Násilí (nejen) ve hrách, manželství a jiné radosti bytí

Aneb místo k posezení a příjemnému rozhovoru nad jedem dle chuti.

Moderátoři: Sadako, sevencreature

Odpovědět
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Neferit Sr. píše:(..)Je škoda, že mimo Sirine a pár připomínek od Vampirie se diskuse účastní pouze mužská část fóra.(..)
No to bude asi tím, že ona mužská část je zde převažující. :-D

Hm, když už se tu tak hezky debatuje, napadá mne další téma - tzv. nevěra. Tedy - jesli pro Vás vůbec něco takového existuje, jak se na ni díváte etc.
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
Neferit Sr.
Sigilan
Bydliště: Vyrostl jsem v Kloboučkách, vy namyšlení velkoměšťáci! ]:>

Příspěvek od Neferit Sr. »

Vampirie -myslíš všeobecně nebo konkrétně někdo? Nápad to není špatný. A je to velmi citlivé pro každého, kdo má za sebou byť jen jedinou ztracenou lásku. Já se nebráním a proč tedy ne . Ale napiš jestli to dávat sem nebo jinam.
Například do již existujícího vlákna Láska sex a něžnosti.
"Jde o to, že kdyby o něco šlo, bylo by dobré vědět, o co vlastně jde."

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Sadako
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sadako »

Neferiťák: Když už se to rozeběhlo tady, tak bych to tu i nechala...a myslím spíše osobní názor diskutérů, ale jestli někdo chce dát nějaký konkrétní příklad, sem s ním...
Chtěl jsem říci, přerušil jej ředitel, čím trávíte svůj čas?
Svůj nejsvětlejší čas trávím tím, že jej dělám tmavým.
Pročpak? vyzvídal pokleslým hlasem ředitel.
Protože světlo mě dráždí.
Neferit Sr.
Sigilan

Vampirie - dobře ale dneska už ne. Zítra jakmile si splním úkoly v práci tak sem něco dám.

neznámý voják, na kbelíku z protipožární stěny muničního skladu v Žilině, LP 1981
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Omlouvám se, že jsem neodpověděl dřív, nevšiml jsem si editace.
Neferit Sr. píše:Věřím, že jsem si svého kocoura bral ne ze zvyku ale z lásky a nežiji s ní 22 let ze zvyku, povinnosti a nebo nechuti něco na svém životě změnit. Já svoji ženu i po těch letech miluji a doufám, že i nadále milovat budu.
Budu ten argument opakovat po několíkáté, ale vzhedem k tomu, že ho používám stále proti tomu samému opakujícímu se výroku to snad nevadí :-) Vyjadřuješ se ve smyslu, že jí miluješ díky tomu, že jste se vzali. Je to tak? Možná jsem idealista, když si myslím, že člověk někoho miluje... prostě proto, že ho miluje a ne kvůli nějakým jiným vnějším záležitostem, jako je právní/náboženský svazek (ať si každý vybere).
Ostatní varianty pvažuji za možné ale pro pár riskantní, protože v případě rozpadu vztahu může jednoho z partnerů lidsky, ekonomicky a tím i sociálně poškodit až zničit. Manželství je možná přežitek ale pokud ke konci vztahu dojde - mají oba partneři stejné možnosti. A to platí pouze pro manžesltví, pokud právníci na fóru nevědí něco co já nevím.
No jo no, s tímhle nemůžu nesouhlasit, ale vzhledem k tomu, že kolektivizace majetku je podle mě (měla by být) základní lidské právo (nemyslím spoluvlastnictví), tak nevím, jak reagovat proti aspektu systému, který mi připadá špatný sám o sobě... :think:
Manželství slouží mimo jiné k výchově dětí. Pokud vyrostou v úplné semknuté rodině mají lepší šance pro život i když to samozřejmě není pravidlo. To samé umožní i vztah druh - družka. Ale myslím si, že je stejně lepší když lidé co vychvávají děti jsou manželé.
Ale tohle je to, čím vlastně začala celá diskuze. Je možné, že to opravdu ostatní vidíte jinak, ale mně příjde, že když má děcko tátu a mámu, se kterými žije a je jimi vychováváno, tak se rozhodně nestará o nějaké "formality". Prostě pro něj jsou to rodiče. Nedostává horší výchovu, protože nejsou oddáni. Já to vidím tak, že to, co tě vede k přesvědčení, že manželské rodičovství je lepší, je právě ten "pocit", který pramení z tradice, která na tebe celý život působí. Tím se stáváš nejen "obětí" tradice, ale zároveň jejím "přenašečem" (lepší výrazy mě zrovna nenapadají, já vim, že to zní hrozně :-D ).
...Protože jiné svazky to podle mě nejsou a nikdy nebudou. A šmidra.
:eh: :?: Možná nejsou, ale nikdy nebudou? Díval jsem se do své dětské encyklopedie a nic takového jsem tam nenašel. Kde jsi přišel, k takovémuhle absolutnímu postoji?
Alnag
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag »

Musím říct, že Hamsterova argumentace je přesvědčivě neprůstřelná. A to myslím vážně. Teď si možná zahraju na takového ďáblova advokáta, ale jediný skutečně přesvědčivý argument pro manželství, který mne napadá je ten kulturní nános romantismu, který na mnohé působí jako sebenaplňující se proroctví.

Bohužel na mnohé ne. A při pohledu na to, kolik zla je pácháno právě na úkor jistoty tohoto svazku si myslím, že by bylo na místě zavést volnější a zároveň snáze anulovatelnou alternativu s méně ovacemi okolo. Ono totiž společenský tlak vyvíjený na manželství zvenční (rodiče obou sezdaných, sousedi, známí), mnohdy brání v úniku obětem domácního násilí a podobným extempore.
Obrázek
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Alnag píše:Musím říct, že Hamsterova argumentace je přesvědčivě neprůstřelná. A to myslím vážně. Teď si možná zahraju na takového ďáblova advokáta, ale jediný skutečně přesvědčivý argument pro manželství, který mne napadá, je ten kulturní nános romantismu, který na mnohé působí jako sebenaplňující se proroctví.
Mňo člověk, který jde do manželství, dobrovolně podstupuje i jistá rizika. Krom toho, že má vyživovací povinost (dokonce tuším ještě rok po rozvodu), tak se z takového vztahu těžko utíká. Přirozeně manželé nevstupují povětšinou do vztahu s tím, že se po čase rozejdou. Koneckonců většina zločinců je také přesvědčena, že nebudou dopadeni. :-D
Jenže když bych se soustředil na ta rizika... Ona připravennost jim čelit, vzdát se dobrovolně další částečky své svobody, by při určitém pohledu mohla být dalším argumentem proti uzavírání manželství. Jenže i většina zamilovaných si rizika uvědomuje a přesto do manželství vstupuje. Všichni asi vnímáme manželství jako cosi do určité míry zavazujícího (slovo nemající daleko ke "svazujícímu"). Těžko pak ale uplatňovat logiku. Pokud by tahle záležitost byla jen o ní, tak by nikdy nikdo manželství neuzavřel. Manželství je určitá idea, která nabývá na síle tím, jak v ní jednotliví účastníci věří. Pokud je společensky "závazné" a zároveň stále dobrovolné, tak účastníci sňatku dobrovolně podstupují rizika pro, a řekněme si to narovinu, lásku. Součástí manželské slibu je jakási řekněme oddanost. Já nepopírám, že ta by mohla být i bez manželství. Jenže tam jde o tu ochotu takový rituál vůbec podstoupit, prokázat tak druhému svou ochotu k něčemu takovému. Teď to chápejte v jakési idealistické rovině. Přirozeně může jít jeden ze snoubenců do manželství i z jiných důvodů (ekonomických, "společenských" - navenek obraz spořádaného člena společnosti a přitom...).
Každá společnost má k nějakému tomu rituálnímu chování sklony. Rituály udržují určitou integritu společnosti, jsou důležité při vytvářené identity jedince - tedy i osvojování si a prokazování určitých společenských zvyků atp. Z tohoto důvodu už se mi zdají prázdné pojmy typu národ, které se sami historicky diskvalifikovaly. Většina dospělých už přechází s křivým úsměvem zcela různé akce, kterých se účastní v rámci jendoho svátku, různé zájmové skupiny. 17. listopad je čímsi naprosto odlišným pro komunisty a pro příslušníky jiných stran. Podobné je to i s Vítezným únorem atd. V rámci jednoho národa tak dochází ke štěpení. S tímto si pak dokáže poradit jen totalitní stát, jako jakýsi pokus o zvládnutí globalizované (i roztříštěné) společnosti. Demokracie Vám ale umožňuje o rituálech pochybovat. A je na každém z Vás, zda se rozhodne k jejich hodnotě přihlásit či nepřihlásit. O ničem jiném to není...
Ajantis
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajantis »

Jab píše:Mňo člověk, který jde do manželství, dobrovolně podstupuje i jistá rizika. Krom toho, že má vyživovací povinost (dokonce tuším ještě rok po rozvodu)...
Technická poznámka: Jsou to 3 roky.
Neferit Sr.
Sigilan

Hamster - Buď já píšu nebo Ty čteš něco špatně.Já nenapsal, že svoji ženu miluji díky tomu, že jsme se vzali. Já jsem si ji vzal proto, že jsem ji miloval a protože mi to vydrželo, tak ji miluji stále. Takže jsme v souladu. A nedovedu posudit zda bychom spolu byli i po 22 letech, kdybychom nebyli manželé.
Rodina je základ společnosti. Já si to myslím a myslet nepřestanu. A jiný svazek který by to dokázal vysuplovat si nedovedu představit. Ty máš možná jiný názor. Nevím co máš v dětské encyklopedii ale já jsem v této otázce stejně pevně vyprofilován jako Ty na opačné straně.

Alnag - Je možné, že některá manželství přetrvávají jen proto, že manželé nejsou ochotni podstoupit řeholi rozvodu, dělení majetku a hádky o děti. Je možné že lidi raději trpí ve špatném a třeba i násilnickém vztahu jen prot, že mají strach z konvecí - co by řekli rodiče, co by řekli známí.. Je to zcela jistě mořné ba přímo jisté. Já tito zkušenost přímo nemám a tak bych vařil z vody. Ale na druhou stranu kolik násilí a zlých věcí se skrývá ve svazcích druh - družka? Nemáš pocit, že s Hamsterem hledáte na manželství jen to špatné? Zkuste se podívat i z pohledu mého. Asi je to problém. Stejný mám já když se pokouším na problém podívat se z pohledu dnešní doby a navíc se pokuším představit si, že by mi bylo 20 let. Já nevím jaké máte zkušenosti, ale váš pohled mi připadá natolik negativní, že bych řekl že spíše špatné - ale ne prožité, spíše pozorované.

Jab - v době kdy jsem já rozhodl k manželství bylo 8 z 10 manželství uzavíráno z důvodu těhotenství. Málo ich přežívá dospělost dětí. Můj případ to nebyl. Proto si myslím, že jsem jednal do určité míry svobodně. Věděl jsem, že se vzdávám dílu svobody ale očekával jsem, že se mi život rozvine a bude pestřejší a více vnitřně naplňující. Což se taky stalo. Jistě pokud bych měl dlouhá léta stejnoudružku, bylo by to podobné i v tomto případě.
Samotný svatební obřad je jeden ze dnů na které nikdy nezapomenu. Ano, je to rituál a symbolické vzdání se něčeho ze sebe ale naopak získal jsem něco od toho druhého. Pak už je to jen o tom zda vztah pěstuješ, kultivuješ. Zda Ti na něm pořád záleží. Potom může mít trvale budoucnost. Jinak to co jsi napsal se mi moc líbilo, je nad čím přemýšlet.

A proč na ten den nikdy nezapomenu? Stal jsem se manželem. Jedním slovem mi přibylo do života hodně poviností, možností a hezkých věcí. Na druhou stranu bylo 28 °C pod nulou a nevěsta mi málem zmrzla. Nenastartoval jsem Škodovku když jsem ráno o půl deváté potřeboval dovézt kytku. Děkovací dort tak zmrzl, že jsem měl obavu že budu potřebovat autogen. No prostě cirkus opica. :-D

Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Jab: Nevytvářej kruhy - na některé věci, co předkládáš už se tu reagoval. Zkus teda reagovat spíše na takové reakce. ;-)

Mluvíš o povinnostech (především vůči harantům), které si člověk svatbou bere. To je podle mě opět špatný výklad způsobený opět tou tradicí - kdo chce dítě/kdo má dítě na cestě, musí se oženit/vdát. Ty povinnosti vůči dětem ale nevznikají svazkem, ale prostě tím, že člověk má děti. Už jsem psal, že partnerské povinnosti podle mě přicházejí samy. Když má dítě neoddaný pár, tak to přece neznamená, že se o něj nemusí starat. Pokud se milují, tak se samozřejmě starají i o sebe navzájem - automaticky, nikoliv proto, že to někde před oltářem slíbili. Tvoje zmínka o manželském slibu jako důkazu, je opět jen důkazem lásky v oblasti, kde ho považuji za nepříliš rozumný. Pokud to mám přehnat, tak někteří lidé jsou jako důkaz lásky ochotní poprat se s medvědem, ale asi bych to nedoporučoval. Brát to z idealistického pohledu je krásné, ale vzhedem k tomu, že sňatek má i pravní a společenské stránky, podle mě dost neadekvátní.
Neferiťák píše:Hamster - Buď já píšu nebo Ty čteš něco špatně.Já nenapsal, že svoji ženu miluji díky tomu, že jsme se vzali. Já jsem si ji vzal proto, že jsem ji miloval a protože mi to vydrželo, tak ji miluji stále. Takže jsme v souladu.
V tom případě se omlouvám. Jen tedy nechápu, co se tím snažíš vyjádřit. Vzal jsi si jít prostě proto, že tak to mezi lidmi, co spolu chtějí žít, chodí/chodilo. Nevidím důvod, proč, pokud k sobě máte stále tak blízko, by jste se měli rozejít jen kvůli absenci manželského svazku.

Osobně zavržení manželství ale skutečně nevidím jako negativní pohled. Naopak mi připadá jako velice pozitivní pohled na svět, když jsem ochotný odmítnout dogma, které mi připadá špatné.
Jab
Sigil Team
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jab »

Hamster píše:Jab: Nevytvářej kruhy - na některé věci, co předkládáš už se tu reagoval. Zkus teda reagovat spíše na takové reakce. ;-)
Mi moc nepřijde. ;-)
Yoshi Snipo
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yoshi Snipo »

Hamster píše:
Manželství slouží mimo jiné k výchově dětí. Pokud vyrostou v úplné semknuté rodině mají lepší šance pro život i když to samozřejmě není pravidlo. To samé umožní i vztah druh - družka. Ale myslím si, že je stejně lepší když lidé co vychvávají děti jsou manželé.
Ale tohle je to, čím vlastně začala celá diskuze. Je možné, že to opravdu ostatní vidíte jinak, ale mně příjde, že když má děcko tátu a mámu, se kterými žije a je jimi vychováváno, tak se rozhodně nestará o nějaké "formality". Prostě pro něj jsou to rodiče. Nedostává horší výchovu, protože nejsou oddáni. Já to vidím tak, že to, co tě vede k přesvědčení, že manželské rodičovství je lepší, je právě ten "pocit", který pramení z tradice, která na tebe celý život působí. Tím se stáváš nejen "obětí" tradice, ale zároveň jejím "přenašečem" (lepší výrazy mě zrovna nenapadají, já vim, že to zní hrozně :-D ).
Tuna musim nesuhlasit. Ono ta "tradicia" ide od toho, ze sa detom dostane lepsej vychovy, lebo budu ovplyvnovany oboma rodicmi, cize sa im budu dostavat rozlicne nazory. Clovek sa nauci lepsie sa pozerat okolo seba a vnimat veci - rozlisovat ich. Ked sa mu dostanu 2 nazory - od mamy a otca - tak sa musi zamysliet, kam sa prikloni a preco. Zaroven kedze je vychovavany oboma pohlaviami, tak moze lepsie porozumiet ludom (i ked to neni tiez pravidlo, ono ludia su rozny a tak, ale myslim si, ze to moze vplyvat na vychovu deti)

A manzelstvo je jedna vec, prave manzelstvo z lasky je druha vec.
End of hope! - End of love! - End of time, the rest is silence! ~ Nightwish
Hamster
Dabus

Příspěvek od Hamster »

Yoshi Snipo píše:Tuna musim nesuhlasit. Ono ta "tradicia" ide od toho, ze sa detom dostane lepsej vychovy, lebo budu ovplyvnovany oboma rodicmi, cize sa im budu dostavat rozlicne nazory. Clovek sa nauci lepsie sa pozerat okolo seba a vnimat veci - rozlisovat ich. Ked sa mu dostanu 2 nazory - od mamy a otca - tak sa musi zamysliet, kam sa prikloni a preco. Zaroven kedze je vychovavany oboma pohlaviami, tak moze lepsie porozumiet ludom (i ked to neni tiez pravidlo, ono ludia su rozny a tak, ale myslim si, ze to moze vplyvat na vychovu deti).
Hamster píše:Mně příjde, že když má děcko tátu a mámu, se kterými žije a je jimi vychováváno, tak se rozhodně nestará o nějaké "formality". Prostě pro něj jsou to rodiče. Nedostává horší výchovu, protože nejsou oddáni.
Já tady nijak neobhajuju výhody svobodných matek... :roll:
Sirine
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sirine »

Hamster napsal:
Mně příjde, že když má děcko tátu a mámu, se kterými žije a je jimi vychováváno, tak se rozhodně nestará o nějaké "formality". Prostě pro něj jsou to rodiče. Nedostává horší výchovu, protože nejsou oddáni.

Hamstre, nemáš pravdu. I dnešní děti, hlavně až nastoupí školní docházku, velmi citlivě vnímají, že jejich rodiče spolu nejsou oddáni, tedy, že jsou z rodiny nerodiny a dost těžko umí vysvětlit ostatním, že jeho rodiče (máma a táta) žijí spolu, ale nejsou oddáni ani rozvedeni... 8-)
Hlavně na malém městě. S výchovou to pak nemá co dělat.
A jen tak se to přejít taky nedá (někde jsem četla, že sloni si pamatují dlouho, ale děti si takové zapeklité otázky a rodičovské odpovědi pamatují sakra dlouho)

S tím nic neuděláš a můžu Ti přát, aby si nemusel svému potomkovi vysvětlovat (přiměřeně jeho věku), proč sis jeho maminku nevzal, když ji miluješ...a čelit tomu s čistým štítem.
Dětská logika je neúprosná a totálně jasná ;-) 8-)
...Je přirozené, že když spojíme naši temnou minulost se světlým zítřkem, dostaneme naši šedivou současnost...
Alnag
Sigilan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alnag »

Sirine píše:I dnešní děti, hlavně až nastoupí školní docházku, velmi citlivě vnímají, že jejich rodiče spolu nejsou oddáni, tedy, že jsou z rodiny nerodiny a dost těžko umí vysvětlit ostatním, že jeho rodiče (máma a táta) žijí spolu, ale nejsou oddáni ani rozvedeni... 8-)
Sirine máš bod. Jasně, že to děti třeba citlivě vnímají. Ale to je klasický problém slepice a vejce. Kdyby manželství mělo nějaké alternativy, nebo by nesezdané páry byly běžnou normou, tak by to nebyl problém. Tím, že je to výjimečná záležitost tak to samozřejmě neunikne dětské pozornosti.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Měděná čelenka“