Mňamky anebo oblíbená jídla

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

sevencreature píše:Hmm, no, dieta založená na rýži s ředkví případně na nudlích pokaždé jinak je esenciální způsob přežití na koleji.
Pokaždé jinak? :shock:
Komu by se chtělo vymýšlet pořád něco nového? Nudlová polévka je nudlová polévka a šmitec, rychlovarná konvice s tím stejně nic jiného neudělá. :-)
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Vallun píše:Maso je zdravé a nezbytné ke zdravévmu vývoji dětí. Absence masa ve stravě dítěte v průběhu růstu má zřetelné následky na mozkových funkcích... Je dobře, že třeba ve Švédsku trestají rodiče odpírající maso svým dětem za týrání...
1) Maso je nahraditelné. Sice je třeba nechat si sestavit jídelníček odborníkem na výživu a celkově si hodně pohrát s tím, co člověk jí, ale je nahraditelné.
2) Kde jsi přišel na to, že je ve Švédsku takový zákon? Nemáš někde na to link (anglicky, švédsky umím asi tři věty;)), nebo něco? Právě jsem se ptala známé ze Švédska, pracuje, tuším, ve státních službách a říkala, že je téměř stoprocentně přesvědčena o tom, že taková pitomost tam neexistuje.
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
Cozzinnni
Sigilan
Bydliště: Kontrolní stanoviště duálního 350 mm pulzního děla.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cozzinnni »

Vrátím se k žemlovce: To já jsem jí dělal (za symbolické matčiny pomoci) a kupodivu se to i dalo jíst. Pokud někdy budu moci na Sigil sraz, přinesu vzorek :lol:
So now, we have easy choice: Our and Earth's death, or their and Praia Prime death.
Admirál Gilbert, těsně před bitvou o Proximu Centauri, kde Aliance zastavila praianský postup ke Sluneční soustavě
sevencreature
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sevencreature »

Neferit Sr. píše:Hubenost není choroba
No, občas to tak dopadne... Bohužel :-?
Neferit Sr. píše:I když některé stravovací návyky, střídmost a celkové zaujetí zdravým životním stylem mě u japonců vždy zaujalo.
Uh. Japonce bych si zas tak moc za vzor nebral :think: Na druhou stranu, ta mořská strava je asi jediné, co je drží nad vodou vzhledem k té spotřebě cigaret... A taky vzhledem k životnímu stylu.

Ajantis: Asi jsem to měl napsat s velkým písmenem: nudle "Pokaždé jinak" :mrgreen: Liší se třeba příchutí nebo množstvím vody :lol:
Eat all your school, stay in milk, drink your teeth, don't do sleep and get eight hours of drugs.
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Vampiria - není nahraditlené u dospívajících dětí, ty nemohou/neumí přijímat tolik náhradních látek z náhražek...

Není to v zákoně, ale je to výklad ustanovení na ochranu dětí před týráním, říkala to spolužačka, která ve Švédsku strávila rok studijně a další rok prací v právní oblasti. A žádná kravina to není... když budeš dítě zanedbávat, tak je to jednoznačně špatné...
JRRT: "Jestliže chápeš, buď spokojen."
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Vallun: JE nahraditelné, říkala mi to lékařka - dietoložka. Bavila jsem se s ní právě speciálně o konsumaci masa v dětství a dospívání. Jestli to spíš nebude, že každý lékář říká něco jiného... ;-)

A ad ta právní úprava - ještě si počkám, co mi napíše ta známá, ale podle mě to kravina je a pořádná. :roll: Takže moje rodiče by mohli být trestáni za to, že mi na moje výslovné přání nedávají (nedávali) maso, jo?

Jestli tohle někde skutečně platí, tak je to vážně další krok k báječnému, novému světu, bez podvyžineých bledých dítek, kuřáků a liberálů. :twisted:
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Vampiria - tak samozřejmě, mohou být rozdílné názory... Nicméně sama jsi říkala, že to jde za předpokladu specificky individuálně upravovaného jídelníčku, nikoliv obecně...

Když Tě na Tvé výslovné přání nebudou posílat do školy, tak taky budou trestáni...

Osobná znám cca 7 dětí, které od narození nejedly maso a na všech sedmi to zanechalo zjevné následky, byť třeba nikoliv vyloženě negativní...:)
AlmSiVi
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlmSiVi »

Vallun píše:Když Tě na Tvé výslovné přání nebudou posílat do školy, tak taky budou trestáni...
To je trochu něco jinýho, ne? Školní docházka je povinná, konzumace masa není.
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Vallun: Je imho poněkud rozdíl mezi vyhověním nechuti k základnímu vzdělání, které je pro přežití v naší společnosti nezbytné a nechuti k masu, které pro přežití zde již tak nutné není. ;-)
Pokud se rodiče o dítě starají, jistě mu i upraví jídelníček tak, aby nestrádalo. A upřímně, ve většině rodin sice dítě to maso dostane, ale ve formě, která je v konečném důsledku horší, než kdyby nedostalo žádné - míním tím uzeniny, časté pojídání smaženého masa etc. O přecpávání se sladkostmi nemluvě. Ať mi nikdo netvrdí, že dítě ke svému zdravému vývoji potřebuje salámy a párky. 8-)
Tedy - jelikož se tohle nedá ohlídat, tak buď do toho ze strany státu nestrkat nos vůbec (pokud se nejedná o např. o hladovění etc.), nebo ať se děti rodičům rovnou odebírají a vychovává je stát v ústavech, tam by jistě robátka dostávala nutričně bohatou a pestrou stravu. :twisted:

No, ale to už od jídla zabíhá zase někam jinam...podle mě je význam masa sám o sobě buď nehorázně přeceňován (skalní masožravci) nebo naopak podceňován (radikální vegani, frutariáni, brethariáni...). ;-)
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

Tak kdybych své dceři nedala řízek (smažené to maso) nejspíš by mě zažalovala za týrání a odešla hledat náhradní matku 8-) :lol: na rozdíl od syna, který nejí vůbec nic a žalovat mě nejspíš bude za nucení k jídlu a vzhledem k vývoji je ve stadiu, kdy jsem něco jako třídní nepřítel :-? třeba zabere aspoň na tu žemlovku... :oops:rýžový nákyp s jabkami nedávno jakžtakž zabral :-) 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Dobrý večer Sirine - takže máš jednoho řízkopojídače a jednoho potravního odmítače? To máš pestrý život. Ale ať neplácám. Jak děláš rýžový nákyp? Máš něco spešl? Já ho neumím ale můj kocour ho dělá exkluzivní.

Hoď nám sem tvoji metodu a já dám naši. Ahoj. :-D
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Vampiria - no, co si pamatuji, tak onen případ, který myslím pronikl i do našich médií, byl složitější a došlo tam k nějakým trvalým zdravotním následkům. Nicméně se omlouvám, ale příslušný odkaz se mi nedaří najít, a to vím bezpečně, že jsem ho do jedné diskuse jinde už linkoval:(

To,že se dneska nejí zdravě je Eružel pravda, navíc děti to samy vyžadují:( Ale, co se týče uzenin, tak to nemá s masem nic společného, vždyť je tam víc soji, mouky a vody, než masa!

Člověk je všežravec, nejíst maso, nebo jíst jenom maso pro něj není biologicky přirozené, neprospívá mu to. A pokud jde o děti, tkeré jsou ke své stravě podstatně citlivější, tak tam může být problém u cca 1/3 jedinců, kteří neumí strávit některé náhražky masa (vajíčka, mléčné kyseliny, nějaké druhy bílkovin) a bez přísunu masa by mohli i zemřít... Takže - pro někoho může být konzumace masa povinností, životní nutností, proto se ptám:

Stále by sis myslela, že je blbost zavřít někoho za týrání dětí, pokud mu doktorka řekne, že jeho dítě prostě maso jíst musí, protože nedokáže trávit mléko? (prostě ze zdravotního hlediska jiná možnost není).

Sirine - včera jsem zkoušel Tvůj recept - dobrý, ale vanilkový cukr nemá na chuť vliv:/ Pokud je tma dost skořice, tak by tam muselo být moře vanilky...
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Vallun píše:Stále by sis myslela, že je blbost zavřít někoho za týrání dětí, pokud mu doktorka řekne, že jeho dítě prostě maso jíst musí, protože nedokáže trávit mléko? (prostě ze zdravotního hlediska jiná možnost není).
Vytáhl sis značně výjimečný případ. ;-) Z toho tvého prvního příspěvku mi vyznělo, že mohou být kriminalizováni rodiče za to, že normálním zdravému dítěti nedávají maso - což opakuji, je blbost, jelikož se maso většinou nahradit dá.
Nicméně, ad ten tvůj příklad - slyšel jsi někdy o živočišné bílkovině? Je jich víc druhů a v některých nebývá mléko, nemůžu to ale nikde nikde najít, vrr. :-? Chodívala jsem si to kupovat do jednoho obchodu se zdravou výživou, je prý plnohodnotná náhražka masa.
Pokud by ovšem lékař řekl, že to dítě prostě musí maso jíst, tak by ho dítěti dávat měli. A proč hned zavírat, tak jim to dítě odebrat, no. Ovšem opakuji, přijde mi jako hloupost někoho kriminalizovat a odebírat mu dítě v případě, že mu maso nedává na žádost dítěte, dítěti to prokazatelně neškodí a maso je mu nahrazováno jinak.

Osobně jsem zatím o ničem takovém (tebou uváděný případ) neslyšela a ony zprávy tom, že je maso důležité - není to spíš tak, že jsou důležité ne látky získané z masa, ale látky rozpustné v tucích? ;-)

Btw. a přijde mi značně nepravděpodobné, že by rodiče, kteří se o své dítě zajímají natolik, že jej tahají po nějrůznějších gastrovyšetřeních, nakonec nedali na slovo lékařů....
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Nezbývá než souhlasit s přesným a srozumitelným Vapiriiným příspěvkem. Vallune nelze zavíratlidi za každou blbost.A co se týká dětí, tak by nakonec museli za týrání dětí sedět všichni rodiče na světě. Na každého bys něco našel. Třeba za to, že dítě musí špenát když ho nechce.

A Sirine třeba za to, co uvedla o svých dětech a ze mě by byl recidivista.
To bys při stejné důslednosti musel až se narodí nový Vallun časem podat trestní oznámení i sám na sebe. :-D
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Vallun
Dabus

Příspěvek od Vallun »

Vampiria, Neferit Sr. - asi to nebude tak vyjímečný případ, neb osobně znám několik lidí, kteří vůbec nejedí maso - od narození a všichni mají zdravotní problémy - a lidově řečeno všcihni jsou více či méně trhlí (i když - kdo není?:)

Jen malé upozornění - já nikde nepsal o zavírání lidí, ale o potrestání soudem. Což může být X různých sankcí, včetně odebrání dítěte... Jaký přesný trest dostali rodiče v tomto případě nevím, případ si podrobně nepamatuji. Pokud vás to zajímá, pokusím se dotyčné kamarádce napsat...

O živočišné bílkovině jsme slyšel, ale příliš se v tom nevyznám, nejsem potravinář:) Maso určitě nějak nahradit lze - otázka je jestli u všech lidí a jestli plnohodnotně. Navíc je tu otázka volby toho dítěte - co když maso jíst chce a rodiče mu jej odpírají?

Obecně - maso jistě důležitou součástí stravy je, vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K) jistě nejsou jeidným důvodem, stejně tak ani železo a další stopové a minerální látky. Když pominu specifické náhražkové prostředky, tak pro člověka je zdravější maso jsít než maso nejíst:) Ale samozřejmě to asi neplatí u všech...:) Já navíc nikomu maso nenutím, pokud jej nechce, rád ho sním - zvl. v podobě dobrého ražnici, nebo grillovaných plátků:D
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“