledku jde pouze o slova. (To nemyslím jako nějaké obvinění z pokrytectví, nebo tak)