Náboženstvo

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Vampiria píše:A co když je to, co hlásá Benda a spol., skutečné :twisted: ? To by vás smích přešel... :twisted:
Ale kdepak, já se umím vysmát i kruté realitě. :twisted:
Yachiko
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yachiko »

Vampiria: Ak by to bolo skutočné, neurobil by som nič, lebo potom som určite bábka tých zlých pekelných jašterčiakov, alebo čoho preboha... ;-) :-D
The day is done
But I’m having fun
I think I’m dumb
Or maybe just happy...
Yoshi Snipo
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yoshi Snipo »

Ajantis píše:Yoshi Snipo: Dobře! Tak jeden blud lidstva už odstranils, teď ještě vyvrať vzkříšení Krista, neposkvrněné početí, zplození prince Siddháty díky bílému slonu, vševědoucnost Alláha a rázem bude lidstvo na jediné pravé nejčistší cestě poznání ;-)
Farar ma nenazyva "demonom posadnuty clovek", nepcha sa do kazdej rite, a krestanstvo nezneuziva inych poslov/mesiasov z inych nabozenstiev, aby si zvysilo vplyv. To co maju Univerzalny Prmpalci (Universe People) nieje viera, je to blud, a to je setsakra rozdiel. 8-) ;-)
End of hope! - End of love! - End of time, the rest is silence! ~ Nightwish
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Yoshi Snipo: Toto není definice bludu :twisted: přečti si psychiatrickou definici, než začneš o něčem psát ;-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Delusion
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
Yoshi Snipo
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

... ja som to nemyslel doslovne, chcel som povedat ze Bednova ... pardon, Bendova teoria nieje viera, je to len spatlanina s kopou srdiecok, svetla a ruzovej farbicky okolo, + zopar plechovych kusov ala vesmirne lode a zopar karticiek s podivnymi pokemonmi (Ostar Skratan, Ptaak a pod.) na nich. Vsetko je to precukrene cukri fuk, az na jasterikov, ktory su z asfaltu ci z coho, no jednoducho su zly a maju schopnost pouzivat kuzlo Mind Control, no hotovy Matrix ...

VL nieje viera, je to ... podfuk. (dufam ze som aspon teraz pouzil spravne slovo)
:shock:

EDIT:
A co když je to, co hlásá Benda a spol., skutečné Twisted Evil ? To by vás smích přešel... Twisted Evil
keby neexistuje ...
necrotising_
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od necrotising_ »

Kacir, upalit! :twisted: :-D
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Co ty víš, třeba tomu ten Benda věří ;-) (to že je blázen už je věc jiná, ostatně takových bláznů by se ve společnosti našlo mnohem víc8-) )
Yoshi Snipo
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

AlieN píše:Co ty víš, třeba tomu ten Benda věří ;-) (to že je blázen už je věc jiná, ostatně takových bláznů by se ve společnosti našlo mnohem víc8-) )
To potom aj to je viera, ked verim, ze cokolada je najlepsia sladkost na svete. Ja teraz myslim vieru ako vierovyznanie, a nemozem povedat, ze som vierovyznania, ktore hlasa, ze najlepsia sladkost je cokolada. ;-)

To ze on tomu veri a sposob, akym ju presadzuje len dokazuje, kolko mu toho ostalo v hlave. ( aspon ze sa Benda moze vyhovorit, ze mu mozog previbroval, preto ho nema na spravnom mieste )

EDIT:
Ak si chcete o tom so mnou podiskutovat, napiste mi na ICQ (349-050-439)
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Vampiria píše:A co když je to, co hlásá Benda a spol., skutečné :twisted: ? To by vás smích přešel... :twisted:
Ještírci rulez 8-) :lol:

btw: Mysleli jste že ještírci neexistují :?: Tak to jste se šeredně spletli :!:
:arrow: http://www.novinky.cz/01/08/83.html :lol:
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Věřit můžeš třeba v mocné nadprase nebo v útočné termosky s lipovým čajem :roll: definuj mi víru! Ale stále to bude jen TVOJE definice, chápeš? Někdo může mít víru postavenu na něčem jiném...a imho Vesmírní lidé - ano, forma sdělení je, řekněmě, infantilní a z toho důvodu může působit směšně, ale jinak říkají v kostce to, co i některé jiné "oficiální" víry...stačí se rozhlédnout a nespokojit se zjištěním, že pro stromy nevidíš les ;-)
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Btw, když už se bavíme o ETpeople: Může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi sektou (Jehovisti, Krišňáci,...) a "oficiálními" náboženstvími (= islám, křesťanství, atd.) :?:
Já nevzdělaný člověk v tom totiž žádný rozdíl nevidím (víra jako víra), snad jen ve stáří a rozšířenosti.
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

...
Naposledy upravil(a) Ajantis dne 6.3.2010 17:31, celkem upraveno 7 x.
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

AlieN:
Jak se odlišuje sekta od církve. Je to v počtu členů? (Toto obvyklé odlišení se mi nezdá logické.)

doc. Novotny: Touto otázkou se dotýkáme jednoho z nejcitlivějších bodů celé oblasti studia tzv. sekt. Sám termín sekta v sobě totiž obsahuje řadu problémů. Jedním z nich je to, že je v našem jazykovém prostředí apriori hodnotící. Jak vyplývá i z této otázky, když použijeme v češtině slovo sekta, tak máme automaticky na mysli něco škodlivého nebo nedobrého.
Jiným problémem je, že vlastně neexistuje zcela spolehlivá definice, co to vlastně sekta je. Domnívám se, že je to tím, že vlastně neexistuje přesná hranice mezi skupinami, které vnímáme jako etablovoné, přijatelné náboženské organizace a těmi, které odpovídají všeobecné představě o sektách. Jsem přesvědčen, a to je asi jeden z nejdůležitějších poznatků ze studia těchto skupin, že se tyto dvě kategorie vzájemně na hranici prolínají. Tedy, že je tomu spíše tak, že existují určité rysy, které vnímáme jako sektářské, a které se vyskytují v menší či větší míře v té či oné náboženské skupině. Jinými slovy: domnívám se, že na jedné straně neexistuje něco, jako absolutní sekta, na straně druhé neexistuje náboženská organizace, která by neměla jisté sektářské rysy. Jedná se jen o to, zda tyto negativně vnímané rysy převládají, anebo jsou v pozadí.
Mezi sektářské rysy patří např. důraz na poslušnost vedení a s tím související vybudovaná hierarchie předávající rozkazy shora dolů, bez jakékoli možnosti ovlivňovat vyšší složky ze zdola (např. volbou). Jiným výrazným znakem sektářství je představa, že žijeme právě my ve zvláštní době (zvláště v poslední době lidských dějin), což dodává nám a naší práci i poselství na zvláštní důležitosti. Dalším z vypozorovaných charakteristik těchto skupin je jistá utajovanost až neupřímnost a nečestnost. Často se setkáváme s neochotou uvést po pravdě své učení a náboženskou praxi a to překvapivě i v případech, kdy ve svobodné společnosti by nikdo nemohl proti jistému, byť kurioznímu, učení nic namítat.
Vzhledem k těmto všem problémům s termínem sekta se v poslední době ve vědeckých kruzích stalo zvykem, že se nepoužívá a nahrazuje se běžně ještě nejasnějším, ale nehodnotícím výrazem "nové náboženské směry". Někteří badatelé razí označení "alternativní religiozita".
Když tedy zde používáme termín sekta, tak to děláme s vědomím všech těchto problémů a otázek, které okolo tohoto označení mohou vznikat. Zároveň je však výhodou, že i laická veřejnost pod tímto názvem tuší, o jaké téma se jedná.
Sám považuji za nejtypičtější znak tzv. sekt (vedle výše určených rysů) skutečnost, že v těchto organizacích dochází k zneužití náboženství a náboženských představ jednotlivců ke prospěchu vedení organizace. Ať už se jedná o požitky finanční, sexuální, uspokojení touhy po moci nebo mnohé jiné. Těchto cílů se pak dosahuje např. vyřizovanými poselstvími od Boha, předpověďmi konce světa a jiných hrůz, atd.

A na závěr zpět k Vaší otázce:
Máte pravdu, že sekta se nestane církví prostě tím, že se dostatečně rozšíří a získá velký počet členů. I když nevylučuji, že dochází k vývoji ve všech náboženských skupinách a tak se může stát, že se nějaká organizace postupně zbaví velké části svých sektářských prvků, na straně druhé mohou jiné, původně nezávadné organizace, tyto prvky na sebe nabalovat.
Jiným běžným, ale nelogickým rozlišením mezi sektou a církví je skutečnost, zda je příslušná skupina legalizována státní správou nebo ne. V tomto případě by bylo v rukou státních úředníků určovat, kdo je sektou a kdo ne. Zároveň by docházelo ke kuriozním situacím, že by např. římskokatolická církev, když byla v jednom totalitním režimu na několik let zakázána, tak by bylo po tyto roky sektou, a pak po opětném povolení by se zase stala církví.

Znaky sekty dle Štampacha (ale to bych moc nebrala, Štampach je hloupý debil, který je s oblibou sprostý na lidi, kteří se opováží mu oponovat, pochopitelně anonymně na netu..)
Sekta

V. Profant a I. O. Štampach vidí pod náboženskou sektou některou z následujících charakteristik:

1.Náboženská společnost vzniklá ve snaze reformovat nauku a/nebo praktiky větší a starší náboženské společnosti.

2.Podle některých křesťanů relativně nová, spíše menší náboženská společnost, buď výslovně mimo křesťanství, nebo odmítající pojetí křesťanství jimi preferované.

3.Náboženská společnost, v níž převládají tendence jako autoritářství, uzavřenost, fanatismus, nesnášenlivost, selekce informací apod.

4.Náboženská společnost, která svým stoupencům škodí, obvykle takzvaným vymýváním mozku nebo násilnými (sebe/vražednými) tendencemi.

Zdroje:
http://www.osu.cz/fpd/kkv/dokumenty/sekty/sekt_odp.htm
http://www.getsemany.cz/index.asp?c=805
A jeden obsáhlejší článek, který jsem sem již nechtěla vkládat celý:
http://www.sekty.cz/texty/netradicni_na ... okoli.html
AlieN
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlieN »

Díky Vampi a Ajantisi :-)

Hmm :think:, takže:
podle zákona záleží na počtu členů
- přesné znění v zákoně jsem nenašel, přečetl jsem jen polovinu a jediné čislo co jsem našel je 300 členů potřebných pro registraci - pak mě ovšem překvapuje že je jich registrovaných tak málo

podle doc. Novotného podle množství jakýchsi sektářských prvků a tedy že neexistuje pevná hranice mezi církví a sektou (tento názor mi přijde nejsprávnější, ovšem bez pevné hranice záleží na každém člověku kam si to které náboženství zařadí)

a podle Štompacha je to buď odštěpek jiné církve, a nebo polofašistická skupina vymývající lidem mozky a pořádající hromadné sebevraždy (to jsem sice napsal přehnaně, ale stejně to blbost)
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Píši, že ten Štampach je tu spíše jen pro uveřejnění všech názorů a je to hloupý, omezený, fanatický a sprostý debil ;-) .

Vpostatě, náboženství - spíše tedy víru - a sektu srovnávat nelze, ale sektu a církev ano - jelikož se náboženství - spíše tedy víra - má k sektě stejně, jako k církvi, tj. jako cihla k domu - věřící jsou stavebními kameny církve i sekty ;-)
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“